Gay Lissabon · Stadsguide

Gay Lissabon · Stadsguide

Planerar du att besöka Lissabon? Då är vår gay-stadsguide för dig något för dig.

Lisboa | Lissabon

Lissabon är den största staden och huvudstaden i Portugal och den västligaste stora staden i Europa, med en stadsbefolkning på drygt en halv miljon. Medan den vetter mot Atlanten, har staden ett mest medelhavsklimat.

Lissabon är också en av de äldsta städerna i världen och den äldsta staden i Västeuropa. Det finns två UNESCO: s världsarvslistor i Lissabon: Belém-tornet och Jerónimos-klostret.

Även om Lissabon återhämtat sig efter finanskrisen är den fortfarande en relativt säker och brottsfri stad. Priserna är lägre än de flesta europeiska huvudstäder, mer lik de i södra och östra Europa än andra västra huvudstäder.

 

 gågata Augusta Street i centrum av Lissabon

 

Gay rättigheter i Portugal

Sedan Carnation Revolution 1974 har Portugal sett stora framsteg i sina lagar om homosexuella rättigheter. Portugal är ett av väldigt få länder i världen som specifikt säger i sin konstitution att ingen kan diskrimineras på grund av sexuell läggning.

Homosexualitet avkriminaliserades redan 1852. Det kriminaliserades emellertid 1886 när landet kom under diktatur. Det var först 1982 som lagen upphävdes och homosexualitet avkriminaliserades igen i Portugal.

Under de senaste trettio åren har Portugal varit i framkant när det gäller att anpassa rättigheterna för par av samma kön till samma som heteroseksuella par. År 2010 blev Portugal det åttonde landet i världen som tillät äktenskap av samma kön.

Från och med februari 2016 beviljades parlamentet fullständiga adoptionsrättigheter.

Portugals lag om könsidentitet, som infördes 2012, sägs vara den mest avancerade i världen för transsexuella och transpersoner. Samtyckesåldern är 14 år.

 

Gay scen

Lissabon är en mycket gayvänlig stad. Det är ofta svårt att säga vilken plats som är all-gay, mestadels gay eller bara gay-vänlig, eftersom alla är lika välkomna. De Lissabon gay scen är centrerad kring Bairro Alto-distriktet och det närliggande Principe Real-området.

Det gamla kvarteret Bairro Alto är hem för många sentbutiker, restauranger, gayvänliga barer och Portugals mest populära gay bastu Trombeta Bath.

Runt Principe Real-området, som ligger bredvid Bairro Alto, finns det ett antal gayvänliga platser och gay kryssningsklubbar. Den förbindande gatan mellan de två områdena, Rua da Atalaia, är där folkmassorna fyller sig fram till sena timmar.

Gay strandälskare kommer att njuta av den långa, populära stranden vid Costa da Caparica, en 15-minuters bilresa från Lissabon. För att komma dit, ta tunnelbanan till Praça de Espanha, sedan bussen. När du går längre söderut blir stränderna trendigare och mer nudistvänliga.

Gaystrandområdet är vid Strand 19 eller Praia de Bela Vista där det finns några gay-populära arenor och några som kryssar i sanddynerna före solnedgången.

 

Att komma till Lissabon

Lissabons internationella flygplats ligger bara 10 minuters taxiresa från centrala Lissabon (i genomsnitt cirka 15 €). En aerobustjänst lämnar flygplatsen var 20: e minut och kostar € 3.50 (billigare om du köper online. Buss nummer 91 till järnvägsstationen Cais do Sodre är ett ännu billigare alternativ och kostar bara 1.35 €.

Alternativt kan du ta den röda tunnelbanelinjen direkt från flygplatsen och överföra vid Alameda eller San Sebastian på de gröna / blå linjerna. Biljetter kostar 1.40 € men du måste köpa 7 Colinas / Viva Viagem för att resa.

Praca do Comercio

 

Att ta sig runt Lissabon

Lissabons centrum, inklusive de flesta shoppingområden, attraktioner och nattliv, är kompakt och lätt att ta sig runt till fots.

Var medveten om att staden är extremt kuperad vilket kan ge tid till resor. När du passerar genom Baixa-Chiado, använd rulltrappor inuti stationen för att undvika att klättra uppför.

Spårvagn – Staden är väl betjänad av både små Carris (gula spårvagnar) och elektriska spårvagnar (längre och modernare). Det fasta priset är 2.85 €.

Metro – De gröna och blå linjerna ska få besökare till de flesta platser värda att besöka. Stationerna är väl markerade, nära varandra och trafiken går regelbundet. Enkelbiljetter kostar 1.90 € utan uppladdningsbart kort men billigare utan.

Tåg - Tåg är nödvändiga när du besöker alla stränder på norra stranden, inklusive Estoril och Cascais. Tjänster från kusten går från Cais do Sodré och tar cirka en timme.

Färja - Regelbundna servicefärjor går över Rio Tejo från Cais do Sodré och Tereirro do Paco. En enkelbiljett kostar 2.75 €.

Taxi – Taxi är relativt billigt med en 20 minuters resa sent på natten som kostar från 10 euro till mer beroende på trafik.

 

Var man kan bo i Lissabon

Lissabon har ett utmärkt val av hotell som passar alla budgetar. Bairro Alto, Principe Real och Baixa (Lower Town) är de mest populära områdena bland homosexuella turister.

Vår lista över rekommenderade Lissabonhotell för homosexuella resenärer finns på Gay Lissabon Hotell och Lyxhotell i Gay Lissabon sidor.

 

vacker utsikt över Lissabon-från-floden Tagus

Alfamasikt från floden

 

Saker att se och göra

Alfama - vykortsnätt och den äldsta kvarvarande delen av Lissabon.

Praca do Comercio - stort, modernt torg vid floden fyllt med museer och restauranger.

Belem - hem till statyn av upptäckterna, den berömda Pastel de Belem och otaliga museer.

Avenida de Roma - en enorm presidentboulevard lite utanför staden och ett utmärkt ställe att luta sig tillbaka och titta på dagen.

öst - platsen för Expo '98 där området förvandlades till sitt nuvarande tillstånd, med konsertsalar, vattenträdgårdar och regelbundna gratis utomhuskonserter.

Chiado - fashionabla shoppingdistrikt med butiker, bokhandlar, caféer, etc.

cascais - en gammal fiskeby och en känd attraktion för lokalbefolkningen och utlänningar.

Nationella kakelmuseet - en enorm kyrka med väggar av vackra keramiska plattor och konstverk.

Lissabon Oceanarium - ett akvarium, öppnat 1998, med imponerande utställningar och främjande av kunskap om havets livsmiljöer.

 

Visa

Portugal ligger inom Schengenområdet. De som inte har ett EU-pass eller ett giltigt Schengen Visa bör kontrollera kraven med sin egen ambassad.

 

Pengar

Portugals officiella valuta är euro. Besökare kommer inte ha några problem med att växla kontanter och resecheckar. Postkontor erbjuder vanligtvis ett bättre pris än banker och kommersiella växlingsbutiker, även om det senare kan vara det enda alternativet för obskyra valutor.

Bankomater är allmänt tillgängliga. När du tar ut kontanter från en bankomat tillkommer en avgift (vanligtvis runt €2), så det är bäst att ta ut 100 eller mer åt gången.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.

Boka en Travel Gay Godkänt hotell