Mumbai

Gay Mumbai · Stadsguide

Planerar du att besöka Mumbai? Då är vår gay Mumbai stadsguide för dig.

Mumbai

En av världens stora megastäder, Mumbai är Indiens största, med en uppskattad total befolkning på 21 miljoner och räknar, och landets kommersiella huvudstad. Staden är centrum för Indiens rika moderna kultur, med Bollywood-, mode- och turismindustrin som alla är baserade i denna hektiska och spännande metropol.

En stad med superlativ och kontraster, hem till Bollywood och Indiens största slumbefolkning, denna hamn- och strandstad har varit ett stimulerande och givande resmål för många generationer av resenärer. Från backpackers till lyxturister, det finns något här som väcker alla resenärers intressen. Hem till några av planetens vackraste koloniala arkitektur, Mumbai är också en smältdegel av arkitektoniska stilar och användningsområden, vandra nerför vilken bakgata som helst och du kan snubbla över en gömd Bazar, eller lika troligt, ett hipsterkafé.

Att vara HBT + anses fortfarande allmänt vara ett tabu i Mumbai men medan homosexuella människor här står inför unika utmaningar finns det också en liten och koncentrerad gayscene. Bestående av endast ett fåtal etablerade platser är homosexuella i staden sammansvetsade och välkomnande.

Gay rättigheter i Mumbai

HBT + -rättigheter i Indien är inte så avancerade som i många andra länder och HBT + -personer här står inför utmaningar och juridiska hinder som inte cisgender och heterosexuella människor står inför. Fram till 2018 var homosexuell aktivitet olaglig i Indien, en lag som inrättades av koloniserarna i det brittiska riket. Nyligen gjorda enkäter tyder på att trots att det ökade stödet från rörelser för att främja HBT + -medborgarnas rättigheter, är över hälften av befolkningen oense med relationer av samma kön.

Transpersoner i Indien har kunnat ändra sitt lagliga kön sedan 2019, men detta är endast möjligt efter att individen har genomgått och slutfört könsbekräftelsekirurgi. Det finns ett respekterat och histroiskt tredje kön, som har ansetts giltigt och heligt i den indiska kulturen i århundraden. Äktenskap av samma kön är fortfarande olagligt i landet och par av samma kön kan inte adoptera barn tillsammans.

Gay scen i Mumbai

Känd som Indiens gayhuvudstad, har Mumbai en lång historia av gayaktivism och har den mest utvecklade gayscenen någonstans i regionen. Indiens snabba ekonomiska utveckling förutom är den indiska kulturen fortfarande mycket konservativ, och medan det finns en Mumbai-scen är den liten och inte riktigt reflekterande än så länge av denna stora, dynamiska och mest kreativa av indiska städer.

Mumbai-scenen är fokuserad på några etablerade gayvänliga arenor. Det fanns en nattklubb som heter Voodoo n södra Mumbai-distriktet Colaba, som var värd för lördagens gaynatt, men klubben stängdes av myndigheterna.

Gaygrupper i Mumbai anordnar regelbundna fester och sociala evenemang, och dessa marknadsförs lokalt. Frälsningsstjärna är värd för en dansfest varje månad som är populär bland HBT-samhället.

Mumbai International Queer Film Festival håller på att bli väletablerat som en årlig höjdpunktshändelse för HBT-samhället efter lanseringen 2010. Queer Azaadi Mumbai organiserar olika gayfokuserade aktiviteter, inklusive Mumbai Pride.

Mumbai

Gayhotell i Mumbai

Den perfekta platsen att bo i Mumbai är beroende av vad du vill göra med din tid i staden. För de som vill utforska de populäraste turistattraktionerna och attraktionerna, liksom många av de viktigaste kulturella platserna, erbjuder hotellen i södra Mumbai runt Churchgate och Fort en idealisk bas för att utforska alla närliggande historiska underverk. Taj Mahal-palatset ligger mittemot Gateway of India och erbjuder fantastiskt 5-stjärnigt boende i hjärtat av denna livliga stad. Med enastående utsikt över havet och elegant och lyxig design är hotellet den perfekta vistelsen för homosexuella resenärer som vill utforska allt som Mumbai har att erbjuda. Alla rum är helt luftkonditionerade och är bekvämt och rikligt inredda.

Waterstones hotell ligger bara 5 minuters bilresa från flygplatsen och ger homosexuella resenärer boutiquer och eleganta rum för att utforska allt som staden har att erbjuda. Detta trendiga boutiquehotell har en imponerande pool, ett välutrustat gym och en lokalt populär bar.

För vår lista över rekommenderade hotell på ett utmärkt läge för att utforska sevärdheterna och Mumbais gayplats, besök Gay Mumbai Hotels-sida.

Att komma till Mumbai

Mumbai är en stor global navstad med många internationella direktflyg från både nationella flygbolag och budgetbolag från hela världen. Terminal 1 är för inrikesflyg och terminal 2 för internationell.

Var beredd på långa rader för säkerhetskontroller, även när du är i transit. Flygplatsfaciliteterna är bra nu och blir bättre med en ny internationell terminal.

Taxi är det vanliga transportalternativet för att ta dig från flygplatsen till centrum - köp en förbetald kupong (cirka 450-600 Rs) från ett av taxikontoren som ligger nära terminalens utgång. Se till att matcha rätt taxi till kupongen som kommer att ha taxiregistreringsnumret på.

chhatrapati-shivaji-station-mumbia

Att ta sig runt Mumbai

Mumbai har ett omfattande kollektivtrafiksystem av tåg och bussar som täcker stadens större storstadsområde, vilket används väl av det stora antalet pendlande stadsarbetare.

Auto-rickshaw och Tuktuk

Turister brukar hålla sig till auto-rickshaws (tuk-tuks) för lokala resor i förorterna och taxibilar för längre turer över staden. Tuktuks har lätt plats för fyra personer, men var försiktig eftersom dessa små maskiner tar otrolig hastighet.

Taxi

Svarta och gula mättaxibilar kan hyllas och hämtas från många sporter runt om i staden. Taxibilar är pålitliga och vanligtvis prisvärda. Men ge gott om tid om du reser från norr till söder - det långa och smala läget på ön i stadens centrum och den stora mängden trafik gör ibland fruktansvärda trängsel. Moderna privata taxibilar kan bokas via din hotellconcierge om det behövs.

Metro och järnväg

Byggandet av det nya tunnelbanesystemet i Mumbai pågår och 11 km av linje 1 är nu öppen. Stadens överjordiska järnvägssystem används vanligtvis mindre av resenärer eftersom de kan bli väldigt varma och mycket trånga och tenderar att missa de viktigaste turistområdena och stora sevärdheterna.

Saker att se och göra

Mumbai är fylld med tempel, monument och platser som sträcker sig över historia och kultur, några av de bästa sakerna att göra inkluderar:

  • Utforska den antika Gateway of India
  • Besök det massiva The Taj Mahal Palace Hotel
  • Handla och byta byte på Chor Bazaar
  • Prova det bästa av Bollywood
  • Besök Iskcon-templet
  • Bli nedsänkt i historien på Haji Ali Dargah
  • Vandra på gatorna i den rika Juhu
  • Ta färjan till Elefantgrottorna

elephanta-grottor-nära-mumbia

Vanliga frågor

När ska Besök

Ett årligt gaypride-evenemang startade först i Mumbai 2008 och har hållits varje år sedan i februari. Det är dock fortfarande en kontroversiell händelse och är mer ett politiskt uttalande än en massfirande.

En alternativ tid att besöka Mumbai är slutet av augusti/början av september för den hinduiska festivalen Ganesh - den elefanthövdade gudom som homosexuella indianer mest identifierar sig med.

Visa

Turistvisum krävs för alla besökare och utfärdas vanligtvis för sex månader - från och med utfärdandedatum, inte inresedatum. Observera att sexmånadersvisumet tillåter en vistelse på högst 90 dagar per besök.

Sök efter information med din lokala indiska ambassad eller konsulat eftersom viseringsreglerna varierar beroende på din nationalitet.

Pengar

Rupien är den indiska valutan. Bankomater finns allmänt tillgängliga i hela staden. Betalkort och kreditkort accepteras allmänt på hotell, större restauranger och butiker.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.