Gay Tallinn · Stadsguide

Gay Tallinn · Stadsguide

Första gången i Tallinn? Då är vår gay Tallinn stadsguide något för dig.

tallinn

Estlands huvudstad och största stad, Tallinn, är hem för cirka en halv miljon människor (nästan en tredjedel av Estlands totala befolkning).

Tallinns historia sträcker sig tillbaka i många århundraden och du kan fortfarande se många välbevarade rester av dess medeltida förflutna. Det var den nordligaste huvudstaden i Hansan och en del av de svenska och ryska imperierna. 20-talet såg både nazistiska och sovjetiska ockupationer.

Numera är Tallinn internationellt ansedd för sin IT-sektor (Skype härstammar här) och för sin tillverkningsindustri och hamn. Turister lockas av den imponerande arkitekturen, de stora shoppingmöjligheterna, det stora utbudet av kaféer och den blygsamma gayscenen.

 

Gay rättigheter i Estland

Estland anses av många vara det mest liberala före detta sovjetlandet när det kommer till frågor kring hbtq-rättigheter. Ett "samboavtal" finns på plats som ger samma skydd som äktenskap, minus rätten till begreppet äktenskap och gemensam adoption. Lika samtyckesålder är 14 år.

Antidiskrimineringslagar finns på plats och den allmänna opinionen kommer till idén om homosexuella äktenskap, med skillnaden i åsikt slutar för varje omröstning. De flesta etniska estländare och ungdomar är likvärdiga för äktenskap och etniska ryssar och äldre generationer tenderar att vara emot det.

 

Gay scen

Trots att det är en liten stad har Tallinn ett stort antal Gaybarer och klubbarGay bastur och Gay kryssningsklubbar. Dessa ligger en kort bit från den gamla stadskärnan med platser som ligger ganska långt ifrån varandra.

Jämfört med andra östeuropeiska städer är allmänhetens attityder relativt avslappnade. Tallinn är dock inte i närheten av samma nivå som Berlin eller Amsterdam, så det rekommenderas viss försiktighet.

Baltic Pride är den officiella Pride-firandet för de tre baltiska staterna (Estland, Lettland, Litauen) och den roterar mellan de tre huvudstäderna (Tallinn, Riga, Vilnius). Det kommer att hållas i juli i Tallinn och är populärt bland politiker och allmänheten.

 

Att komma till Tallinn

Med flygplan

Tallinns flygplats (TLL) eller Lennart Meri Tallinns flygplats ligger 5 km sydost om Tallinns centrum. Det är väl anslutet till europeiska nav av flaggföretag och erbjuder ett brett utbud av förbindelser via budgetföretag.

Du kan ta buss nummer 2 till stadens centrum från passagerarterminalen. Singlar kostar € 2 och kan köpas från föraren. Tjänsterna avgår måndag till fredag ​​från 6:49 till kvart över midnatt och på helger och helgdagar från 7.15 till 11.40. Resor tar cirka 15 minuter.

Taxi är ganska rimligt prissatta på grund av flygplatsernas närhet till staden. En taxi som hyllats på flygplatsen borde kosta omkring 15 €, men förbokning tillåter en mer rimlig kostnad. Taxitaxorna är inte reglerade, så se till att du får en rättvis affär och undvik inofficiella taxibolag.

Med färja

Tallinn är ett populärt resmål för kryssningar i Östersjön. Det erbjuder också schemalagda färjeförbindelser till St Petersburg, Stockholm och Helsingfors. Rutten Tallinn till Helsingfors är särskilt populär bland finländska turister som kommer att dra nytta av den billigare alkoholen som finns i Estland, varför denna rutt kan vara ojämn.

Du kan ta buss nummer 2 till stadens centrum från terminalen till stadens centrum. Cirka 700 m promenad från terminal A och B är närmaste spårvagnshållplats för linje 1 och 2. Taxibilar kör här men vidtar samma försiktighetsåtgärder som du skulle vara någonstans och vara försiktig med inofficiella förare.

Med tåg

Baltic Station (Balti Jaam) är Tallinns centralstation och erbjuder förbindelser till Moskva och St Petersburg. Du kan ansluta till Valga för tjänster till Riga. Rail Baltica är ett järnvägsnät för höghastighetståg som planeras börja byggas 2019 och förbinder Tallinn med Polen via de andra baltiska staterna.

 

Från flygplatsen till stadens centrum

Det finns nu en spårvagn som ansluter från flygplatsen till Tallins centrum (linje 4). Kostnaden för en resa är 2 €.

 

Att ta sig runt i Tallinn

Till fots

Gamla stan i Tallinn, där de flesta turister brukar stanna, är kompakt och de flesta platser ligger nära varandra. Detta är det bästa sättet att verkligen få en känsla för platsen när du tappar dig själv på de slingrande bakgatorna. För att få den bästa utsikten finns det dock några branta banker och de kullerstensgatorna kan orsaka problem för personer med rörelsehinder.

Med kollektivtrafik

Du behöver bara kollektivtrafik om du reser till platser längre bort eller i dåligt väder. Tallinn har ett väl uppkopplat och integrerat kollektivtrafiknätverk av bussar, vagnbussar och spårvagnar. Tjänsterna går från 6:11 till XNUMX:XNUMX (med vissa tjänster som går till midnatt).

Det finns tre typer av biljetter - enstaka turer (3 € och gäller bara för den resan), Smartcard (förbetalt kort för en deposition på 2 € som möjliggör rabatterade resor) och Tallinn-kortet. Om du planerar att besöka många museer och göra en hel del resor är Tallinn-kortet för dig eftersom det erbjuder gratis inträde till webbplatser och obegränsad resa, från 2 € per dag.

Med taxi

Taxi kan förbeställas, hyllas på gatan eller hittas på taxistationer. Priserna varierar mellan taxibolagen men bör tryckas på fönstret i hytten. I en registrerad taxi ska ett vitt kort med förarens ansikte och namn finnas på instrumentbrädan. Chauffören ska också kunna skriva ut ett kvitto till dig (om han inte kan kan du begära gratis åktur).

 

Var man kan bo i Tallinn

Vi rekommenderar att du bor inom stadens centrum. För vår lista över rekommenderade hotell för homosexuella resenärer i Tallinn, besök vår Gay Tallinn Hotell sida.

 

Saker att se och göra

Den gamla staden - en UNESCO världsarvslista, och Tallinns största dragplåster. Här hittar du imponerande medeltida arkitektur, slingrande gator, hisnande utsiktsplattformar och en mängd restauranger, kaféer och barer. Vackert både sommar och vinter.

Toompea Hill and Castle - Med utsikt över staden ligger kalkstenskullen som inrymmer den estniska regeringens kontor och parlament. Varje byggnad är konstruerad i en annan arkitektonisk stil som visar den era de byggdes i.

St Olafs kyrka - St Olafs, som påstås vara den högsta byggnaden i världen mellan 1549 och 1625, är en av Tallinns mest ikoniska platser. Från 1944 till 1991 användes dess torn som en KGB-övervakningspunkt.

Rådhusapotek - ett av de äldsta apoteken i Europa. Inte bara kan du få tag på konventionella mediciner etc, det finns en restaurang och en antikaffär i byggnaden.

KUMU - Huvuddelen av Estlands konstmuseum hålls i en imponerande modern byggnad i Kadriorg-parken. Den har ett utmärkt urval av estnisk konst (främst verk i socialistisk realistisk stil) med ett lika intressant urval av utländska verk.

Museum of Occupations - När man färdas genom de färgglada gatorna i gamla stan är det lätt att glömma Tallinns turbulenta förflutna. Ockupationsmuseet är en informativ och ögonöppnande redogörelse för både den sovjetiska och nazistiska ockupationen.

DM BAAR - en udda och unik plats att ta en drink. Denna bar är tillägnad synth-pop-legender Depeche Mode med en spellista med endast Depeche Mode-låtar, en dryckesmeny uppkallad efter endast Depeche Mode-låtar och Depeche Mode-memorabilia för dekor. Det säger sig självt att du bör besöka här om du gillar Depeche Mode.

Estlands friluftsmuseum - ett bra sätt att tillbringa en solig dag. Det här museet ligger en kort och trevlig bussresa från stadens centrum och är en för historiefantagare. Det återskapar en traditionell by från 18-talet med skådespelare som spelar en roll som jordbrukare och skolmästare.

 

När ska Besök

Det mest behagliga vädret är mellan maj och september, men juli och augusti tar med sig massor av turister till staden. Som sagt, synen av Tallinns medeltida torn dammade i snö är en vacker syn att se och det finns fortfarande mycket att göra här.

November och december är värd för den världsberömda Tallinn Black Nights Film Festival som ger en mängd kulturella aktiviteter till staden. Den slutgiltiga Tallinn-evenemanget är den estniska sångfesten där tusentals samlas för att sjunga traditionella körstycken. Det hålls vart femte år med nästa evenemang planerat till 5. Boka i förväg!

 

Visa

Estland ligger inom Schengenvisumområdet. Eftersom det är en del av Europeiska unionen faller dess viseringskrav i linje med vad du kan förvänta dig av de flesta EU-stater.

 

Pengar

Estland är en del av euroområdet. Det finns ett bra urval av banker och valutaväxlare att välja mellan. De flesta större butiker, restauranger och hotell accepterar kortbetalningar, men det är alltid en bra idé att hålla lite pengar på dig för alla fall.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.