Skottland skickar ett starkt pro-gay-meddelande

Skottland skickar ett starkt pro-gay-meddelande

Skottlands första minister, Alex Salmond, gör mer aldrig tidigare skådade pro-HBTI-uttalanden.

I juli 2014 inledde den skotska regeringen en snöstorm av jämställdhetsinitiativ. Samtidigt med Commonwealth Games i Glasgow skickar de en signal till de 80% av Commonwealth-länderna där diskriminering är omfattande.

Ledaren för den skotska regeringen, första minister Alex Salmond, har gjort ytterligare pro-lesbiska, homosexuella, bisexuella, transgender och intersex (LGBTI) uttalanden under ett besök i Pride House i Glasgow, där han också varmt omfamnade föräldrar av samma kön och deras barn.

En tillrättavisning mot 42 homofoba Commonwealth-nationer

Hans stöd för HBTI-jämlikhet kommer mitt i Commonwealth Games, som hans regering är värd för. Det ses som en underförstådd tillrättavisning om den homofoba politiken för 42 av de 53 länderna i Commonwealth och tyst stöd för HBTI-samhällen i dessa länder.

Salmonds regering har också denna vecka lanserat Ett Skottland kampanj, med temat Equal Scotland och högt profilerade skyltar över hela landet.

Kampanjen innehåller åtaganden för jämställdhet baserat på ålder, funktionshinder, kön, ras, religion eller tro – och sexuell läggning, könsidentitet och intersexstatus.

"Det är fantastiskt och berömvärt att den skotska regeringen medvetet har lanserat sin kampanj för jämställdhet One Scotland mitt under Commonwealth Games, med skyltar överallt så att besökare från hela Commonwealth får budskapet", säger Peter Tatchell, direktör för samväldet. människorättsorganisationen, Peter Tatchell Foundation.

”Detta skickar en implicit tillrättavisning till de 42 Commonwealth-länderna som inte behandlar sina HBTI-medborgare lika. Det signalerar för hbt-personer i hela Commonwealth att Glasgow 2014 och den skotska regeringen är på deras sida. Jag kan inte tänka mig någon annan regeringsstat för Commonwealth eller OS som har gjort något jämförbart.

Flaggan, Kyssen

"Alex Salmond flaggar med regnbågsflaggan från regeringens högkvarter. Han har finansierat och besökt Pride House i Glasgow och omfamnat samkönade föräldrar och deras barn. Det var en samkönad kyss under öppningsceremonin för Commonwealth Games, som sändes till tiotals miljoner människor över hela medlemsländerna. Salmond har förbundit sig att den skotska regeringen ska stödja hbti-rättigheter i Skottland och över hela världen. Hans regering har nu lanserat den högprofilerade, all-inclusive One Scotland-kampanjen med dess Equal Scotland-tema. Jag önskar att Storbritannien och andra regeringar skulle göra detsamma.

"Vad folk än tycker om Alex Salmond och strävan efter skotsk självständighet, är hans uttalande och handlingar det mest rättframma och stödjande för HGBTI-jämlikhet av någon ledare i någon värdnation under ett stort internationellt sportevenemang.

"Ingen annan ledare för en värdnation för Samväldet eller OS har någonsin sagt eller gjort något så positivt. Varken David Cameron eller Boris Johnson gjorde något liknande under OS i London 2012. Att flagga med regnbågsflaggan från regeringshögkvarteret under tiden som spelen pågick. är utan motstycke. Det sänder ett budskap om solidaritet till HGBTI-personer i hela Commonwealth. Detta är ett unikt initiativ utan motstycke som Alex Salmond och den skotska regeringen förtjänar full beröm och beröm för.

"Det är fantastiskt att den skotska regeringen flaggar med regnbågsflaggan från sitt högkvarter under tiden som spelen pågår. Detta är en enkel men viktig gest och solidaritetshandling med de miljoner HGBTI-personer som fortfarande drabbas av kriminalisering, diskriminering och pöbelvåld i fyra av fem Commonwealth-länder.

"Inte ens Londons eller Storbritanniens regeringar lyckades göra detta under OS 2012. Glasgow har gått en bättre än London. Jag hyllar den skotska regeringen och Alex Salmond", sa herr Tatchell.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Vad händer idag

Fler Gay Resenyheter, intervjuer och funktioner

De bästa turerna i Edinburgh

Bläddra bland ett urval av turer i Edinburgh från våra partner med gratis avbokning 24 timmar innan din turné börjar.

Smakämnen bästa upplevelserna in edinburgh för din resaFå din guide