Prag

Gay Prague City Guide

Första gången i Prag? Då är vår stadsguide för gay Prag något för dig

 

Prag

Prag är Tjeckiens huvudstad och största stad. Beläget i nordvästra delen av landet vid floden Vltava, är staden hem för cirka 2 miljoner i sitt större stadsområde.

Prags centrum har listats som ett UNESCO: s världsarv sedan 1992. Med en historia som går tillbaka till tusen år har Prag många berömda kulturella sevärdheter, museer, teatrar, gallerier och andra historiska utställningar och lockar mer än 4 miljoner besökare om året. .

Staden har också en växande och spännande gay-scen som kan avnjutas i någon av Prags gaybarer, klubbar och arenor. Det mesta av gayscenen finns i och runt Vinohrady-området.

Gay rättigheter i Tjeckien

Tjeckien är ett av de mest liberala länderna i Centraleuropa när det gäller HBT-rättigheter. Homosexualitet avkriminaliserades 1962 och homosexuell prostitution avkriminaliserades 1990.

Samtyckesåldern är 15. År 2006 legaliserade landet registrerat partnerskap för samkönade par. Armén ifrågasätter inte soldaternas sexuella läggning och låter homosexuella män tjäna öppet.

2016 slog den tjeckiska författningsdomstolen ned ett förbud som förbjöd personer som lever i registrerat partnerskap att adoptera barn som individer. Gemensam adoption av barn av samkönade par och adoption av en samkönad partners barn är dock fortfarande olagligt.

Gay scen

Tjeckien har blivit ett gayvänligt resmål för resenärer de senaste åren. Det finns inget gay -epicentrum i Prag, men mycket av gayscenen är koncentrerat kring det trendiga distriktet Vinohrady, nära Gamla stans centrum.

Det finns några dussin Gaybarer, Gay dansklubbar, Gay bastur och Gay kryssningsklubbaroch nya gayanläggningar öppnar hela tiden.

Stadens populäraste bar är Club Termax, den största gayklubben i Prag och en extremt upptagen plats på helgerna. Termax lockar en yngre homosexuell publik med sin färgstarka och eleganta interiör, popsånger och bra dryckeavtal. Klubben är värd för ett antal temakvällar och dragföreställningar.

Klubb 21 är en annan populär destination för HBT + lokalbefolkningen och har varit en kontaktpunkt för gayscenen i Prag i flera år. Den traditionella tjeckiska puben är industriellt tegelväggad och har en kantig men vänlig atmosfär som lockar en blandad publik när det gäller ålder och stil.

Läs mer: En gayguide till Prag.

Prag

Gayhotell i Prag

Majoriteten av Prags bästa hotell ligger i centrum av staden och ligger bekvämt nära många av de mest populära attraktionerna. Många av hotellen i Prag är inrymda i vackra historiska byggnader, packade med originaldetaljer och gästerna kan njuta av att bli transporterade tillbaka i tiden under sin vistelse. Staden har ett utbud av mellanklass- till lyxhotell och det finns alternativ för resenärer av alla intressen och stilar.

Ett av de mest eleganta och lyxiga hotellen i Prag är Grand Mark, en 5-stjärnig plats inrymd i ett fantastiskt 17-talspalats. Hotellet är bara ett av de lyxiga alternativen för gäster som vill bo i stadens ikoniska centrum. Andra alternativ inkluderar Buddha-Bar och Hotell Kings Court.

Resenärer som vill bo nära Prags gaydistrikt bör överväga ett hotell i Vinohrady-området. Hotell här erbjuder gästerna enkel tillgång till hjärtat av stadens gaydistrikt och många som t.ex Mosaikhus lova gästerna en bekväm vistelse i ett modernt och elegant hotell.

Gay bastur i Prag 

Prag har Östeuropas största och mest besökta gaybastu-scen. Bastun i Prag varierar i fråga om kvalitet, renlighet och kostnad, men så länge som resenärerna undersöker sin destination i förväg kan de njuta av ett roligt bastubesök.

Bastu Babylonia är Prags största bastu och har varit igång sedan 1998. Bastun är också den populäraste i staden och blir mycket upptagen under rusningstid. Babylonia har en rad faciliteter inklusive svenska ångbad, videolounger och privata stugor.

Att komma till Prag

Ruzyněs internationella flygplats (PRG), som ligger 20 km nordväst om stadens centrum, betjänas av ett antal flygbolag med direktförbindelser från europeiska städer. Det tar normalt cirka 30 minuter att nå centrum från flygplatsen med bil.

Det billigaste sättet att ta sig till staden från flygplatsen är med buss. Köp en biljett från kiosken eller varuautomaten bredvid busshållplatsen. Du kan också köpa biljetten från föraren, men det är dyrare. Linjerna 119 och 100 tar dig till tunnelbanestationerna Nádraží Veleslavín respektive Zličín, med en restid på cirka 15-20 minuter och kostar 32 CZK

Drivs av de tjeckiska järnvägarna, och det finns också Airport Express-bussen. Dessa bussar avgår från flygplatsen var 30:e minut mellan kl. 6 och 9. Biljetter kostar 60 CZK per person och kan köpas av föraren. Airport Express tar dig till järnvägs- och tunnelbanestationen Dejvická och Masarykovo nádraží och slutar vid Prags centralstation Hlavní nádraží.

Taxi är det bekvämaste sättet att nå stadens centrum och kostar cirka 650 till 850 CZK. Även om det kommer att finnas taxibilar som väntar utanför är det billigare att ordna en via en pendelservice. Olika företag driver pendeltrafik till hotellet och tillbaka. De finns på flygplatsens ankomsthallar. De tar vanligtvis cirka 400 till 500 CZK per resa och är i allmänhet något billigare än taxibilar.

Prag

Att ta sig runt i Prag

Fot

Prag är en mycket promenadvänlig stad. Man kan enkelt gå från Vaclavplatsen till Gamla stans torg, eller från Gamla stan till Karlsbron och slottet. Fotgängare bör gå försiktigt i övergångsställen i Prag, eftersom förare inte är lika benägna att ge efter som i andra europeiska städer. I Tjeckien är det olagligt att korsa vid en fotgängare på en röd man.

Spårvagn och tunnelbana

Prags kollektivtrafik är snabb, effektiv och ganska enkel att använda. Ibland måste du byta några gånger. Det finns tre tunnelbanelinjer, många spårvagns- och busslinjer, regionaltåg (S) i Prag, samt några färjor över floden Vltava. Alla ingår i Prags integrerade transport (PID).

Taxi

Undvik att ta en taxi på gatan, men om du måste, försök att förhandla om priset i förväg.

Saker att göra i Prag

Det finns oändliga möjligheter när det gäller saker att göra i Prag. Men de viktigaste attraktionerna inkluderar:

 

 

  • Vandra genom gamla stan
  • Njut av utsikten från Karlsbron
  • Utforska det vackra Pragborgen
  • Lär dig mer om stadens historia på Lobkowicz-palatset
  • Besök den fantastiska St. Vitus-katedralen
  • Njut av Gamla stans torg.

 

 

Läs mer: Saker att göra i Prag.

Prag

Vanliga frågor

När ska Besök

De bästa tiderna för att besöka Prag är våren (mars-maj) och hösten (september-november) när vädret är milt och turisterna är färre än på sommaren.

Tänk på en vinterresa om du vill njuta av Prag utan att behöva driva igenom folkmassorna, men staden har en hel del snö. Trots detta är det fantastiskt att besöka staden på vintern för gäster som vill uppleva en äkta Prags jul, komplett med en av de bästa julmarknaderna i Europa.

Visa

Tjeckien ligger inom Schengenvisumområdet, vilket innebär att resenärer från EU-länder kan resa fritt till landet utan visum. Om du reser utanför Europa bör du kontrollera om du behöver Schengenvisum.

Pengar

Valutan i Tjeckien är krona (koruna - Kč). Vissa butiker, restauranger och hotell accepterar betalningar i euro men växelkursen kanske inte är särskilt bra.

Kontantautomater finns allmänt tillgängliga och kredit- och betalkort accepteras allmänt i hela staden.

Tipp förväntas vanligtvis i Tjeckien och särskilt i den turisttunga staden Prag förväntas resenärer normalt tippa 10%.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.

Boka en Travel Gay Godkänt hotell