/ ledare / visa-running-vientiane /

Visa Run (eller inte) till Vientiane

Varje "farang" som stannar i Thailand i mer än en månad kommer att känna till en viss upplevelse som kallas "visumkörning".

Detta är processen att fysiskt lämna landet och återinträda enbart i syfte att förlänga ett visum.

IMG_7537Vilken gränsstad som helst kommer att göra jobbet. Men om du vill stanna i Thailand i mer än två veckor till måste du besöka ett thailändskt konsulat och skicka in en ny ansökan. Det innebär en övernattning. Om du redan har varit på Luang Prabang, överväga Tian som ett alternativ.

Denna lilla huvudstad i grannlandet Laos ligger på stranden av Mekongfloden. Floden markerar gräns till Thailand.

Ett flyg från Bangkok till Vientiane är bara en timme. Men om du är tidsrik och kontantfattig och vill ha en reseupplevelse att komma ihåg, ta tåget.

Låt tåget ta stammen

Alla tågresor i Thailand är lite av ett uthållighetstest. Järnvägssystemet är gammalt och långsamt. Resan till gränsstaden Nong Khai är inget undantag och tar hela tolv timmar. Men med ett pris på 700 THB (cirka 20 USD) för en sovplats, en mycket uppmärksam vagnskötare och nylagad thailändsk mat som serveras ombord, finns det många sämre sätt att resa.

Var beredd på mycket kö på båda sidor om Thai-Laos Friendship bridge. Tåget anländer klockan 8, men det kan ta två till tre timmar att rensa gränsen och ta en taxi till stadens centrum. Detta fungerar som en passande introduktion till den långsammare, mer givande livstiden i Laos.

Vientiane 2En förändring av tempo

Taktförändringen matchas av storleken och skalan på denna minsta av alla sydostasiatiska huvudstäder. Det liknar ett steg tillbaka i tiden (förmodligen två generationer) i nästan alla bemärkelser. Motorvägar, LED-skyltar och en skyline av höghuslägenheter, alla välbekanta egenskaper i Bangkok, finns ingenstans att se här. Vientianes högsta nya byggnader kan inte vara högre än tempeltaken. Den trafik som finns verkar flyta belåtet längs två körfält.

Vientianes historiska och turistfokuserade centrala distrikt är hem för buddhistiska tempel och är full av pensionat, kaféer, restauranger och en hel del konditorier, som återspeglar Laos franska koloniala historia. Det finns tillräckligt med present- och kuriosabutiker för att ge massor av distraktioner för att enkelt kunna ta bort ett par dagar.

Vientiane 3Förvänta dig inte att hitta något som liknar en gay-scen här. Staden är helt enkelt inte tillräckligt stor för att upprätthålla en.

Det finns gott om homosexuella besökare här om Grindr och SCRUFF är något att gå med. Vänliga, om de är lite blyga, är lokala massage killar lätta att ta kontakt med om du tillbringar tid på turistcaféerna och barerna.

Lani's House, ett stort gammalt laotiskt pensionat, är omgivet av en lummig trädgård och undangömt i en smal kullerstensgata bakom ett tempel. Det är en bra hotell att bo i Vientiane att uppskatta hur lugn denna stad kan vara. Beläget inom två minuters promenad från huvudgatan känns det som att vara på landsbygden.

Presidentpalatset VientianeTvå dagar in Tian det finns mycket att ta med sig i de viktigaste templen, trädgårdarna och flodpromenaderna och få en smak av den avslappnade tempot i livet. Att hyra en cykel är ett utmärkt sätt att utforska de andra stadsdelarna och se de stora, franska koloniala offentliga byggnaderna. Ingen är mer överdådig än presidentpalatset.

Det är möjligt att göra Vientiane-visumet med minivan från Bangkok. Men att ta lite mer tid och spendera två nätter i Vientiane belönas riktigt.

Ett sista tips är att ta tåget en väg och flyga tillbaka. Det mest kostnadseffektiva alternativet är att korsa Mekongfloden tillbaka till Thailand och ta en taxi ner till udon Thani - huvudstaden i Isaan-regionen. Flygplatsen betjänas av AirAsia. Biljetterna till Bangkok är betydligt billigare än de internationella alternativen från tvärs över floden i Vientiane.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Vad händer idag

De bästa turerna i Vientiane

Bläddra bland ett urval av turer i Vientiane från våra partner med gratis avbokning 24 timmar innan din turné börjar.

Smakämnen bästa upplevelserna in Tian för din resaFå din guide