Artemisia Gentileschi

HBT-italiensk konst: Artemisia Gentileschi

En banbrytande konstnär får äntligen henne

HBT-italienska konstnärer har spelat en nyckelroll i utformningen av västerländsk konst. Michaelangelo och Leonardo da Vinci kommer att tänka på. Med detta sagt har kvinnliga konstnärer lämnat lite spår under renässansen och tidig modern tid. Med få konstnärliga karriärvägar öppna för kvinnor hade de inte riktigt en chans. Det finns dock några anmärkningsvärda undantag.

Artemisia Gentileschi var en banbrytande kvinnlig konstnär och berättare. Hennes arbete glömdes till stor del efter hennes död men det börjar förändras. En utställning 2021-2021 av hennes verk på National Gallery ger sina nyckelverk för första gången till Storbritannien. Hon fick bara vänta fyrahundra år.

Från självporträtt till bibliska skildringar är hennes arbete visceralt, personligt och ofta våldsamt. I sitt ”Självporträtt som en lutespelare” tittar hon från sin duk med stiv avsikt. Hennes största inflytande var Caravaggio och hon är associerad med barockperioden.

Under många år överskuggade hennes livshistoria hennes konst. Som en feministisk banbrytare bröt hon mycket ny mark. Men ny kritisk analys har flyttat uppmärksamheten från hennes berättelse till hennes arbete. Hon betraktas allmänt som en av de bästa målarna från 17-talet. Med detta sagt är hennes bästa verk nära bundna till hennes personliga liv.

Hennes konst drevs av en traumatisk incident från hennes ungdom. Vid sjutton års ålder våldtogs hon av artisten Agonostino Tassi. Han var populär på den tiden även om hans verk nu är bortglömt, till skillnad från offrets verk - den ljuvligaste hämnden för en konstnär. Hennes pappa tog Tassi inför domstol och en lång och mycket offentlig strid började. Överraskande nog finns en fullständig utskrift av det 400 år gamla rättsfallet kvar. Artemisia ger en grafisk beskrivning av det sexuella övergreppet. Hon slog tillbaka och orsakade honom betydande skada. Hon fortsatte att ha sex med honom efter misshandeln i hopp om att de skulle gifta sig. Det var tänkt att vara affären, men Tassi vägrade. Tassis popularitet och påvliga förbindelser fungerade till hans fördel. Det slutade med att Artemisia fick skulden för händelsen och torterades.

I en kultur byggd kring ära och skam borde det ha varit slutet på henne. Publiceringen från rättegången slutade fungera till hennes fördel. Hennes lysande konstverk och kändis gjorde henne till ett stort namn på 1620-talet.

I de tidiga konstverken som gjorde henne berömd skildrade hon ofta brutala scener som tydligt inspirerades av hennes överfall och efterföljande rättegång. Hennes mest arresterande verk är en skildring av den bibliska berättelsen om Judith Slaying Holofernes. Den apokryfa berättelsen berättar om en israelisk kvinnas avlivning av en assyrisk general. Hon dödar generalen med hjälp av sin tjänarinna.

Artemisia Gentileschi

Artemisias målning visar de två kvinnorna som använder all sin styrka för att fästa ner och döda Holofernes. Efter att ha upplevt manligt våld visste hon exakt hur man skulle skildra scenen. Hon gör det klart att det behövs två kvinnor för att ta sig an en sådan fysiskt imponerande man. Du kan se att de använder all sin kraft för att göra gärningen. Det är en brutalt realistisk skildring. Hon visar den brutalitet hon själv upplevt.

Hon fick framgång i Florens, Rom och Venedig. Hennes kändis spred sig över hela Europa. Charles I of England bjöd in henne till sin domstol. Hon tog upp erbjudandet och fortsatte att måla, men hennes finaste verk låg bakom henne. Hon lyckades fly England strax innan inbördeskriget bröt ut och levde ut sina sista år i Neapel.

Även om hon inte var en HBT + -konstnär har hennes verk en djupt feminin kvalitet och de har inspirerat många homosexuella artister och feminister. Kvinnor ges dominerande positioner i sitt arbete, oavsett om de poserar eller dödar assyriska generaler. Eftersom St Sebastian blev en konstnärlig ikon för homosexuella män talar Artemisias målningar till queer konstälskare. Hon var en outsider som levde efter sanningen i en tid då du kunde dödas eller förvisas för att göra det. Fyra århundraden senare resonerar hennes arbete fortfarande.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Fler Gay Resenyheter, intervjuer och funktioner

De bästa turerna i Neapel

Bläddra bland ett urval av turer i Neapel från våra partner med gratis avbokning 24 timmar innan din turné börjar.

Smakämnen bästa upplevelserna in Neapel för din resaFå din guide