Gay Kiev stadsguide

Gay Kiev stadsguide

Första gången i Kiev? Då är vår stadsguidesida för gay Kiev något för dig

 

Ansvarsfriskrivning: På grund av den pågående situationen i Ukraina är informationen på dessa sidor sannolikt inte uppdaterad.

Kiev | Київ

Med en befolkning som gränsar till 3 miljoner är Kiev huvudstad och största stad i Ukraina och den 7: e största i Europa.

Kiev erbjuder en mängd historia för besökare att upptäcka. Den har funnits i någon form sedan åtminstone 5-talet e.Kr. och har invaderats av vikingar och mongoler. Ukraina annekterades i Sovjetunionen, med Kiev betraktades som en av Sovjetunionens hjältstäder.

Numera är Kiev ett av de viktigaste industriella, vetenskapliga, finansiella, utbildnings- och kulturcentrumen i Östeuropa med en blygsam homosexuell scen. Det ukrainska politiska klimatet är för närvarande ganska känsligt, så det är inte ovanligt att se stora demonstrationer på gatorna.

 

Gay rättigheter i Ukraina

När det gäller HBT-rättigheter i Europa presterar Ukraina ofta ganska dåligt på internationell ranking. Även om samma könsaktivitet är laglig med samma ålder av samtycke (16), erbjuds inte samma kön hushåll något av samma skydd som heterosexuella par.

Konstitutionen definierar äktenskap som ett frivilligt arrangemang mellan en man och en kvinna, och det ser ut som att det kommer att förbli så ett tag. Regeringen godkände dock åtgärder för att ta fram ett utkast till lagförslag för registrerade samkönade partnerskap senast 2017.

Homosexualitet är ett tabubelagt ämne, förstärkt av kyrkans inflytande och rådande sovjetiska attityder till "onormala" icke-heterosexuella beteenden. Det har förekommit fall då homosexuella par har blivit ombedda att lämna restauranger, och homofobiskt våld är inte ovanligt.

 

Gay scen

Kiev fungerar som Ukrainas gaycenter, även om det i jämförelse med andra europeiska huvudstäder kan tyckas saknas. Det finns ett blygsamt urval av Gaybarer och klubbar och Gay bastur för homosexuella besökare att njuta av som lockar provinsiella gay ukrainare.

Även om Kiev kan verka som en kosmopolitisk jämförelse med andra städer i Ukraina, rekommenderar vi att du håller offentliga tillgivenheter på ett minimum.

Det har tagit ett tag för Kiev att vara värd för sin första vanliga gay Pride-parad (känd som Equality March). Den första hölls 2003 och på grund av avbokningar av stadens myndigheter; och av säkerhetsskäl hölls den andra 2015. 1,500 2016 personer deltog i XNUMX års jämställdhetsmars.

 

 

Maidan Nezalezhnosti (självständighetstorget)

 

 

Att komma till Kiev

Kiev har två internationella flygplatser: Boryspil International Airport (KBP) och Igor Sikorsky Kyiv International Airport eller Zhuliany (IEV). Boryspil är Ukrainas största flygplats med europeiska och interkontinentala förbindelser. Zhuliany betjänas mestadels av budgetoperatörer.

Skybus tar passagerare från terminal B, D och F i Boryspil till stadens centrum. Resan tar 45-55 minuter, med tjänster var 15: e minut under dagen (30-45 på natten). Biljetter kostar 80 UAH till centralstationen och kan köpas ombord eller i terminalen.

Det finns buss-, minibuss- och trolleybusslinjer som trafikerar Zhuliany med bussar / trolleybussar som kostar 3 UAH till centrum och minibussar som kostar 3-6 UAH på grund av att det är närmare centrum. Från inrikesterminalen är det 500 meter till Volnyskys tågstation som ansluter till centrum.

Taxi kan fångas från båda flygplatserna. Från Boryspil kostar det vanligtvis cirka 250 UAH att komma in i stadens centrum och från Zhuliany 40-70 UAH. Lokalbefolkningen använder taxiprogram för att få bästa möjliga pris och det är bäst att undvika prylar på flygplatsen, eftersom dessa definitivt kommer att försöka riva av dig.

Med tåg

Kiev-Passazhyrsky erbjuder en rad regelbundna tjänster till och från centrala och östra Europa, inklusive Berlin, Venedig, Wien, Moskva och Prag. Det finns också mindre regelbundna förbindelser längre bort i Kazakstan och Azerbajdzjan.

 

Att ta sig runt i Kiev

Till fots

Det bästa sättet att ta sig till Kievs platser är till fots men du kanske vill ta kollektivtrafiken mellan platserna. Det är också värt att ha i åtanke att nästan alla gatuskyltar är på kyrilliska och engelska talas inte allmänt om du skulle gå vilse.

Med tunnelbana

Kiev-tunnelbanan är ett snabbt, rent och effektivt sätt att ta sig runt. En singel kostar 4 UAH till alla destinationer men dagbiljetter finns inte som sådana. Det är tillrådligt att köpa så många tokens som du behöver eller ett kontaktlöst resekort.

Under rusningstid går tunnelbanan var 30:e sekund, men detta sjunker till var 15:e minut när det är tystare. Tjänsten fungerar från 5.30 till midnatt.

Med buss, trolleybuss eller spårvagn

Dessa alternativ är mindre populära än tunnelbanan men är också effektiva sätt att ta sig runt i staden. Singlar kostar från 3 UAH som kan köpas ombord eller i en kiosk och måste valideras och förvaras under hela resan.

Spårvagnar går 6:10 till 7:8, bussar 6:10 till XNUMX:XNUMX och vagnbussar XNUMX:XNUMX till XNUMX:XNUMX. Fullständig information om körtider och biljettpriser är tillgänglig vid hållplatsen.

Med taxi

Standardreglerna gäller, som med alla större städer, när det gäller att ta en taxi i Kiev. Det är bättre att boka en bil via en taxiapp eftersom det är vanligt att turister blir lurade. En resa i centrum bör inte kosta mer än 60 UAH

 

Var att bo i Kiev

Kiev har ett bra urval av hotell som är centralt belägna och perfekta för att njuta av allt staden har att erbjuda. Kolla vår lista över rekommenderade hotell i Kiev.

 

Saker att se och göra

Tjernobylmuseet - Fascinerande museum som täcker efterdyningarna av Europas värsta kärnkraftskatastrof. Skyltarna är på ukrainska men en engelsk ljudguide finns tillgänglig.

St Sofias katedral - den äldsta kyrkan i Kiev med ett stort urval av mosaiker. Denna kyrka blev ett museum 1934 och kostar 60 UAH för att komma in.

Moderlandsstaty och krigsminnesmärken - här hittar du några utmärkta exempel på pompös sovjetisk minnesarkitektur och bevarade föremål av militär utrustning.

Maidan Nezalezhnosti (självständighetstorget) - viktigt torg och nyckelplats för att titta på människor. Internationellt erkänd som platsen där Viktor Jusjtjenkos anhängare slog läger i flera veckor 2004.

Mariyinskij palats och park - Otroligt populärt läge för invånare i Kiev att promenera och varva ner. Denna pittoreska neoklassiska byggnad fungerar som den ukrainska presidentens officiella bostad.

Golden Gate i Kiev - återuppbyggnad av 11-talets intåg i Kiev. Detta är ett fantastiskt tillfälle att ta reda på mer om medeltida Kiev.

 

När ska Besök

Kiev upplever ett fuktigt kontinentalt klimat, vilket innebär att du kan förvänta dig fuktiga och heta somrar och kalla vintrar i lika stor utsträckning. Regn fördelas över hela året men är vanligast mellan april och juli.

Sommarmånaderna lockar det största antalet turister, men det varierade programmet med vinterevenemang drar turister som inte är rädda för det isiga vädret.

Kiev är värd för ett brett utbud av festivaler under hela året, inklusive en internationell filmfestival, modevecka, världsmusikfestival, en eldfestival och en operagala. Jämställdhetsmarschen (stolthet) hålls i juni.

 

Visa

Kiev är inte en del av Europeiska unionen, men regeringen trivs (något kontroversiellt) med EU och har infört visumfria resor för dem i EU, upp till 90 dagar.

För dem utanför EU kan du behöva tillhandahålla dokumentation vid ankomsten för att visa syftet med ditt besök. Fullständig information finns här..

 

Pengar

Ukrainas valuta är Hryvnia (UAH). Du hittar växelbås i stadens centrum men växelkurserna varierar. Du måste behålla dina kvitton om du vill byta ukrainska pengar efter att du lämnat landet.

Du kan hitta uttagsautomater i hela staden (lokalt kallade "bankomats") och de flesta vanliga kreditkort accepteras. Det kan dock vara värt besväret att meddela din bank innan du reser att du tänker besöka Ukraina.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.