Utforska Angkor Wat

Utforska Angkor Wat

Ungefär tre mil norr om Siem Reap ligger UNESCO: s världsarv, Angkor Wat.

Denna fantastiska samling av anmärkningsvärda hinduiska och buddhistiska tempel är ett av "världens sju underverk".

Ett besök erbjuder en unik möjlighet att uppleva hinduiska och buddhistiska kulturer inom ett enda landmärke som är världens största religiösa monument.

Beläget i hjärtat av den 400 km² stora Angkor Archaeological Park, är Angkor Wat en symbol för Kambodja - dess profil syns till och med på den nationella flaggan och det är landets mest besökta attraktion.

 

Angkor Wat - en kort historia

 

Angkor var den majestätiska huvudstaden i det mäktiga Khmerriket från 9- till 15-talet. Templen byggdes av kung Suryavarman II på 12-talet och vittnar om khmerernas enorma rikedom, imponerande kulturella och konstnärliga förmågor. På den tiden var Angkor den största stadskärnan i världen.

Angkor-Wat-Kambodja

Under sex århundraden genomgick Angkor många arkitektoniska och religiösa förvandlingar - från att dyrka den hinduiska guden Shiva till Vishnu och slutligen till den Mahayana-buddhistiska gudomen Avalokitesvara.

I slutet av 13-talet antog Angkor Theravada-buddhismen. Men med Khmer-imperiets fall på 15-talet avslutades Angkors guldålder.

Templen drog sig tillbaka i djungeln. Theravada-buddhistmunkarna tog över Angkor Wat, och tack vare dem förblir templet mest intakt.

 

Vad att se

 

Angkor Wat består av fem centrala helgedomar, omgivna av en massiv vallgrav och tre gallerier. Galleriets pelare och tak dekorerades med lotusrosetter, apsaras (himmelska nymfer), dansande manliga figurer om djunglar och gudmotiv, samt väggar som visar scener av legender och forntida strider.

De fem centrala helgedomarna har tre nivåer, förbundna med många yttre trappor. Templet kulminerar i helgedomen, ett stort centralt torn pyramidalt i form med torn som överträffar terrasserna på de två övre nivåerna.

Vissa besökare i Angkor Wat får inblick i buddhismen eller arkeologin. Andra försöker ansluta sig till templets andliga energi. Besök vid rätt tidpunkt så kan du se gryningen eller solnedgången inramad i tempelspiror.

Angkok-Wat-2

Förutom Angkor Wat är de tre andra ”måste-se” templen Bayon, Preah Khan och Ta Prohm. De mindre templen, Neak Pean och Ta Som är också värda att utforska.

 

När Gå

 

Den bästa tiden att besöka Angkor Wat är mellan november och mars. Du kan förvänta dig svala, torra dagar. Angkor Wat är mindre trångt mellan juni och oktober, men var beredd på varmt och potentiellt vått väder. Undvik april eftersom det blir fräsande varmt.

Klicka här för information om hur du kommer till Angkor, var du ska bo och den lokala gayscenen.

 

Hur länge

 

En dag är verkligen inte tillräckligt med tid för att utforska alla de stora sevärdheterna. Men efter två eller tre dagars utforskande kommer de flesta turister att bli "templade ut".

 

Angkorpasset

 

Alla utlänningar måste köpa ett pass för att komma in i Angkor-parken. Dessa kan köpas vid frontporten under en dag (US $ 1), 20-dag (US $ 3) eller 40-dagar (US $ 7). Ett 60-dagarspass är giltigt i 3 dagar inom en vecka. Ett 3-dagarspass är giltigt i 7 dagar inom en månad.

Kambodjaner går in gratis så att din guide eller förare inte behöver passera. Du kan gå in i parken efter 5:XNUMX för att se solnedgången utan att den räknas som användning av en dag på ditt pass.

 

Guider

 

Guider kostar cirka 20-25 USD per dag. Guider finns tillgängliga för de flesta större språk. Att hyra en guide är en riktigt bra idé eftersom det finns så mycket att se; en guide kan hjälpa till att se till att du optimerar din tillgängliga tid.

Arial-skott-av-Angkok-Wat-Kambodja

 

Vad man ska se upp för

 

Tuk-tuk-förare i Siem Reap kan försöka få dig att anlita dem som din guide. Deras engelska och deras kunskaper om Angkor Wat kommer sannolikt att vara begränsade. Alla hotell kommer att kunna ordna en engelsktalande guide och transport.

Endast köp Angkor Park passerar officiella Apsara Authority-diskar - inte andra leverantörer, och ALDRIG begagnat.

Se till att dina kläder är blygsamma som en respekt för den lokala kulturen.

Var försiktig när du dricker från kylda burkar eller flaskor som säljs av gatuförsäljare. Isen som används för att kyla burken är kanske inte hygienisk - använd ett rent sugrör istället för att dricka från en burk.

Klicka här för Gay Siem Reap Index

Mer turistinformation

Bildbekräftelser - Steve JurvestonDennis JarvisJoana Gomez

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

De bästa turerna i Siem Reap

Bläddra bland ett urval av turer i Siem Reap från våra partner med gratis avbokning 24 timmar innan din turné börjar.

Smakämnen bästa upplevelserna in Siem Reap för din resaFå din guide