zurich

Saker att göra i Zürich

Upptäck Schweiz största stad

Vad de flesta tänker på när de tänker på Zürich är pengar, finanser och banker. Det är sant, Schweiz största stad är också den rikaste i Europa och bland de mest beboeliga i världen, men den har så mycket mer att erbjuda än sitt rykte som ett globalt centrum för bankverksamhet. Zürich har en rik historia som går tillbaka till för-medeltiden, fantastisk utsikt över alperna och en blomstrande gay-scen. 

Medan det finns tre officiella språk i Schweiz (italienska, franska och tyska), ligger Zürich i den tysktalande delen av landet. Den schweizisk-tyska dialekten är ganska svår att förstå för tysktalande, så gör inte förhoppningar om du ser fram emot att använda dina GCSE-kunskaper i språket! Som tur är kan schweizarna engelska mycket väl.

Zürich är ett mångsidigt resmål som erbjuder spännande aktiviteter för både historienördar, kulinariska upptäcktsresande och festdjur. Schweiz är ett av de mest progressiva länderna i världen när det kommer till HBT-rättigheter, därför känns det väldigt tryggt och välkomnande när man besöker som homosexuell resenär. 

gamla staden 

Altstadt, eller Old Town, är den gamla stadskärnan och hem för det mesta av Zürichs gay-scen. Promenera längs den livliga Bahnhofstrasse, där lokalbefolkningen och turister umgås i lyxiga butiker, gallerier och kaféer. Några av stadens bästa barer och traditionella schweiziska restauranger ligger mitt på kullerstensgatorna i hjärtat av Zürich. 

Smakämnen Fraumünsters kyrka är ett imponerande exempel på gotisk arkitektur i centrala Altstadt, med anor från 853. Dess mest fantastiska skatter är glasmålningarna av Alberto Giacometti och Marc Chagall, två av 20-talets mest inflytelserika och viktiga konstnärer. Bara en kort promenad bort ligger den romanska stilen Grossmünster kyrka, som sägs vara byggd på gravarna av Zürichs skyddshelgon Felix och Regula. 

Lindenhof

Lindenhof består av en kulle och en del i centrum av gamla Zürich och är det historiska hemmet för ett romerskt slott och en fästning. Här har man grävt fram lämningar från förhistorisk, romersk och medeltida tid vilket gör området till ett fantastiskt resmål för historienördar. Toppen av kullen erbjuder ett vackert panorama över staden och bergen i fjärran.

Gaybarer och klubbar i Zürich

Gaynattlivet i Zürich är centrerat kring Gamla stan (distrikt 1) och kvarteret Langstrasse (distrikt 4). Himmel är klubbplatsen för Zürichs hbtq-publik och deras vänner - dragshower, internationella DJ:s och eklektisk musik fram till de tidiga morgontimmarna i hjärtat av staden. För avslappnade cocktails besök trendiga Tranbär, och för några lokala dra svänga förbi Petras Tip Top bar. Letar du efter lite mer action? Männerzone är en gaybar och cruisingklubb med en fetischbutik i fronten. 

Zürichsjön 

Denna fantastiska sjö är omgiven av gröna skogsklädda kullar och små pittoreska byar runt om, och naturligtvis staden Zürich i dess norra ände. Zürichsjön är mycket ren och lätt att simma, med många accesspunkter och stränder längs stranden. Ett annat populärt sätt att utforska sjön är med båt - ge dig ut på en minikryssning längs floden Limmat in i sjön och njut av den natursköna utsikten över Schweiz naturliga skönhet.

museer

Zürich har några av de bästa museerna i Europa. Kunsthaus är ett stort konstmuseum för Schweiz och rymmer en av de viktigaste samtida konstsamlingarna i landet. 

Schweiziska nationalmuseet, Landesmuseum, har en av Europas finaste samlingar av konst och kultur, med fokus på schweiziska konstnärer och historia. Rietbergmuseet är enbart ägnat åt icke-europeisk konst och visar traditionell och samtida konst och kulturer i Asien, Afrika, Amerika och Oceanien.

För dem som är intresserade av den finansiella aspekten av staden har Finansmuseet interaktiva multimediainstallationer som förklarar handelns och bankvärlden samt legendariska företags historia från modern tid genom industrialiseringens tidsålder till våra dagar.

Termalbad

Det finns några vackra termalbad och spa runt Zürich. Hürlimannbad & Spa är inrymt i ett före detta bryggeri, en arkaisk byggnad med hisnande arkitektur. Tunnvalvda kalkstensstrukturer på insidan, en takpool med utsikt över staden och traditionella irländsk-romerska spa-ritualer lovar en avkopplande och unik upplevelse.

Kulinariska upplevelser

Schweiz kulinariska arv är rikt och berömt. Schweizisk ost (Emmentaler, faktiskt), Lindt-choklad och müsli har blivit nödvändigheter i de flesta hushåll runt om i världen. 

En traditionell schweizisk fonduemiddag kommer att förverkliga alla ostälskares dröm; brödbitar doppas i en kastrull med varma smälta ostar och vin. Detta fungerar med choklad också. 

Laktosintolerant? Besök Lindt Home of Chocolate-museet, bara 20 minuters tågresa från stadens centrum längs Zürichsjön. De har en enorm chokladfontän, utställningar om produktion och workshops med chokladtillverkare. 

Gayevenemang

Oavsett om det är vinter eller sommar, i snön eller i solen - det finns massor av gayfestligheter att vara med på under hela året. Varje januari lockar gay skidveckan i Arosa det europeiska hbt-samhället för en vecka av skoj i de snöiga bergen. Arosa är en alpin semesterby, 2 timmars bilresa från Zürich, och är en av vinterpride-destinationerna för homosexuella och lesbiska. 

På sommaren firar Zürich Pride i juni och är hem för världens största technofest i augusti. Street Parade är en demonstration av kärlek, fred, frihet och tolerans, med stöd av internationella DJ:s och dekorerade lastbilar som lockar över en miljon människor varje år. 

I september erbjuder lila.queer-festivalen en helg med drag, konserter, DJ-set och workshops för HBT-ungdomar och alla kulturgammar där ute. 

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

De bästa turerna i Zürich

Bläddra bland ett urval av turer i Zürich från våra partner med gratis avbokning 24 timmar innan din turné börjar.

Smakämnen bästa upplevelserna in zurich för din resaFå din guide