Saker att göra i Warszawa

Saker att göra i Warszawa

Vad man ska göra i den polska huvudstaden

Polens huvudstad har gått igenom mycket. Det har dock aldrig låtit sitt förflutna definiera sitt nuvarande och det moderna Warszawa är en spännande och livlig plats att besöka. Staden är hem för den polska kungafamiljen i många århundraden och har gott om öppna grönområden som en gång var tillägnad den härskande klassen och som nu är livliga verksamhetsområden.

Warszawa har varit i centrum för några av historiens mörkaste ögonblick, och under andra världskriget förstördes nästan. Det som skadades under kriget har antingen byggts om eller bevarats på ett av de många museerna och kulturlokalerna för att visa upp stadens oroliga förflutna. Från den djupt rörliga upplevelsen av POLIN-museet för polska juders historia till att utforska den legendariska Chopin finns det något att upptäcka för alla nyfikna homosexuella resenärer.

Påminner fortfarande om det sovjetiska fästet som Warszawa en gång var, men LGBT + -rättigheter i staden och Polen saknas i allmänhet, och de som identifierar sig utanför cisgender, heteroseksuella rutor står ofta inför förföljelse och förtryck. År 2021 förklarade en tredjedel av Polen sig ”HBT-fri”. Men av förföljelse ökar stoltheten, och stadens homosexuella scen är en gemenskap och motståndskraft, och de senaste åren har ett antal nya gaybarer och klubbar dykt upp runt staden.

 

Saker att göra i Warszawa

 

 

Kungliga slottet

 

Ett av de första målen för de tyska bombkampanjerna under andra världskriget, den 17 september 1939, var Warszawas kungliga slott uppslukat av lågor. Personal och kuratorer krypterade för att rädda de mest värdefulla konstverken från palatsets väggar, och tack vare sin modighet kan många av de ursprungliga skatterna fortfarande ses idag. Efter ytterligare skador under Warszawas uppror 1944 rekonstruerades byggnaden helt 1971.

Idag markerar det imponerande klocktornet som reser sig från Kungliga slottet ingången till stadens historiska gamla stad. Inuti palatset finns ett av Polens finaste museer som har en imponerande samling räddade och köpta konstverk av sådana som Rembrandt och Bernard Bellotto.

 

Gay nattliv

 

Warszawa kan vara Polens mest liberala stad men homosexuell kultur och gemenskap tenderar att hållas bakom de stängda dörrarna till stadens gaybarer och klubbar. Scenen i Warszawa är diskret och medan homosexuella klubbar kanske inte uppenbarligen annonserar för sig själva, är en gång inom stoltheten och glädjen hos den lokala HBT + -gemenskapen påtaglig. Gaypartier och pop-up-evenemang är lika populära som klubbar med fasta platser, så se till att kolla vad som händer innan du besöker staden.

Club Galeria är Warszawas mest populära gayklubb och är den idealiska platsen för att se en dragshow och mingla med homosexuella lokalbefolkningen. Klubben är hem för ett expansivt dansgolv, flera barer och VIP-utrymmen, som är värd för landets största namn inom drag. Ofta med topplösa dansare och kabaréakter, som rutinmässigt drar till sig stora folkmassor. Club Galeria är öppen alla kvällar i veckan utom måndagar och är ett bra ställe att hoppa in i Warszawas gay-scen.

Staden är hem för ett urval av gayställen som är utspridda över dess gator och några av de bästa klubbarna och barerna inkluderar Rotation, Luzztro, Plan B och Ramona

 

Warszawa

 

 

Polin

 

Museet för polska juders historia är en av de mest nykterliga och rörliga upplevelserna i Warszawa och var det första offentlig-privata partnerskapet tillägnad historien om judiska människor i Polen. Beläget i centrum av staden dokumenterar POLIN över 1000 års historia och den stora sprickan på byggnadens utsida är symbolisk för polska judarnas historia som förlorades under förintelsen.

En gång inuti kan du besöka museet på egen hand eller med en guide, den senare föredras av gäster som vill ta ett djupare dyk i historien eller för gäster som engelska eller polska inte är deras första språk. En rad utställningar, interaktiva skärmar och filmer berättar om kulturen, historien och i slutändan förföljelsen av det judiska samfundet i Polen. I närheten hittar du ett monument över Jan Karski, en ledare för det polska motståndet under andra världskriget.

 

Wedel fabrik

 

Wedel-chokladföretaget öppnade först sina fabriksdörrar 1851 och nu finns dess mysiga och karaktäristiska chokladkaféer i de flesta större städer i Polen. Det finns 7 Wedel-kaféer i Warszawa, men det mest populära är på platsen för den ursprungliga Wedel-fabriken. Här kan besökare besöka de gamla lokalerna och upptäcka företagets historia och polska unika förhållande till choklad.

Kaféet som gränsar till fabriken är en elegant och överdådig plats med högt i tak, mörka träpelare och äkta serveringsetikett. Menyn på Wedel är mycket imponerande och du kan smaka på en rad chokladgodisar, från alkoholinfuserade tryffel till rik drickchoklad och varje tänkbar glasssmak. För resenärer med en söt tand är Wedel Factory och Cafe en otillåten attraktion.

 

Saker att göra i Warszawa

 

 

Kultur- och vetenskapspalatset

 

Högt över gatorna i Warszawa och liknar det utsmyckade och dekorativa syskonet till någon av Manhattans skyskrapor, är Palace of Culture and Science den högsta byggnaden i Warszawa och en ikonisk och symbolisk kulturinstitution. Det öppnades 1955 under Stalins ledning som ”en gåva till Polen från det polska folket”. Byggnadens interiör är vidsträckt och har många detaljerade rum och evenemangsutrymmen. Många konstutställningar, konserter och minnesmärken hålls här varje år.

Klättra i den höga strukturen för att nå observationsdäcket på 30 våningen, där du kommer att behandlas med oöverträffad panoramautsikt över Warszawas varierade och unika horisont. Besökare kan också observera skulpturerna från socialistiska ledare från sovjettiden som upptar bågarna på byggnadens exteriör.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Vad händer idag

De bästa turerna i Warszawa

Bläddra bland ett urval av turer i Warszawa från våra partner med gratis avbokning 24 timmar innan din turné börjar.

Smakämnen bästa upplevelserna in Warszawa för din resaFå din guide