Gay Porto · Stadsguide

Gay Porto · Stadsguide

Planerar du att besöka Porto? Då är vår gay-stadsguide för dig något för dig.

Porto

Portugals näst största stad och hjärtat av en av Iberias största stadsområden. Porto är hem för cirka 300,000 2 människor, med över XNUMX miljoner i den omgivande regionen.

Med en historia som sträcker sig tillbaka till förromersk tid, har Porto en brist på historia att utforska. Det ockuperades av morerna, hjärtat av portugisiska skeppsbyggen, och invaderades av Napoleons styrkor. Det var också känt för sin vinproduktion som gav sitt namn till den förstärkta vinporten.

Nuförtiden är Porto hem för många av Portugals största företag inom olika industrier. Besökare till Porto kommer för att se den gamla stadskärnan som är uppsatt på UNESCO:s världsarvslista, prova de lokala gastronomiska läckerheterna, shoppa tills de tappar och ta in stadens avslappnade kultur.

 

Gay rättigheter i Portugal

För information om homosexuella rättigheter i Portugal, se vår Stadsguide för Gay Lissabon.

 

Gay scen

Jämfört med Lissabon är Porto en konservativ stad. Detta betyder inte nödvändigtvis att du ska förvänta dig några besvär eftersom Portugal på det hela taget är en mycket liberal och välkomnande plats och Porto är inget undantag.

Om du kliar på ytan hittar du ett anständigt och surrande urval av gayklubbar, gay barer och gay bastur. De flesta gayställen ligger i området kring Jardim da Cordoaria. Den årliga LGBT Pride-paraden på sommaren har blivit allt populärare varje år.

 

Att komma till Porto

Med flygplan

Francisco Sá Carneiro Airport (OPO), ligger 11 km från stadens centrum, är Portugals tredje mest trafikerade flygplats och är ett nav för flaggfartyget TAP och fokusstad för easyJet och Ryanair. Det finns transatlantiska förbindelser såväl som flygningar i Europa, Mellanöstern och Nordafrika.

Den violetta E-linjen i tunnelbanan (på väg till Estádio do Dragão) tar dig ner till Porto. Biljetter kostar 1.85 € och restiderna till stadens centrum är cirka 25 minuter. Alternativt kan du byta vid Campanhã för att få tillgång till de andra tunnelbanelinjerna och järnvägstrafiken.

Det finns bussar tillgängliga från flygplatsen men det rekommenderas verkligen bara att ta bussen på natten när tunnelbanan inte går. Nattlinje 3M är en timmestrafik och avgår från flygplatsens busstation.

Taxi kostar i området 20-30 euro som kan hyllas på flygplatsen eller bokas i förväg. Tänk på att stora bagage kommer att medföra högre kostnader.

Med tåg

Porto har två huvudstationer. Sao Bento är stadens centralstation och är ett regionalt nav medan Campanhã erbjuder tjänster längre bort över den iberiska halvön. Att befinna sig på det europeiska fastlandet innebär att det är lätt att ta sig från större knutpunkter på det europeiska järnvägsnätet.

Med båt

Den ultramoderna Porto Leixões kryssningsterminal välkomnar passagerare som går ombord på kryssningsfartyg och är ansluten till staden med tunnelbana. Douro River-kryssningar är också mycket populära och många turister tar denna natursköna väg in i staden.

 

Att ta sig runt i Porto

Till fots

Portos centrum är relativt litet, så alla de stora sevärdheterna ligger nära varandra. Staden är dock ganska kuperad, så om du planerar att ta dig runt till fots, var väl förberedd på att göra några seriösa promenader.

Med kollektivtrafik

Det bästa sättet att spara pengar på kollektivtrafiken är att köpa ett uppladdningsbart Andante-kort för 60 cent. Detta kort fungerar på tunnelbanan, bussarna och Funincular dos Guindais. När den är "laddad" kan den bara "laddas" för den zon som du har köpt resa i. Dagskort kostar €7.

Porto har 6 färgkodade och alfabetiska tunnelbanelinjer, med fler linjer som förväntas byggas. Väntetiderna varierar beroende på tid på dagen och fredagar och lördagar har speciella nattjänster. Var försiktig med fickor vid rusningstid.

Bussbiljetter börjar från 1.90 € när de köps ombord och erbjuder ett bättre sätt att komma till specifika destinationer än tunnelbanan. Tjänsten är relativt frekvent under dagen, men se upp för tjänster markerade med M som är mindre regelbundna men bör ta dig dit du behöver åka på natten.

Med taxi

Det finns taxistationer lätt tillgängliga i hela staden, men kostnaden är högre än andra transportsätt. Billigare erbjudanden kan hittas genom att förbeställa eller använda taxiappar. Vid trafikerade tider kan Portos vägar bli ganska överbelastade.

 

Var man kan bo i Porto

Porto har ett utmärkt urval av hotell som erbjuder en utmärkt bas för sightseeing, shopping och gay nattliv. Kontrollera Gay Porto Hotell-sida för en lista över några av de bäst rankade hotellen i Porto.

 

Saker att se och göra

Portvinkällare – ingen resa till Porto skulle vara komplett utan att provsmaka den drink som landets mest kända för. Det finns många olika källare du kan besöka för att prova det, så gör din forskning för att hitta för att få ut det mesta av din budget.

Torre dos Clérigos (Klerkens torn) - en av Portos mest ikoniska sevärdheter. Klocktornet i denna 18-talskyrka är ett fantastiskt exempel på barockarkitektur i staden.

Livaria Lello - en charmig gammal bokhandel med en häpnadsväckande inredning. Caféet inuti är ett bra ställe för en kopp kaffe (eller ett glas portvin).

Mercado do Bolhão - traditionell matmarknad som säljer allt från skaldjur till färsk frukt. Det finns några restauranger här som är bra alternativ om du vill ta en billig lunch.

Palácio da Bolsa - 19-talets börsbyggnad är en fantastisk nyklassisk byggnad som tog nästan 70 år att färdigställa. Det är lika imponerande på insidan som det är på utsidan.

FC Porto - en rundtur på fotbollsstadion ger en fascinerande inblick i historien om dessa europeiska tungviktare. Varför inte försöka fånga dem i aktion när de spelar en match hemma?

Serralves Foundation - museum för samtida konst med en vacker trädgård att gå runt i. Kolla online för att få reda på den senaste utställningen.

Centro Comercial Bombarda - inte ditt vanliga köpcentrum utan ett ställe där du kan köpa föremål gjorda och producerade av lokala hantverkare. Perfekt för souvenirer eller knäppa godsaker till dig själv.

 

När ska Besök

Atlanten gör staden Porto svalare än andra städer på samma breddgrad som Barcelona. Men somrarna här är varma och soliga, med temperaturer som når upp till 40ºC i värmeböljor (vanligtvis på 20-talet). Vintrarna är i allmänhet svala men faller ibland under 0ºC.

Porto är värd för ett brett utbud av evenemang under hela året. Några av de mer populära inkluderar NOS Primavera (motsvarigheten till Barcelonas hipster/indiemusikfestival) i juni, FantasPorto Film Festival i februari och Porto Wine Festival i januari.

 

Visa

Portugal ligger inom Schengenområdet. De som inte har ett EU-pass eller ett giltigt Schengen Visa bör kontrollera kraven med sin egen ambassad.

 

Pengar

Portugals officiella valuta är euro. Besökare kommer inte ha några problem med att växla kontanter och resecheckar. Postkontor erbjuder vanligtvis ett bättre pris än banker och kommersiella växlingsbutiker, även om det senare kan vara det enda alternativet för obskyra valutor.

Bankomater är allmänt tillgängliga. När du tar ut kontanter från en bankomat tillkommer en avgift (vanligtvis runt €2), så det är bäst att ta ut 100 eller mer åt gången.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.