Gay Cypern Island Guide

Gay Cypern Island Guide

Första gången du besöker Cypern? Då är vår guide för gay Cypern för dig

 

Cypern

Republiken Cypern är ett öland i östra Medelhavet. En medlem av EU, Cypern, fick självständighet från Storbritannien 1960 och har varit splittrad sedan 1974 efter en militärkupp som ledde till ockupationen av norra Cypern.

Även om det nu är fredligt, kontrollerar fortfarande en symbolisk FN-fredsbevarande styrka buffertzonen mellan de två regionerna, och nya fredsförhandlingar 2017 verkade lova en resolution.

Turism är en enorm industri på Cypern. Ön har i genomsnitt 340 soldagar om året, vackra stränder och imponerande arkeologiska platser, som alla lockar cirka 2 miljoner turister varje år.

Cypern är uppdelad i 6 stora distrikt: Nicosia, Famagusta, Kyrenia, Larnaca, Limassol och Paphos.

Nicosia är huvudstaden och den sista "delade huvudstaden" i världen. En "grön linje" delar staden i två delar. I norr ligger huvudstaden i norra Cypern (endast erkänd av Turkiet). I söder ligger huvudstaden i Republiken Cypern.

 

Gay scen

Cypern är ett gaypopulärt resmål, även om öns hbt-gemenskap och gay-scen kanske inte lever upp till förväntningarna. Ön hade en gaybastu, Vinci bastu,som nu har stängts. Andra HBT-vänliga och gayägda anläggningar finns över hela ön.

Hamnstaden Larnaca har en livlig bar och nattliv längs Mackenzie Beach. Limassol är hem för The Elysium Bar Complex, som ligger 20 minuters bilresa från stadens centrum (av vägen mot Germasogeia).

Huvudstaden Nicosia har några gayställen och en kryssningsplats utomhus i National Gardens som turkcyprioter besöker. De vackra stränderna i Paphos är populära bland homosexuella solbadare och nudister.

 

Homosexuella rättigheter på Cypern

Även om det är socialt konservativt har Cypern antagit HBT-lagar för att uppfylla EU: s krav. Aktivitet av samma kön är lagligt och det finns begränsade lagar mot diskriminering.

Liknande skydd mot diskriminering trädde i kraft i norra Cypern 2014, även om gaylivet fortsätter att vara diskret med väldigt få öppet gayställen.

Kirenia-slott-norra-Cypern

 

Var man kan bo på Cypern

Det finns några bra hotellval över hela ön, mer i Limassol, Larnaca och Paphos. Kolla in de senaste hotellrabatterna på Cypern på Cyperns hotellsida.

 

Visa

Cypern är medlem i Schengen men har ännu inte genomfört det helt. För medborgare i EU och EFTA (Island, Liechtenstein, Norge) och Schweiz kan ett godkänt ID-kort (eller pass) användas för att komma in. Andra behöver i allmänhet ett pass för inresa.

Internationella resenärer förväntas genomgå vanlig invandring, utom de som reser från ett EU -land. Om Cypern normalt kräver visum för din nationalitet, kan detta avstå om du redan har ett giltigt Schengenvisum.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.