Gay Zagreb · Stadsguide

Gay Zagreb · Stadsguide

Första gången i Zagreb? Då är vår gay Zagreb stadsguidesida något för dig.

Zagreb

Kroatiens största stad och det enda storstadsområdet med mer än en miljon människor. Zagreb har en rik historia som går tillbaka till romartiden. De senaste 100 åren har varit ganska turbulenta med andra världskriget och det kroatiska frihetskriget som har lett till konflikter i staden.

Numera är Zagreb en livlig metropol och ett kulturellt knutpunkt med en livlig cafékultur, intressanta museer, bra shoppingmöjligheter och arkitektur som speglar sitt medeltida och kommunistiska förflutna.

 

Gay rättigheter i Kroatien

Sexuell aktivitet av samma kön har varit laglig i Kroatien sedan 1977 och diskriminering är förbjuden på grund av sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck.

Kroater kan vara ganska konservativa och en folkomröstning om definitionen av äktenskap 2013 innebar att 66% röstade för att äktenskapet definierades som det mellan en man och en kvinna. Life Partnership Act of 2014 erbjuder nästan samma rättigheter som äktenskap, minus adoption.

Pride parades hålls i de flesta större staden i Kroatien med Zagreb Pride som det största evenemanget som hålls varje juni sedan 2002.

 

Gay scen

Som med många andra östra Europa är Kroatien socialt sett ganska konservativt, så det rekommenderas att hålla uppenbara uttryck för tillgivenhet till ett minimum.

Zagreb har en blygsam gayscen som är mycket mer subtil än i ditt ansikte Berlin och Madrid. Det har inte ett gayområde som sådant men de flesta arenor ligger inom gångavstånd från varandra.

Kroatiska nationalteatern

 

Att komma till Zagreb

Med flyg

Zagrebs flygplats (ZAG) är den största flygplatsen i Kroatien och är väl ansluten till större delen av Europa. Det erbjuder några flygningar till Mellanöstern samt en säsongsbetonad tjänst till Toronto.

En buss från flygplatsen tar dig till busstationen. Resetiden är cirka 30 minuters markering och tjänster organiseras av varje planerad flygning som anländer. Singlar kostar 30 HRK. Bussar går från 7:8 till XNUMX:XNUMX.

En taxi kostar minst 150 HRK, med extra avgifter för bagage. Restiden till centrala Zagreb är cirka 30 minuter.

Via räls

Zagrebs tågstation har förbindelser till hela Balkan och Centraleuropa. Byggnaden i sig är en imponerande prestation av ungersk arkitektur.

 

Att ta sig runt i Zagreb

Till fots

Zagreb är en kompakt stad och du borde inte ha några problem att ta dig runt till fots. Det är också ett bra sätt att få en känsla för staden och ta del av sevärdheterna.

Med spårvagn och buss

Zagreb har ett pålitligt kollektivtrafiknät med 15 spårvagnslinjer över hela staden. Full service är från 4:4 till midnatt och det finns en natt service på XNUMX linjer.

Singlar under dagen kostar 10 HKR (upp till 15 HKR på natten) och dagbiljetter kostar 30 HKR. Kom ihåg att validera din biljett.

Med taxi

Taxibilar är lättillgängliga men uppenbarligen vara försiktiga med oregistrerade hytter. Taxi utanför buss- och tågstationerna är ofta dyrare, så det kan vara värt att gå lite innan du flaggar en.

 

Var man kan bo i Zagreb

Vi rekommenderar att du bor i stadens centrum. För vår lista över rekommenderade hotell i Zagreb, besök vår Gay Zagreb Hotell sida.

 

Saker att se och göra

Museum of Broken Relationships - låt inte namnet avskräcka dig, det här är ett överraskande gripande och helt unikt museum fyllt med artefakter som symboliserar misslyckade relationer.

Markuskyrkan - imponerande serbisk-ortodoxa kyrkan som trots dess medeltida utseende byggdes mellan 1931-1940.

Ban Jelačić-torget - Zagrebs stora torg och livliga nav. Perfekt för människor som tittar på.

Kroatiska museet för naiv konst - ett museum tillägnat kroatiska naiva konstnärer från 20-talet.

Zagreb-katedralen - enorm neogotisk katolsk katedral byggd på 12-talet.

Zagrebs stadsmuseum - Detta museum grundades 1907 och dokumenterar och kartlägger Zagrebs turbulenta förflutna

 

När ska Besök

Zagreb tenderar att fluktuera mellan båda sidor av väderspektrumet. De kalla vintrarna är oförlåtliga och somrarna är svällande. Maj-juni är när vädret är mest behagligt.

Visa

Kroatien ligger inte inom Schengenområdet men är en del av Europeiska unionen. Dess visumkrav överensstämmer med vad du kan förvänta dig av de flesta EU-stater.

Pengar

Valutan i Kroatien är Kuna (HRK). Vissa butiker, restauranger och hotell accepterar betalningar i euro men växelkursen kanske inte är särskilt bra. Vi avråder från att betala med euro

Kontantautomater finns allmänt tillgängliga. Kredit- och betalkort accepteras allmänt.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.