Gay Budapest · Stadsguide

Gay Budapest · Stadsguide

Besöker du Budapest? Då är vår homosexuella Budapest stadsguide för dig.

budapest

Budapest är huvudstaden och den största staden i Ungern - en medlemsstat i Europeiska unionen. Budapest ligger i den nordvästra delen av landet, nära gränsen till Österrike och Slovakien, och är hem för nästan 3 miljoner människor i sitt stadsområde.

Officiellt etablerad 1873 efter sammanslagning av Buda och Pest, är Budapests historia lika fascinerande som turbulent. När man beundrar stadens många storslagna jugendbyggnader är det lätt att glömma att staden skadades kraftigt under andra världskriget och fick utstå en repressiv kommunistisk regim på 50-talet.

Numera är Budapest ett livligt kulturellt och kommersiellt knutpunkt med en mängd saker för att locka de 4.4 miljoner turisterna som besöker staden år efter år.

Hotell, restauranger, kaféer och barer är relativt billiga och prisvärda jämfört med andra europeiska huvudstäder.

 

Gay rättigheter i Ungern

Ungern avkriminaliserade homosexualitet 1961 men det var inte förrän 2002 som 14 år fastställdes som jämställd ålder för samtycke för både heterosexuella och homosexuella.

Sexualitetsbaserad diskriminering är förbjuden enligt ungersk lag. Adoption är dock inte tillgänglig för par av samma kön.

Registrerade partnerskap har erbjudit majoriteten av lagligt skydd till par av samma kön sedan 2009, men ändringar i konstitutionen som möjliggör homosexuella äktenskap har avvisats av parlamentet så sent som 2015.

Gay scen

Budapest är för det mesta en öppensinnad stad. Det rekommenderas dock att hålla öppen uppvisning av allmän tillgivenhet till ett minimum. Liksom många av de tidigare kommuniststaterna ligger Ungern lite efter i jämförelse med länder som Spanien, Frankrike eller Tyskland.

Det finns inget etablerat homosexuellt distrikt i Budapest. Majoriteten av homosexuella arenor ligger på Pestsidan av Donau. Det finns ett urval av Gaybarer, Gay dansklubbar, Gay kryssningsklubbar och Gay bastur, även om scenen är mycket mindre än i andra europeiska huvudstäder.

Budapest är känt för sin samling termiska badhus. Dessa är vanliga platser och det rekommenderas att behandla dem som olämpliga kryssningsplatser.

Att komma till Budapest

Med flyg

Budapest Ferenc Liszt International Airport (BUD) är den största av Ungerns fyra flygplatser och ligger bara 16 km från Budapests centrum.

Det billigaste sättet att komma in i centrum är med kollektivtrafik. Från 4:11 till 200:2 går buss 900E från Terminal 1 till Kőbánya-Kispest terminal som ansluter till tunnelbanesystemet. Nattbuss 4 går mellan kl. 350 och XNUMX. Biljetter kostar XNUMX HUF (mer på bussen).

Taxibilar finns lätt tillgängliga på flygplatsen. Gå ur flygplatsen och hitta Főtaxi taxistation. Ange din destination (t.ex. ditt hotell) så skriver avsändaren ut en papperslapp med taxinummer och beräknat pris. Leta bara efter din taxi i rankningen och visa papperslappen för din chaufför. Det faktiska priset är det som visas på mätaren. Priserna ligger vanligtvis runt 6500 HUF men kan variera beroende på trafik.

Med tåg

Budapest är en viktig europeisk järnvägsnav med många stora som kommer till staden. Från Budapests Keleti-station kan du resa till centrala och östra Europa och några platser i Balkanstaterna.

Att ta sig runt i Budapest

Budapest består av två historiska städer. "Buda" är den kuperade sidan på västra sidan av Donau. Den relativt platta "Pest" ligger på östra sidan av floden.

De flesta turistattraktionerna i "Pest" ligger inom gångavstånd från varandra. En solig dag är detta det bästa sättet att utforska staden.

De viktigaste platserna på Buda-sidan (Budapest Castle och Fishermans Bastion) är på toppen av en trappa kulle. Gå upp eller ta bergbanan (förvänta dig långa köer - ett bättre alternativ är att ta en taxi från ditt hotell).

Tunnelbana, spårvagn och buss

Budapest grundades 1896 och har det näst äldsta underjordiska järnvägssystemet i världen. Staden har också ett bra spårvagns- och bussystem.

Enkelbiljetter kostar 350 HUF och dagsbiljetter börjar från 1650 HUF. Du måste köpa dina biljetter innan du går ombord eftersom biljettkontrollanter ibland arbetar undercover. Tågen går mellan 4.30 och 11.30. Vissa spårvagnslinjer går senare och det finns nattbussar.

Taxi 

Taxi är billiga jämfört med andra huvudstäder i Europa. Priserna börjar från 480 HUF (cirka 1.75 USD). Priserna är uppmätta.

Använd INTE taxibilar märkta som "frilansare" som inte är knutna till de stora taxibolagen (t.ex. FoTaxi, City Taxi, Budapest Taxi). Frilansarna är ökända för överladdning, ladda ner en app för dem så är du klar.

Széchenyi-bad

 

Var man kan bo i Budapest

För vår lista över rekommenderade hotell i Budapest, se Gay Budapest Hotell sida.

Saker att se och göra

Budapests slottmuseum och ungerska nationalgalleriet - ligger i det majestätiska palatset med utsikt över Donau. Utsikten över staden från terrasserna är utmärkt.

Stefanskyrkan - Vacker neoklassisk katedral i hjärtat av staden. De veckovisa en timmes orgelkonserter är utmärkta.

Donau Promenade - gå från riksdagshuset, förbi Kedjebron till Elisabeths hängbro.

Gellert och Szechenyi bad – Budapest har turen att byggas ovanpå en serie termalkällor vilket har resulterat i att ett antal termalbad byggs i staden. De två som listas här är de största och mest populära.

Det ungerska parlamentet storslagen och imponerande byggnad vid Donaus strand. Guidade 45-minuters turer finns på olika språk. Förbokning (online) rekommenderas starkt eftersom turer ofta är slutsålda.

Ungerns nationalmuseum - välorganiserat museum som ger en fascinerande inblick i landets historia, från 400,000 XNUMX f.Kr. till kommunismens fall.

Fisherman's Bastion - Utsiktsterrass på Buda-sidan av floden med utsikt över Pest och St Margaret Island. En romantisk och sagomiljö för en promenad.

Central synagoge - den största synagogan i Europa. Det är känt för sin slående arkitektur och minnesmärke över ungerska judar som dödades i Förintelsen.

Heroes Square - öppet torg med imponerande monument. Det finns två bra konstmuseer på vardera sidan om det.

Ungerns statsopera - Utsmyckat konserthus i nyrenässansen på Andrássy Avenue. Det finns dagliga guidade turer men vi rekommenderar att du tar en föreställning där för att verkligen uppleva dess storhet.

Terrorens hus - museum som lyfter fram de grymheter som begicks under de nazistiska och kommunistiska perioderna i Budapests nyare historia. Kom tidigt eller förvänta dig en lång kö för att komma in och en andra kö för att gå ner med hiss till källarcellerna.

 

När ska Besök

Det är bäst att planera ett besök till Budapest på våren eller försommaren (april-maj-juni) och hösten (september-november) eftersom vädret är behagligt och det inte är så många turister.

Vintrarna, som i mycket av Centraleuropa, är förkylade men snön gör att Budapest ser ännu mer magisk ut.

 

Visa

Ungern är inom Schengenvisumområdet. Om du reser utanför Europa bör du kontrollera om du behöver Schengenvisum.

 

Pengar

Valutan i Ungern är Forint (HUF). Vissa butiker, restauranger och hotell accepterar betalningar i euro men växelkursen kanske inte är så bra.

Valutabås i Budapests centrum erbjuder ganska bra växelkurser för euro, amerikanska dollar och pund sterling. Du kommer sannolikt att få en bättre affär här än utomlands. Valuta bås på flygplatsen är mycket mindre konkurrenskraftiga.

Kontantautomater finns allmänt tillgängliga. Kredit- och betalkort accepteras allmänt med chip och pin.

 

Dricks

Vanligtvis läggs en serviceavgift på 12 eller 13% till din faktura på restauranger och kaféer. Inga ytterligare tips förväntas.

Taxichaufförer förväntar sig ett tips. Vår erfarenhet var att de helt enkelt skulle hålla tillbaka förändringar såvida de inte frågades!

 

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.