Förbjudna staden

Upptäck den förbjudna staden

Fördjupa dig i forntida kinesisk historia

Den förbjudna staden är ett gammalt palatskomplex i Peking, Kinas huvudstad, en stad med över tre tusen års historia.

Den förbjudna staden fungerar som kejsarens hem och Kinas politiska centrum i hundratals år och är en av de mest igenkännbara och kulturellt betydelsefulla platserna i landet.

Webbplatsen på 178 tunnland är hem för ett brett utbud av nationella skatter och arkitektoniska mästerverk och drivs idag av Palace Museum of dynastisk konst och historia.

Den förbjudna stadens historia

Byggandet av den förbjudna staden började 1406 och det tog 14 år att slutföra och förlitar sig på de outtröttliga ansträngningarna från uppskattningsvis 100,000 1 hantverkare och upp till 492 miljon arbetare och slavar. Under XNUMX år fungerade den förbjudna staden som det kejserliga palatset i Kina och ockuperades under både Ming- och Qing-dynastierna och var Kinas politiska centrum under hela denna period.

Ursprungligen byggd av kejsaren Yongle, den tredje kejsaren i Ming-dynastin, har den förbjudna staden sedan dess varit hem för 24 kejsare och under större delen av denna tid stängdes helt av för allmänheten av en 3.5 km mur. Idag är majoriteten av den förbjudna staden öppen för allmänheten och lockar cirka 14 miljoner besökare årligen.

Mycket av den förbjudna staden har bränts ner och byggts om sedan dess ursprungliga konstruktion på 15-talet och som sådan trots byggnadernas design byggdes mycket av arkitekturen av Qing-dynastin efter 18-talet.

1987 utsågs den förbjudna staden till UNESCO: s världsarvslista och har skyddats och bevarats till en hög standard.

Förbjudna staden

Hall of Supreme Harmony

Hall of Supreme Harmony är den Förbjudna stadens största och viktigaste byggnad och var en gång en av de högsta byggnaderna i Peking. Hallens betydelse kommer från dess användning som huvudplats för statliga ceremonier som kejsarens födelsedag, kröningar och firande av militära och tekniska prestationer.

Kejsarens draktron sitter i hjärtat av Hall of Supreme Harmony. Omgiven av pelare av guld graverade med drakar och sitter ovanpå en upphöjd jadeplattform. Den rikligt dekorerade draktronen är där kejsaren skulle tilltala sina undersåtar (som alla var tvungna att röra vid golvet med sina pannor nio gånger innan de gick in).

Framför Hall of Supreme Harmony sitter en tornande skulptur med en bild som kallas 'Två drakar som leker med en pärla. Pärlan representerar lycka och lycka, med statyn som byggs och bevaras för att fungera som en påminnelse för folket att kejsaren fick sin gudomliga kraft från Gud.

Förbjudna staden

Hall of Central Harmony

Under både Ming- och Qingdynastierna användes Hall of Central Harmony som en plats för förberedelser och organisation för kejsaren som skulle använda utrymmet för att förbereda tal, träffa ministrar och lagra transporterna som användes för att ta sig runt den Förbjudna staden. Fortfarande visas två sedanstolar från Qingdynastin, kejsarens föredragna sätt att resa inom de befästa murarna.

Trots att den är den minsta av de tre stora salarna är arkitekturen i Hall of Central Harmony fortfarande ett måste att se i staden och till och med har rader av avlopp huggen i drakhuvuden, som, när regn är kraftigt, skapar en enhetlig scen tusentals drakar som sprutar vatten.

Förbjudna staden

Hall of Conserved Harmony

Norr om den förbjudna staden sitter Hall of Preserved Harmony. Byggandet slutfördes i hallen 1420 men byggdes om 1625 och renoverades slutligen 1765. Huvudsyftet med Hall of Preserved Harmony var värd för kejserliga banketter för att fira nationellt betydelsefulla händelser som nyårsafton eller bröllop från medlemmar av den kejserliga regeringen.

Bakom Hall of Preserved Harmony finns en 250-tons marmorskiva som föreställer en grupp drakar som spelar och dansar. Under både Ming- och Qingdynastierna dömdes alla som togs vid det imponerande monumentet till döden och det ryktas att en 70 km lång isbana behövde bildas för att ta plattan därifrån den skapades till centrum av den Förbjudna staden.

Förbjudna staden

Treasure Gallery

Byggt 1771 för Qing-kejsaren Qianlongs pension, har Palace of Tranquil Longevity nu stadens Treasure Gallery, den största samlingen av artefakter och skatter i staden.

En rad artefakter från båda dynastierna finns i galleriet, inklusive utsmyckade statyer huggade i guld, ädla samlingar av jade, smaragd och pärlor, liksom många andra ädelstenar. Treasure Gallery är också hem för en uppsättning av 16 guldklockor som ursprungligen användes för empiriska ceremonier. Varje klocka låter annorlunda från varandra på grund av den unika blandningen av guld och andra ädla metaller som används för att skapa var och en.

Förbjudna staden

Tips för att besöka den förbjudna staden

Ett av de bästa sätten att uppleva allt som den Förbjudna staden har att erbjuda är att delta i en av de många guidade turer som är tillgängliga för besökare. Turer tenderar att starta från Meridian Gate - den enda ingången till den förbjudna staden. En rad olika rutter och turer finns tillgängliga och alla täcker höjdpunkterna i den förbjudna staden.

Den förbjudna staden blir upptagen mycket snabbt, så för besökare som är angelägna om att undvika stora folkmassor är det bäst att komma tidigt. Observera att den förbjudna staden är stängd på de flesta måndagar med undantag för nationella helgdagar.

För dem som vill fånga det imponerande panorama över den förbjudna staden kan man se den bästa utsikten från Jingshan Park, som ligger mittemot ingången till staden och är också värt ett besök för sin antika arkitektur. De nordvästra och nordöstra hörnetornen erbjuder också fantastisk utsikt över den förbjudna staden, men dessa platser kan bli upptagen med turister.

Nya regler innebär att det är obligatoriskt att uppvisa pass eller annan officiell identitet vid inresa i den Förbjudna staden.

palats

Var man kan bo nära den förbjudna staden

Hotell Kapok Wangfujing är det perfekta hotellet för resenärer som vill vara nära den förbjudna staden. Hotel Kapok ligger bara 10 minuters promenad från både den förbjudna staden och shoppingdistriktet Wangfujing, vilket gör det till det perfekta läget för att utforska detta område i Peking. Varje rum har en terrass eller innergård, det perfekta stället att koppla av efter en dag i denna snabba stad.

Ett annat idealiskt beläget hotell är Days Inn Forbidden City Hotel, nära Himmelska fridens torg, erbjuder Days Inn utmärkt valuta för pengarna och ligger nära Destination, en gaydansklubb med ett stort dansgolv och flera barer.

Regent Beijing är ett av stadens mest lyxiga hotell. Regent har ett hälsoklubb, en inomhuspool och ett lugnt spa, och erbjuder det perfekta utrymmet för att koppla av och varva ner och eleganta rum med traditionella kinesiska detaljer ger gästerna vidsträckt utsikt över Peking.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Fler Gay Resenyheter, intervjuer och funktioner

De bästa turerna i Peking

Bläddra bland ett urval av turer i Peking från våra partners med gratis avbokning 24 timmar innan din turné börjar.

Smakämnen bästa upplevelserna in Peking för din resaFå din guide