jakata-på-natten

Gay Jakarta · Stadsguide

Planerar du en resa till Jakarta? Då är vår stadsguide för Jakarta gay för dig.

jakata-på-natten

Jakarta

Med Indonesien nu väletablerat som en ledande kraftkraftsekonomi i SE Asien, är det ingen överraskning att dess huvudstad Jakarta är en av de snabbast växande städerna i hela Asien.

En riktig smältdegel av indonesisk kultur, staden har rykte om att vara vänlig och välkomnande, med utmärkt shopping och en hip nattlivsscen, samtidigt som den är en av de mest trånga och utmanande att resa runt.

Jakarta ligger på den nordvästra delen av ön Java och är det kommersiella, politiska och kulturella centrumet för detta, det fjärde största befolkade landet i världen.

Jakartas snabba tillväxt har gjort den nu till den största staden i SE-Asien, med en total stadspopulation på drygt 10 miljoner, och det större storstadsområdet, en svindlande 28 miljoner människor.

 

Gay rättigheter i Indonesien

Sexuell aktivitet av samma kön är officiellt lagligt i Indonesien (samtyckeåldern är 18 år), men det finns ingen lagstiftning om likabehandling för HBT-medborgare, inget rättsligt skydd för par av samma kön och inget diskrimineringsskydd. Detta återspeglar allmänt traditionella lokala seder och kommer troligen inte att förändras när som helst. Trots detta har HBT-samhället i Indonesien blivit alltmer synligt och politiskt aktivt.

Provinserna Aceh och södra Sumatra tilläts av den indonesiska regeringen att införa sharialag 2002, dock endast tillämpligt på muslimska invånare. Detta kriminaliserar att vara gay i dessa provinser ... så undvik bäst att åka dit.

Även i Jakarta är den officiella klassificeringen för alla HBT-samhällen "mentalt handikappad". Det har förekommit vissa fall av diskriminering och trakasserier, särskilt mot transpersoner. Det finns inga juridiska riktlinjer för hiv / aids och det finns en möjlighet att nekas inresa, en besökare anses vara hiv + (dvs. reser med medicin).

På en mer positiv notering är Lambda Indonesia den äldsta och mest väletablerade gay- och lesbiska rörelsen i SE-Asien, och de många HBT-grupper som nu är aktiva i hela landet kan åtminstone ge HIV / AIDS-rådgivning.

Sedan början av 2016 har den offentliga diskussionen och debatterna om HBT-frågor intensifierats. Ett antal evenemang som anordnats av HBT-aktivister har störts av polisen.

Under 2017 har ett antal homosexuella populära arenor i Jakata plundrats och stängts av polisen.

Homosexuella indoneser står inför växande utmaningar i sitt dagliga liv. Gayresenärer till Jakata ska inte stöta på problem. Men offentliga uppvisningar av tillgivenhet mellan par av samma kön (som att kyssa eller hålla händer offentligt) bör undvikas.

 

Gay scen

Trots Jakartas snabba tillväxt och ett alltmer globalt perspektiv, har en nyligen genomförd polisnedsättning mot HBT-gemenskapen resulterat i att många av de mest turisttillgängliga platserna stängts.

Söndagen den 21 maj 2017 rajdade polisen Atlantis Sauna och höll 140 män för förhör. Av dessa arresterades ett antal för påstådda brott som rör pornografi.

Polisen har enligt uppgift tagit bilder av några av dem som fängslats antingen nakna eller delvis klädda och sedan distribuerat bilderna online och till media.

HBTI -rättighetsgrupp, Arus Pelangi fördömde raiden och spridningen av bilder som säger att polisens handlingar var olagliga och omänskliga. Läs uttalandet här.

I oktober 2017 plundrade polisen och stängde T1-bastun i Jakarta. Både lokalbefolkningen och utlänningar fängslades av polisen.

 

Att komma till Jakarta

Soekamo-Hatta International Airport levererar all internationell och större delen av inrikesflygtrafiken till Jakarta och ligger 20 km nordväst om staden. Flygplatsen har tre terminaler med en grundläggande pendeltrafik som ansluter dem (ta en taxi om du har bråttom).

Hotellbussar är ett bra alternativ att ta sig från flygplatsen till din slutdestination, särskilt eftersom många hotell erbjuder detta som en gratis tjänst. Om du inte gör det kan du ta antingen flygbuss eller taxi.

Den frekventa DAMRI-pendelbussen tar dig till stadens centrum på cirka 30 minuter till ett pris på 25,000 XNUMX Rp. Tjänsten är tillförlitlig och bussarna är luftkonditionerade och ansluter till många stadsdestinationer inklusive Gyllene triangeln (stadens centrum).

Att boka en taxi inifrån terminalen kommer att säkerställa en förstklassig service med minimal köbildning och ett kvalitetsfordon som tar dig direkt till stadens centrum - för cirka 175,000 XNUMX Rp.

En vanlig taxi kostar från cirka 70,000 120,000 till XNUMX XNUMX Rp till centrum - prisskillnaden återspeglar helt enkelt kvaliteten på det taxibolag du väljer. SilverBird, Bluebird och Ekspress har den mest pålitliga tjänsten. Se till att undvika de många taxipratarna och bagagebärarna, och gå direkt till de officiella taxibolagsplatserna.

 

Att ta sig runt i Jakarta

Detta kommer utan tvekan att vara den mest utmanande aspekten av din vistelse i Jakarta. Staden har ett avundsvärt rykte för den överlägset sämsta trafiken i Sydostasien (och det betyder att mer trafik än du visste fanns tilltäppt på gatorna i denna stad!). Ännu värre är att stadsplaneringen är ganska obegriplig när du först anländer.

Trafikstockningen har uppmuntrat många pendlare till tågen, och ett snabbt busstrafiksystem expanderar gradvis. Efter år av förseningar kommer ett monorail-system för den gyllene triangeln att börja byggas (oktober 2013) kommer att vara i drift 2017.

De flesta besökare väljer taxibilar för att komma runt som är åtminstone billiga. De mest pålitliga taxibolagen i staden är Blue Bird och Express. Oavsett vilken taxi du använder, insistera på att mätaren är på. Om inte, ta en annan taxi eller riskera att bli större.

Ett annat alternativ är en "Bajaj" (ljus orange tuk-tuk) som är bra för hastighet, eftersom de tar sig igenom trafiken snabbare, men inte så bra för komforten. De fungerar utan mätare så se till att pruta och komma överens om ett pris innan du ger dig av. Det finns också många motorcykeltaxibilar som heter Ojek, bäst för snabba hopp från A till B och när du måste vara snabb någonstans. Insistera på en hjälm för att minimera risken och komma överens om priset i förväg.

 

Var man kan bo i Jakarta

För en lista över rekommenderade Jakarta -hotell för homosexuella resenärer, besök vår Gay Jakarta Hotels-sida.

 

Saker att se och göra

Centrala Jakarta:

Merdeka -torget (världens största stadstorg) och nationalmonumentet (MONAS) - byggt för att fira indonesisk självständighet, är ett bra ställe att börja (bilden ovan).

Nationalmuseum - ett utmärkt museum för en översikt över indonesisk historia.

Istiqal-moskén – Sydostasiens största moské och en av de mest imponerande.

Jakarta-katedralen - Jakarta är ett exempel på gotisk arkitektur.

Bunderan HI - ett ställe att prova Jakartas exklusiva gallerior Grand Indonesia och Plaza Indonesia.

Jalan Jaksa - den största backpackergatan med många budgethotell och restauranger.

 

Västra Jakarta:

Jakarta Batavia (Kota Tua) - den överlevande gamla stadsdelen med holländska koloniala byggnader. Bra gatumat, konsthantverk, lokala museer och caféer.

Glodok - Jakartas kinesiska stad med gamla kinesiska tempel och ett stort utbud av kinesisk mat.

Orchard Garden Mall - stadens största köpcentrum, också beläget i den här delen av staden.

 

Södra Jakarta:

Ett rikligt bostads- och affärsdistrikt med många exklusiva hotell, restauranger och köpcentra.

Kemang - en berömd gata fylld med restauranger och butiker

 

Norra Jakarta:

Konst 1 Nytt museum - ett coolt nytt konstkomplex i Kemayoran, med permanenta samlingar av etablerade indonesiska konstnärer och utställningar av samtida och framväxande indonesiska och internationella konstnärer.

Ancol Bayfront City - Asiens största turistområde med nöjesparken Dreamland, Sea World, konstmarknader och ekopark och stränder.

Harbor område och port till Tusen öar - minst flera hundra, som lockar många turister för sina marina parker och resorthotell.

 

När ska Besök

Klimatet här är tropiskt och fuktigt under hela året, med minimala temperaturförändringar, så konstant varma, så nära ekvatorn. Den bästa tiden att undvika är regnperioden, från december till mars, när många lägre delar av staden översvämmer (främst i norra distriktet) i de kraftiga monsunregnen.

 

Visa

De flesta västerländska resenärer kan få visum vid ankomst mot en avgift på $ 35, eller så kan du få visum i förväg från någon indonesisk ambassad. Bevis för återgång till ursprungsorten krävs och kontrolleras ofta. Besökare från Brunei Darusaalam, Kambodja, Malaysia, Singapore, Thailand, Filippinerna, Vietnam, Hong Kong SAR, Macau SAR, Chile, Marocko, Ecuador och Peru kan få 30 dagars visumfritt inträde.

Om du avser att få visum vid ankomsten är det mycket viktigt att du kontrollerar att ditt pass har minst 6 månaders giltighet och har en tom sida och att du har en returbiljett.

 

Pengar

Den indonesiska valutan är Rupiah. Bankomater finns allmänt tillgängliga i hela Jakarta. Betalkort och kreditkort är också allmänt accepterade, men var medveten om att kortkloning och bedrägerier är stora problem i landet.

 

Andra punkter som är värda att nämna

Spel är olagligt överallt i Indonesien.

Bli inte involverad i illegala droger. Myndigheterna har en nolltoleranspolicy och de som grips riskerar långa fängelsestraff eller dödsstraff. Polisen slår till mot platser som besöks av utlänningar, särskilt på Bali.

Det är viktigt att respektera lokala traditioner, lagar och religioner och vara medveten om dina handlingar för att säkerställa att de inte kränker, särskilt under den heliga månaden Ramadan.

Först publicerad: okt 2013

Senast uppdaterad: Maj 2017

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.