Gay Vilnius · Stadsguide

Gay Vilnius · Stadsguide

Första besöket i Vilnius? Då är vår gay-stadsguide för dig något för dig.

Vilnius

Huvudstaden och den största staden i Litauen. Vilnius är hem för över 500,000 XNUMX människor och är den näst största staden i de baltiska staterna.

Staden började livet som en handelsuppgörelse och har en rik och varierad historia. Staden var en del av det polsk-litauiska samväldet, det ryska riket och Sovjetunionen. Före andra världskriget var Vilnius känt som Jerusalem i Litauen på grund av sin stora judiska befolkning.

Idag har Vilnius en mångsidig ekonomi som sträcker sig över en mängd olika sektorer. Turister dras till staden för sina historiska byggnader, intressant kultur, exklusiva shopping och blygsamma homosexuella scener.

 

Gay rättigheter i Litauen

Liksom många länder i Östeuropa ligger attityder och lagar angående HBT-medborgare bakom andra stater i Europa. Trots lika ålder av samtycke (16) finns det inget erkännande av partnerskap för par av samma kön och allmän konsensus är i allmänhet emot lika äktenskapsrätt.

Eftersom Litauen är glesbefolkat, är det sällsynt att hitta homosexuella scener utom i städerna Vilnius, Kaunas och Klaipėda. Attityderna i städerna tenderar att vara mer liberala jämfört med fler provinsstäder, men viss diskretion rekommenderas när man är ute offentligt.

 

Gay scen

Vilnius har en blygsam homosexuell scen med en dansklubb, bastuoch cafe för homosexuella kunder. Det finns inget specifikt gayområde och några av arenorna ligger i motsatta ändar av stadens centrum.

Baltic Pride är den officiella Pride-firandet för de tre baltiska staterna (Estland, Lettland, Litauen) och den roterar mellan de tre huvudstäderna (Tallinn, Riga, Vilnius). Nästa evenemang kommer att hållas i Riga 2018.

 

Att komma till Vilnius

Med flygplan

Vilnius flygplats (VNO) ligger cirka 6 km från stadens centrum. Det är ett nav för AirBaltic och flera andra budgetflygbolag. Det erbjuder rutter till de flesta större städer i Europa samt till vissa destinationer i Nordafrika och Mellanöstern.

Det finns en tågservice som tar dig direkt till stadens centrum som går 16 gånger om dagen. Enkelbiljetter kostar 0.70 euro och resan tar cirka 7 minuter. Biljetter kan köpas online, på tåget eller på järnvägsstationen.

Det finns buss- och mikrobusslinjer som går från flygplatsen till stadens centrum. Enkelresor kostar € 1 och restiderna är bara något längre än om man reser med tåg. Bussar kan vara det bättre alternativet eftersom de tar dig till ett större antal platser i stadens centrum.

Du kan beställa en taxi i förväg men taxistationen på flygplatsen är väl reglerad och till ett rimligt pris. Resor till den gamla staden bör kosta cirka € 10 och tar drygt 5 minuter, beroende på trafik eller vägarbete.

Med tåg

Vilnius tågstation ligger söder om centrum och erbjuder en rad nationella förbindelser samt förbindelser till närliggande Ryssland och Vitryssland.

Med buss

Vilnius ligger i hjärtat av det nationella bussnätet med resor över Litauen är relativt korta. Det finns längre internationella busslinjer som körs av Eurolines, ECOLINES och Polski Bus som erbjuder billiga (men längre) förbindelser till de andra baltiska staterna och deras europeiska grannar.

 

Att ta sig runt i Vilnius

Till fots

Trots att Vilnius gamla stad är en av de största i Europa är det fortfarande lätt att ta sig runt till fots. Detta är förmodligen det bästa sättet att ta in sevärdheterna och arkitekturen, särskilt en trevlig sommardag.

Med kollektivtrafik

Vilnius Transport ansvarar för buss- och vagnbussnätverket. Singlar kostar 1 € och måste köpas från föraren med kontanter (även om det är billigare om du köper ett Vilnius Citizen Card). Biljetter måste valideras omedelbart vid ankomst. Det finns nattbuss på helgerna.

Med taxi

Taxi kan hyllas på gatan, men ganska ofta blir de dubbla priset än om du förbeställde dem. De är kända för att rippa av sig turister. Många lokalbefolkningen använder taxiprogram som kan vara billigare än att använda vanliga företag.

 

Var man kan bo i Vilnius

För en lista över rekommenderade hotell Vilnius, besök vår Gay Vilnius Hotels sida.

 

Saker att se och göra

Gediminas torn - Ikoniskt torn uppkallat efter en storhertig av Litauen. Ett tegeltorn har stått på denna kulle sedan 1409 och byggdes om 1930. Du kan antingen gå eller ta en bergbana till toppen.

Gamla stan - Vilnius historiska hjärta. Detta område är en labyrint av barock, renässans och gotisk arkitektur. Det var också platsen för Warszawas getto under den nazistiska ockupationen. Idag finns det gott om restauranger, butiker och sevärdheter för att underhålla besökare.

Vilnius domkyrka - den vackra klassiska katedralen byggdes mellan 1783 och 1801. Det är gratis att besöka men inträdet är begränsat under mässan. Du kan också besöka krypterna men du måste åtföljas av en guide.

Literati Street (Författarnas gata- den här gatan har konstnärliga dedikationer till författare och författare med anknytning till Vilnius. Du kanske blir förvånad över några av namnen som dyker upp här.

Vilna Gaon statliga judiska museum - Detta museum öppnades ursprungligen 1913 men stängdes 1949. Efter att ha öppnats igen 1991 berättar detta museum den dystra historien om judarna i Litauen.

Litauens opera- och baletteater - en imponerande modern byggnad. Varför inte ta in en föreställning av företagen i residens.

Frihetens väg - en abstrakt skulptur som firar Vilnius självständighet från Sovjetunionen. Den representerar kedjan av människor som höll hand över de baltiska staterna.

Uzhupis - stadens hipster/bohemiska område. Här hittar du en stor koncentration av knäppa oberoende butiker, barer och gallerier.

 

När ska Besök

Sommaren i staden kännetecknas av behagligt, varmt väder och enstaka värmeböljor. Vintrarna är kalla och temperaturer under -25 ° C är inte ovanliga. Sen vår och sommar är de bästa tiderna att besöka eftersom staden är full av liv.

Det finns ett brett utbud av festivaler och evenemang i hela kalendern för att underhålla besökare. Från mitten av mars till början av april äger den internationella filmfestivalen rum. Vilnius Jazz Festival är känd för sin innovation och kreativitet.

Visa

Litauen ligger inom Schengenvisumområdet. Eftersom det är en del av Europeiska unionen faller dess viseringskrav i linje med vad du kan förvänta dig av de flesta EU-stater.

 

Pengar

Litauen är en del av euroområdet. Det finns ett bra urval av banker och valutaväxlare att välja mellan. De flesta större butiker, restauranger och hotell accepterar kortbetalningar, men det är alltid en bra idé att hålla lite pengar på dig för alla fall.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.