Gay Turin · Stadsguide

Gay Turin · Stadsguide

Första gången du reser till Turin? Då är vår gay Turin stadsguide för dig.

Turin | Torino

Huvudstaden i regionen Piemonte. Turin är en av norra Italiens viktigaste städer. Det är hem för cirka 900,000 2 människor men över XNUMX miljoner människor bor i dess storstadsområde.

Turin började sitt liv som ett romerskt militärfort och blev huvudstaden i Savoyens hus på 13-talet. Från 1861-65 blev det den första huvudstaden i ett enat Italien. 1902 hölls den universella utställningen här och det ledde till jugendrörelsens popularitet. Den bombades hårt av de allierade under andra världskriget.

Efter kriget exploderade bilindustrin i Turin och Fiat, bland andra kända bilmärken, har fortfarande sitt huvudkontor här. Den har rankats som den 78:e rikaste staden i världen vad gäller köpkraft, och det är ett av Italiens utbildningscentra. Turister lockas till dess bländande arkitektur, fantastiska restauranger och shoppingmöjligheter.

Gay rättigheter i Italien

För information om homosexuella rättigheter i Italien, besök vår Gay Rome City Guide-sida.

Gay scen i Turin

Italiens första homosexuella rättighetsgrupp, Fiori, startade i Turin 1971, så det är ingen överraskning att staden är mycket välkomnande av HBT-gemenskapen. Även om gayscenen inte är enorm, finns det ett fåtal gayställen inklusive två Gay bastur, en Gaybar och flera homosexuella evenemang.

Turin är värd för sin årliga gay Pride-parad i juni som är ett av de största gayevenemangen i norra Italien. Gay & Lesbian Film Festival (ursprungligen kallad "From Sodom to Hollywood") i april är ett annat populärt evenemang som hålls i Turin.

Att ta sig till Turin

Med flygplan

Turin flygplats/Turin-Caselle flygplats/Sandro Pertini flygplats (TRN) ligger 16 km nordväst från centrum av Turin i staden Caselle. Den är väl serverad till destinationer i Europa, Mellanöstern och Nordafrika där du kan få långdistansförbindelser till destinationer längre bort.

Från flygplatsen kan du ta ett tåg till Dora Station kl. 5-9 (vardagar). Resan tar 19 minuter och härifrån kan du ta buss in till centrum. Dora Express-tjänsten är snabbare än andra bussar (15 minuter) och går från cirka 7-8 (måndag-lördag). En integrerad biljett kostar 3 €.

Du kan också ta en direkt väg in till Turins centrum. Resan tar 45-50 minuter (trafikberoende) och avgår från ankomstområdet där det finns biljettkontor och automat. En enkel resa kostar 6.50 € med en extra 1 € läggs till kostnaden om den köps av föraren.

En taxistation finns på ankomstnivå. En resa kommer att kosta dig i området 30-50 € så det kan vara värt att se om ditt hotell erbjuder gratis transfer eller om du kan förbeställa till ett billigare pris. Stora biluthyrningsföretag har kontor i ankomstloungen och parkeringen. Bilresan in till staden tar cirka 30 minuter.

Med tåg

Det finns tre centrala järnvägsstationer i Turin. Porta Nuova är en modern station dit du kommer att resa till/från om du kommer från norra Italien och destinationer mot Paris. Stationerna Porto Susa och Lingota FS är din ingångspunkt om du kommer söderifrån.

huvudvy av San Carlo-torget

Att ta sig runt i Turin

Till fots

Turins centrum är lätt att navigera till fots – ett bra sätt att ta in på stadens nästan parisiska boulevarder. Du behöver egentligen bara åka kollektivt om du reser längre bort, vid dåligt väder eller om du är full av shopping.

Med kollektivtrafik

GTT driver Turins integrerade kollektivtrafiknät av bussar, spårvagnar och tunnelbana. Biljetter måste köpas i förväg innan resan och valideras så snart resan börjar. Priserna börjar på 1.70 € för en 90 minuters resa men det är värt besväret att skaffa ett 3-dagars Torino and Piemonte-kort (29 €) eftersom det ger gratis inträde till Turins främsta sevärdheter.

De flesta tjänsterna går från 5:XNUMX till midnatt med vissa nattbussar som går hela natten. Biljettkontrollanter är vanliga och har rykte om sig att vara oförskämda. Blå bussar är för förortsrutter och kan vara dyrare än om de reser inom Turins tätortsområde.

Med taxi

Det finns taxistationer i hela Turin men observera att det inte är vanligt att ropa taxibilar på gatan. Det är också värt att notera att om du förbeställer en taxi så börjar mätaren gå från det ögonblick taxin tar emot ditt samtal. Taxiappar som Uber finns här.

Var ska man bo i Turin

För en lista över några av de bästa hotellen i Turin, klicka på Sida för hotell i Turin.

Saker att se och göra i Turin

Mole Antonelliana - den mest ikoniska byggnaden i Turin. Mole Antonelliana, som ursprungligen byggdes som en synagoga 1888, är hem för ett fantastiskt biografmuseum, och du kan ta en hiss till toppen av dess torn.

Katedralen Saint John the Baptist - Även om denna katedral verkligen är attraktiv i sin egen rätt, är dess främsta dragning Hölje av turin. Tyvärr visas den inte alltid och ställs endast ut för allmänheten genom påvligt dekret.

8 Galleri och Eataly - ett långt galleri med många butiker. Här kan du prova några av världens bästa italienska mat och fantastiska exempel på Slow Food Movement som Turin är känt för.

Porta Palazzo marknad - en av de största marknaderna i Europa. Här hittar du en mångsidig kollektion av begagnade varor och hantverksprodukter och är ett fantastiskt spektakel att ta in.

Kungliga Venaria - Detta vackert restaurerade 17-talspalats är ett bländande exempel på barockarkitektur. Beläget 10 km nordost om Turin, är detta en av Italiens mest populära turistattraktioner.

Museo dell'Automobile – inte bara för bilälskare. Här kan du ta reda på om Turins arv som Italiens biltillverkningscenter men också kolla in några ganska sexiga sportbilar.

Valentino Park - Turins största park och belägen vid floden Po. En perfekt plats för en picknick och även platsen för Valentino slott och Medeltida by.

Egyptiska museet - här hittar du en av de bästa samlingarna av egyptiska artefakter på den här sidan av Nilen. Utställningarna är mycket välbevarade och museet är väl skyltat. Stängt på måndagar.

När ska man besöka Turin

På grund av sin nordliga breddgrad är Turin ganska kall på vintrarna men Alperna fungerar som en buffert från regnet. Snö är förvånansvärt vanligt i april men somrarna är varma och du kan förvänta dig ett udda åskväder. De mest hektiska månaderna för turister är juli, maj och februari så det kan vara värt att försöka undvika dessa månader (om möjligt).

Det finns en mängd olika festivaler och evenemang av intresse för besökare. Filmfestivalen i Torino, som hålls i stadens biografmuseum, är den näst största filmfestivalen i Italien. Kappa FuturFest (KFF) är värd för en otrolig line-up av internationella och lokala DJ:s i juli.

Visa

Italien är medlem i Europeiska unionen och som sådant faller dess visum i linje med vad du kan förvänta dig från andra europeiska länder. Det är också medlem i Schengenområdet. Kontrollera med det italienska utrikeskontorets webbplats om du har frågor om visum.

Pengar

Italien är medlem i euroområdet. Bankomater (kända i Italien som "bancomat") är allmänt tillgängliga, och de flesta kommer att acceptera Visa och MasterCard. Du kan växla dina pengar i banker, på postkontor eller på ett "cambio" (växlingskontor).

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.