budapest

Saker att göra i Budapest

Utforska den ungerska huvudstadens fascinerande historia och kultur

Beläget i nordvästra Ungern är Budapest en kulturrik stad med en lång och orolig historia. Ungerns huvudstad har varit centrum för många ockupationer och revolutioner i sin moderna historia och bevis på detta förflutna kan fortfarande observeras idag.

Staden blev vad den är idag efter sammanslagningen av Buda och Pest 1873 och Budapest är lika fascinerande som det är turbulent. Raderna med bevarade Art Noveau-byggnader och lummiga vägar döljer ärr som lämnats av nazistiska och kommunistiska regimer och i dag är Budapest en livlig stad med kultur, konst och karaktär.

Sociala attityder förändras långsamt i Budapest och det blir gradvis lättare att vara HBT +. Detta i kombination med en blomstrande gay nattlivsscen gör Budapest till ett utmärkt resmål för homosexuella resenärer.

budapest

Gellért bad

Széchenyi-baden är kända över hela världen för sina stora utomhuspooler och långa historia, men om du letar efter en mer lugn miljö för att njuta av det termiska vattnet, överväg att besöka Gellért-baden. De kavernösa art nouveau-inredningarna i baden har liknats med en katedral och har gett Budapests medborgare vattenavkoppling sedan 13-talet. Under århundradena har flera ytterligare rum och bad lagts till i det imponerande komplexet som nu rymmer tio pooler, som alla är blandade.

Vattnet vid Gellért Baths hålls vid en temperatur mellan 35 och 40 grader Celsius och det mineralrika vattnet pumpas från klipporna nedanför baden. Mineralerna och vitaminerna i vattnet sägs vara otroligt läkta och har använts för att behandla ledvärk, muskelsmärta och andningsförhållanden i århundraden. Inträde till Gellért-baden erbjuds mot en avgift, och även om det är betydligt dyrare än några av Budapests andra bad, är kostnaden väl värt det när du är inne.

budapest

Gaybarer i Budapest

Även om det inte finns något etablerat homosexuellt distrikt i Budapest, ligger majoriteten av homosexuella platser på Pestsidan av Donau. Här hittar du ett urval av gaybarer, dansklubbar, kryssningsklubbar och bastur, även om scenen är mycket mindre än i andra europeiska huvudstäder.

Med två populära och livliga dansgolv, fyra barer och en meny fylld med läckra och prisvärda drycker, kan du inte få en bättre gayklubbupplevelse än AlterEgo. Klubben är öppen på fredagar och lördagar och drar ofta in de största publiken på någon av Budapests homosexuella nattklubbar. Det finns ett roterande urval av temakvällar och evenemang så att du inte blir uttråkad av AlterEgo, oavsett hur ofta du deltar.

budapest

Terrorens hus

House of Terror ligger på Andrassy Utca, en vacker aveny i ett rikligt område i Budapest, kännetecknat av rader av träd, välskötta gator och en trevlig atmosfär, men inuti House of Terror kunde inte vara mer annorlunda. Byggnaden som rymmer museet var en gång huvudkontoret för Ungerns hemliga polisstyrka, en enhet känd för sin omfattande förföljelse av politiska motståndare och öppen barbarianism och tortyr. När de närmar sig museet kommer besökare att märka det stora minnet av järnridån, liksom en bit av Berlinmuren som har bevarats utanför. Båda installationerna sätter tonen för vad som kommer.

Den första delen av museet har ett antal utställningar och visar detaljer som visar det ungerska nazistpartiets uppkomst, deras fall och det efterföljande ungerska kommuniststyret. Byggnadens källare har bevarats och restaurerats för att likna de ursprungliga förvaringscellerna som användes av den ungerska hemliga polisen, och många tecken på tortyr och mord kan fortfarande ses idag. House of Terror är inte en lätt upplevelse, och de flesta besökare kommer att bli rörda och nykterna av attraktionen.

budapest

Osynlig utställning

Att uppleva blindhet låter inte direkt som den perfekta turistattraktionen, men den osynliga utställningen är faktiskt en av Budapests mest populära. På denna uppslukande och innovativa plats kan besökare uppleva en rad vardagliga uppgifter, underhållning och till och med mat genom linsen hos en person med blindhet. Från att försöka korsa en väg utan syn till att betala för en kaffe, det finns oändliga möjligheter till utbildning och utforskning här.

En av höjdpunkterna i utställningen är sekvensen av sex fullt möblerade och realistiska rum. Besökare uppmanas att röra sig genom utrymmet och utforska omgivningarna med glasögon som försämrar eller tar bort synen. Den osynliga utställningen är lika informativ som den är underhållande och medföljande ljudturer finns på ett urval av globala språk.

budapest

Mementoparken

Vilket bättre sätt att tillbringa en eftermiddag i Budapest än att besöka världens största samling statyer som visar socialistiska och kommunistiska ledare genom historien. På Memento Park kan du promenera bland Lenin, Marx och Bela Kun, liksom över 40 andra figurer. De stora och imponerande statyerna som strö över parken ligger ovanpå stora piedestaler och kastar en imponerande figur mot den molniga himlen. Memento Park är lika delar förvirrande, inspirerande, dyster och fascinerande.

En av höjdpunkterna i detta socialistiska underland är de replikerade resterna av Stalins stövlar, berömt allt som motstod rivningen av hans staty under den ungerska revolutionen 1956. De gamla kaserner som sitter i ena änden av Memento Park har nu ett museum och ett besökarcenter som innehåller artefakter och information som krönikerar upproret 1956 och ger en djupgående titt på figurerna förevigade i sten.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Vad händer idag

De bästa turerna i Budapest

Bläddra bland ett urval av turer i Budapest från våra partners med gratis avbokning 24 timmar innan din turné börjar.

Smakämnen bästa upplevelserna in budapest för din resaFå din guide