Gay Mauritius

Hur är det att vara homosexuell på Mauritius?

Vi pratade med en av Mauritius främsta HBT-aktivister och grundare och president för Mauritius Young Queer Alliance, Najeeb Ahmad Fokeerbux.

Mauritius är en paradisö i Indiska oceanen. Det är ett enormt populärt resmål för smekmånad. När holländarna "upptäckte" Mauritius trodde de att de hade hittat Edens lustgård. Tillsammans med Maldiverna och Seychellerna är det känt som en av Indiska oceanens pärlor.

Även om Mauritius är ett stort dragplåster för lyxresenärer, är det fortfarande tekniskt olagligt att vara gay där, i enlighet med en lag från kolonialtiden. Vi träffade Najeeb Ahmad Fokeerbux, en mauritier och grundare av Young Queer Alliance, för att ta reda på hur det verkligen är att vara gay på Mauritius.

 

Vad inspirerade dig att starta Young Queer Alliance?

 

Under många år var det frånvaro av queeraktivism i Mauritius. Ja, det fanns den symboliska årliga Pride och vi hade några HIV-program för HBT-personer. Vissa HBT-inkluderande lagar kring sysselsättning var där på grund av progressiva politiker. År 2014 var jag 24 när jag grundade YQA. Röster från unga HBT-personer som jag hördes ofta, men det var ändå en minoritetsröst. Vi strävade efter mer än symbolisk representation. Vi ville bekräfta oss själva, kunna accepteras och kunna älskas. Den andra anledningen till skapandet av YQA var att visa stöd från HBT-personer för lagstiftning, till exempel jämställdhetskommissionen för att upphäva bloddonationsförbudet mot homosexuella. Detta gav den välbehövliga drivkraften som gjorde det möjligt för HBT-personer att donera blod i Mauritius. Sedan dess har Queer-aktivismen utvecklats i landet och vi har plats vid beslutsfattande bord.

 

Genomförs Mauritius koloniala lag mot sodomi någonsin?

 

Mauritius upptäcktes först av araberna, sedan kom portugiserna, och sedan var den första koloniseringen (1638 - 1710) av holländarna (Mauritius är uppkallad efter en holländsk prins: Prins Maurits van Nassaueiland). Därefter lämnade holländarna, sedan kom fransmännen (1715-1810) och Parisfördraget. Ön blev en brittisk koloni (1810 - 1968) innan den blev självständig. Avsnitt 250 i strafflagen från 1838 som kriminaliserar homosexualitet föregår självständigheten. Lagen är kolonial.

Lagen används av skilsmässa skäl bland heterosexuella par. Förekomsten av avsnitt 250 strider emellertid mot HBT-människors grundläggande rättigheter och frihet och är författningsstridig. Avsnitt 250 har inte sin plats i det moderna och demokratiska Mauritius genom att HBT-personer, som alla andra medborgare, ska ha de grundläggande rättigheterna till val av sexuell partner, integritet, värdighet, lagskydd och jämlikhet. Lagen strider mot demokratins värderingar och behandlar LBGT-människor som andra klassens medborgare. Dessutom tror mauritierna på ett jämställdt samhälle som är fritt från diskriminering, och den fortsatta existensen av avsnitt 250 medför diskriminering, ojämlikhet, stigma och förföljelse av HBT-personer. Det finns ett antal konstitutionella utmaningar vid Högsta domstolen om detta.

 

Mauritius skulle ha en Gay Pride-mars 2018. Varför avbröts den och kommer den troligen att ske när som helst?

 

Den första Gay Pride var runt 2005-2006 och har ägt rum det senaste decenniet utan mycket uppsåt. Med åren har befolkningen vant sig vid att flamboyanta människor marscherar på gatorna i Rose-Hill eller Port-Louis, trots de få mindre incidenterna från motdemonstranter varje år – först av kristna, följt av muslimer. 2018 var helt enkelt katastrofalt! Ett enkelt inlägg på sociala medier väckte hatet mellan anti-hbt-personer och pro-hbt-personer/hbt-personer. Det var ett känslomässigt högljutt möte på sociala medier som ledde till demonstrationer på gatan. Oavsett perspektiven för detta sociala möte var det för mig två minoriteter som bekräftade någon identitetskris och en dåligt hanterad situation.

Mauritius är ett multireligiöst, multikulturellt, multietniskt land med en hinduisk majoritet följt av kristna, muslimer, kineser och andra som mindre minoriteter. Vi är olika. De olika grupperna kräver respekt och erkännande för att sammanfoga landet "som ett folk, som en nation". En extremistgrupp tog tillfället i akt att i det hatfyllda ögonblicket motprotestera våldsamt. Pride 2018 avbröts. Men 2019 återupptogs Pride, men ställdes in igen 2021 på grund av coronaviruset.

Najeeb Ahmad Fokeerbu

 

Vad älskar du mest om Mauritius?

 

Jag har varit i ett par andra länder. Mauritius känns som hemma och det är alltid ett nöje och tröst när du ser det blå havet och det gröna frodiga när planet landar. Det jag älskar mest är säkerheten, vår sociala och kulturella mångfald och Mauritianernas värme. Mauritius är en rik mikrokosmos av civilisation som finns på få ställen runt om i världen.

 

Är du optimistisk om framtiden för homosexuella rättigheter i Mauritius?

 

Smakämnen Young Queer Alliance har funnits i 6 år. Vi har varit en del av att initiera HBT-inkludering i landet: Blodgivning, gratis hormonell behandling för transpersoner på offentliga sjukhus, FN: s förespråkande etc. Offentlig förvaltning har ett uppmärksamt öra för våra krav, ambassader och utrikesuppdrag förespråkar också; med EU som en stark anhängare och befolkningen är mer stödjande. Förändring kommer att ske under dess tid och YQA kommer att förbli som en agent för förändring såväl som en vakthund mot kränkningarna av HBT-människors mänskliga rättigheter.

 

Vilka råd skulle du ge till HBT -resenärer som planerar en resa till Mauritius?

 

Det finns ett antal HBT-hotell att välja mellan och även resebyråer. Matcha syftet med din resa med vad som kan erbjudas. Det kan vara semester, uppleva kulturernas mikrokosmos, bröllopsfirande/bröllopsresa, havsrelaterade aktiviteter – ja, planera dina resor därefter.

Mauritius är också relativt säkert för HBT-personer. Bedöm din säkerhet och komfortnivå. Under många år har jag varit med min partner och jag har känt mig trygg med offentliga kärlek.

 

Vilka är de bästa anledningarna att besöka Mauritius?

 

Mauritius är känt som "Stjärnan och nyckeln till Indiska oceanen". Bland de många funktionerna bör du komma för att njuta av värmen från människor med olika kulturer (tempel, festivaler, musik, lokal mat och dryck, lokal marknad, hantverksaktiviteter, historia, etc.), sandstränderna, det klara vattnet och tropisk sol. Vattenaktiviteterna och närliggande holmar (glöm inte Rodrigues Island) är ett måste och de olika attraktionerna i inlandet och naturliga funktioner som den färgade jorden, den botaniska trädgården och den unika och rika floran och faunan.

Författaren Mark Twain sa med rätta: ”Mauritius skapades först och sedan himlen; och att himlen kopierades efter Mauritius."

Du kan ta reda på mer om homosexuella rättigheter i Mauritius och Young Queer Alliance. Läs mer i vår Gay Mauritius Guide.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

De bästa turerna i Mauritius

Bläddra bland ett urval av turer i Mauritius från våra partner med gratis avbokning 24 timmar innan din turné börjar.

Smakämnen bästa upplevelserna in Mauritius för din resaFå din guide