Krakow

Saker att göra i Krakow

Upptäck Polens mest charmiga stad

Krakow är en oemotståndlig stad. De kullerstensgator, historiska torg och underjordiska barer ger Krakow och atmosfärisk kvalitet. Kraków har det största medeltida torget i någon europeisk stad. Mat och dryck är utmärkt. Du kan upptäcka lokala rätter och även en rad internationella restauranger. Det finns också många alternativ för vegetarianer och veganer. Bagels uppfanns i Krakow! Det finns också många kaféer med alla kaffealternativ som en hipster i Brooklyn kan be om.

Det finns så mycket historia att upptäcka i Krakow. Polen har haft en lång och turbulent historia. Från den mongoliska invasionen till den nazistiska ockupationen har den ofta tappat sitt oberoende och sett dess städer jämnas till marken. Många av Krakows mest historiska byggnader tål bomberna och du kan få en riktig glimt av Polens arv när du vandrar på gatorna.

Krakow

Wawel slott

Sätet för den polska monarkin i många århundraden, Wawel Castle är Polens mest historiskt betydelsefulla byggnadskomplex. Wawel Hill troddes en gång vara hemmet för en mäktig drake - han bodde i en närliggande grotta. En mytisk polsk prins dödade så småningom draken. Den första historiska härskaren i Polen använde detta område som bostad. Från polsk historias gryning fram till 1795 - året då den förlorade sin självständighet - har Wawel Hill varit den politiska tyngdpunkten i Polen.

Beläget på toppen av en kulle med utsikt över Gamla stan, är det ett vidsträckt komplex av innergårdar, torn och trädgårdar. Du kan besöka slottet, katedralen, statsrummen och se kronjuvelerna. Även om du inte är en historia-buff bör du definitivt besöka Wawel Castle. Alla polska monarker har kronats i katedralen.

Krakow

Stare Miasto (Gamla stan)

Anmärkningsvärt överlevde mycket av Krawkos förstörelsen av andra världskriget. Polen drabbades särskilt illa av den tyska ockupationen. Eftersom Krakow inte ansågs vara strategiskt viktigt, bombades det inte kraftigt. Gamla stan kan därför meningsfullt betraktas som en gammal stad. I Warszawa måste ”Gamla stan” byggas om från grunden.

Gamla stan i Krakow är full av karaktär. Många av de mest historiska byggnaderna i detta område är UNESCO-intygade landmärken, såsom Mariakyrkan. Det står högt över gamla stan under lång tid. Det sägs att en vakt vid St Mary's var den första som gav signalen när mongolerna invaderade.

Du kan gå på en barkrypning runt Stare Miasto. Eftersom byggnaderna är så gamla ligger vissa längs smala trappor i drömmande källare.

Kazimierz

En gång det judiska kvarteret i Krakow jämnades Kazimierz till marken under andra världskriget. Under sovjettiden ansågs det vara den grovaste delen av staden. Sedan Polen framkom som en demokrati med en växande ekonomi har Kazimierz blivit den coolaste delen av staden. Den har en bohemisk atmosfär. Du hittar många coola barer, kaféer och antikaffärer att utforska.

Du kan se många spår av Kazimierz judiska arv. Det finns flera synagogor och den årliga judiska kulturfestivalen sommar lockar tusentals människor till Kazimierz. Denna del av Krakow är full av karaktär och charm. En bra plats för ett Instagram-ögonblick.

Gaybarer i Krakow

Det senaste tillskottet till Krakows homosexuella scen är Klubben Papuga. Den har två barer och två dansgolv. Detta är ett bra ställe att utforska den lokala gayscenen, särskilt på helgerna när det blir mycket upptagen. Vacker är centralt beläget och det är en av de bästa gayplatserna i Krakow. Det är välkomnande för turister och det har en avslappnad atmosfär. Ett bra och säkert ställe att börja din homosexuella utekväll i Krakow.

Polen har utvecklat ett rykte som en av Europas minst gayvänliga länder. Det är ett socialt konservativt land. Det är dock osannolikt att turister stöter på några problem i Krakow. Offentliga uppvisningar av kärlek kan vara dåligt om du inte är i en gaybar.

Schindlers fabrik

Det förflutnas ärr finns överallt i Polen. De förklarar inte en liten del Polens kamp för att hålla jämna steg med homosexuella rättigheter i Europa. Alla har sett filmen Schindlers lista – eller vet åtminstone vad den handlar om. Oscar Schindler fanns. Fabriken han tog över 1939 ligger i Krakow och du kan besöka den idag. Du kan se hans skrivbord och lära dig hur han manipulerade figurerna för att rädda livet på judiska barn från nazisterna.

Besök Auschwitz

Det är ingen trevlig resa men det är något som alla borde se en gång i livet. Du kan komma till Auschwitz från Krakow på tio minuter med tåg. Här spelades Polen och Europas mörkaste kapitel ut på 1940-talet. Du kan gå med på en turné och lära dig mer om vad som hände i Auschwitz. Det sägs att fåglarna inte sjunger runt Auschwitz.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

De bästa turerna i Krakow

Bläddra bland ett urval av turer i Krakow från våra partner med gratis avbokning 24 timmar innan din turné börjar.

Smakämnen bästa upplevelserna in Krakow för din resaFå din guide