De bästa templen att besöka i Sri Lanka

De bästa templen att besöka i Sri Lanka

Sri Lanka har ett stort antal tempel, vilket gör det till den perfekta platsen att åka på en andlig expedition.

Sri Lanka, känd som "Indiska oceanens pärla", är en av de bästa platserna att besöka för alla som vill utöka sin andliga upplevelse. Det finns ett stort antal tempel utspridda över hela landet, särskilt i Anuradhapura-området, där det finns gott om antika tempel och ruiner att utforska. Nedan finns en sammanställd lista över tempel som du måste besöka, några gamla, några fortfarande aktiva och några mycket avlägsna. På grund av det breda utbudet av kulturella grupper delas dessa tempel ibland av flera trosgrupper, vilket gör det desto mer intressant.

 

Sri Pada (Adams Peak)

 

Beläget på toppen av Adam's Peak i centrala Sri Lanka, är Sri Pada ett måste-se! Resan till toppen är omgiven av ett naturreservat och är underbar. Anledningen till att just detta tempel är så viktigt är på grund av fotavtrycket på toppen av en sten precis vid toppen. Beroende på vem du frågar, tros detta fotavtryck tillhöra Adam (enligt muslimer och kristna), Buddha och Shiva. Det traditionella sättet att nå Sri Pada är genom en nattvandring, vilket gör det så att du når toppen vid soluppgången, där du kan se den berömda skuggan utan närvaro av moln. Ett användbart tips: lokala hundar fungerar som fantastiska gratisguider eftersom de kan spåren uppför berget så väl.

 

Sri Dalada Maligawa

 

Sri Dalada Maligawa, är hem för en av de mest omhuldade relikerna i världen, Gautama Buddhas vänstra hund. Beläget i Kandy, är templet inklämt mellan det kungliga palatset och skogsreservatet som kallas Udawaththa Kelaya. Sri Dalada Maligawa, byggd 1595, förstördes flera gånger under åren och har byggts om så nära originalet som möjligt. En del av orsaken till dess förstörelse kom från tron ​​att reliken den inhyste gav styrning över landet till den som var i besittning av den.

 

Kande Vihara

 

 

Kande Vihara, även känt som bergtemplet, är officiellt erkänt som en arkeologisk plats. Detta tempel hyser ett Bodhi-träd som tros vara över 300 år gammalt. Väggarna och taken har målningar som beskriver Buddhas livsresa och upplysning.

 

 

Gangaramaya-templet

 

Detta tempel har blandat ganska vackert lankesiska, indiska, thailändska och kinesiska arkitektoniska influenser, vilket kan ses i den stora vita kupolen. Inuti finns olika statyer, samt färgglada väggmålningar och sniderier på väggarna. Beläget vid Beirasjön fungerar detta aktiva tempel som ett barnhem, såväl som en yrkesskola.

 

Maviddapuram Kanthaswamy Kovil

 

Maviddapuram Kanthaswamy Kovil är ett hinduiskt tempel med en helgedom som har funnits i cirka 5,000 XNUMX år. Det finns en legend om att dottern till kungen av Madurai, som hade en ansiktsförvanskning, blev tillsagd att bada i vattnet i en källa vid Keerimalai. Hon blev botad från sitt "hästlika" utseende och reste en helgedom för att hedra den hinduiska guden Murugan som uppskattning. Namnet Maviddapuram kommer från denna berättelse. Templet är nu ett arkeologiskt skyddat monument.

 

Buduruwagala Raja Maha

 

Buduruwagala Raja Maha är ett heligt tempel med anor från 10-talet, som tillhör Mahayanas tankeskola. Namnet betyder "klippan av buddhistiska skulpturer", av vilka det finns sju totalt. Det finns en Buddha-staty som mäter imponerande 51 fot, och är en av de största på ön. En av de mest intressanta sakerna med den här webbplatsen är utskärningen av en låga som förblir våt och luktar senapsolja utan någon förklaring.

 

Sri Ponnambalam Vanesar Kovil

 

Sri Ponnambalam Vanesar Kovil går tillbaka till 1857 och är ett hinduiskt tempel som ligger i hjärtat av Colombo. Detta underbara tempel är tillägnat Shiva och är byggt helt av intrikat huggen sten, för att hedra inte bara den hinduiska guden utan också universum. Det är ganska mörkt inuti på grund av frånvaron av fönster, och de enda ljuskällorna kommer från de stora dörrarna. Detta mörker bidrar till lugnet i atmosfären och ger en grottliknande upplevelse utan att faktiskt vara inne i en.

 

Dambulla Rajal Cave Temple

 

Dambulla Rajal Cave Temple är det största grottkomplexet i Sri Lanka och är hem för imponerande 153 Buddha-statyer. Detta tempel är till stor del buddhistiskt, men det finns ett par statyer tillägnade Krishna och Ganesha. En av de mest anmärkningsvärda detaljerna om Dambulla-grottan är att det finns en gammal begravningsplats som går tillbaka omkring 2,700 XNUMX år. Grottorna själva har väggmålningar som beskriver Gautama Buddhas liv såväl som kungligt liv under den perioden.

 

Isipathanaramaya-templet

 

Isipathanaramaya-templet byggdes av en köpman till minne av hans son, det tros vara ett av de äldsta templen i Colombo. Insidan av detta tempel är otroligt färgstarkt, med en 40-fots Buddha-staty, såväl som ett heligt Bo-träd.

 

Kataragama-templet

 

Kataragama-templet är ett unikt tempel som delas av buddhister, hinduer, muslimer och ursprungsbefolkningen Vedda. Templet är blygsamt i design, utan mycket av de utsmyckningar som du hittar med andra tempel på den här listan. Det mesta av uppmärksamheten är fokuserad på helgedomarna för olika gudar, inklusive den hinduiska krigsguden Murugan, Shiva och Ganesha. Även om du inte hittar många buddhister som vördar gudar, men många lankesiska buddhister vallfärdar till templet. Det finns ett heligt fikonträd, även känt som Bodhi-trädet, som sägs ha odlats från plantan från det ursprungliga Bodhi-trädet som Buddha satt under när han nådde upplysning.

 

Mahiyangana Raja Maha Vihara

 

Mahiyangana Raja Maha Vihara, ett buddhistiskt tempel, är ett av Solosmasthana, annars känt som de 16 heliga platserna i Sri Lanka. Detta tempel byggdes under Buddhas livstid och är en officiell arkeologisk plats i Sri Lanka. Templet byggdes efter Buddhas första besök i Sri Lanka, under den nionde månaden efter hans upplysning. Han gav en lock av sitt hår till en lokal hövding, som fortfarande är inskriven i templet fram till denna dag. Det är en av de största motivationerna för människor som vill besöka templet.

 

Tempeletikett

 

 

 

 

  • Ta av dig skorna innan du går in i tinningen.

 

 

  • I några av templen kommer du att bli ombedd att kliva över tröskeln och inte på den, som ett tecken på respekt.

 

 

  • Du kan behöva täcka upp axlar, ben och hår om du är kvinna.

 

 

 

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

De bästa turerna i Sri Lanka

Bläddra bland ett urval av turer i Sri Lanka från våra partner med gratis avbokning 24 timmar innan din turné börjar.

Smakämnen bästa upplevelserna in Sri Lanka för din resaFå din guide