Gay Bratislava · Stadsguide

Gay Bratislava · Stadsguide

Första gången i Bratislava? Då är vår gay-guide Bratislava stadsguide för dig.

bratislava

Bratislava är hem för omkring en halv miljon människor och är Slovakiens huvudstad och största stad. Det ligger nära gränsen till både Österrike och Ungern, och det är nära till den österrikiska huvudstaden Wien.

Bratislavas historia sträcker sig tillbaka till romartiden, som introducerade vinframställning. Under den kommunistiska perioden beslutades att Prag skulle vara den stora staden Tjeckoslovakien medan Bratislava skulle vara ett administrativt centrum. Detta återspeglas i sovjetisk arkitektur och saknade bitar av staden där medeltida byggnader ligger.

Numera har Bratislava EU: s tredje högsta BNP och är ett viktigt nav för tillverkning, telekommunikation, bank och IT. Det har rykte att vara en svensexa destination. Det finns dock gott om museer, kaféer, historiska platser och shoppingmöjligheter för dem efter en mer avslappnad semester.

 

Gay rättigheter i Slovakien

Aktiviteten av samma kön legaliserades 1962 och samma ålder för samtycke (15) fastställdes 1990. Antidiskrimineringslagstiftning är på plats och en ändring av strafflagen från 2013 klassificerade homofobi som hatbrott.

Slovakien är dock relativt konservativt när det gäller att ta upp samkönade frågor eftersom ett lagförslag om erkännande av samkönade äktenskap röstades emot 2012. 2015 misslyckades en folkomröstning om ändring av konstitutionens definition av äktenskap på grund av bristande valdeltagande .

Religiösa övertygelser råder i Slovakien, där den katolska kyrkan har stort inflytande här. På senare år har emellertid allmänhetens godkännande av frågor av samma kön ökat markant. Detta märks särskilt i yngre generationer.

 

Gay scen

Jämfört med grannlandet Wien är Bratislavas gay-scen blygsam med en handfull barer och klubbar och en enda bastu catering för homosexuella kunder. Bratislava är i princip det gaynavet i Slovakien, eftersom det inte finns någon gayscen någon annanstans i landet utanför denna stad.

Även om våld mot homofile inte är vanligt är det inte okänt. Sociala attityder i Slovakien är lite bakåtriktade, även i jämförelse med några av dess ex-kommunistiska grannar, så försiktighet rekommenderas.

Det finns en stolthet i juli som stöds av många av de utländska ambassaderna i staden. Det finns några motprotester, men i allmänhet är händelsen fredlig.

 

Att ta sig till Bratislava

Med flygplan

MR Štefánik Airport (BTS) eller Bratislava Airport ligger 9 km nordost om stadens centrum. Det är mestadels anslutet till andra europeiska, nordafrikanska och Mellanöstern destinationer med charter- och budgetflygbolag med endast begränsade förbindelser till flygplatser.

Bussar 61 och 96 tar dig in till stadens centrum under dagen med tjänster som börjar klockan 4.45 och slutar runt kl. 11.25 (N61 timmes natttjänst). Biljetter kan köpas från maskiner vid ankomst, vid hållplatsen och från Mediapress-stallet vid avgångar. Resor tar cirka 20 minuter (plats beroende) och kostar 0.70 €.

Taxibilar kan hyllas från utsidan av terminalen, men för att spara tid och få ett bättre pris rekommenderas det att boka i förväg. Resetiderna är cirka 15 minuter och kostar 15-20 euro om de förbeställs. Om du flaggas på flygplatsen kan du sluta spendera närmare € 30.

Wiens internationella flygplats (VIE) ligger bara 57 miles väster om Bratislava och är ett stort internationellt knutpunkt. Du kan ta en buss för  7.20 € och beroende på vart du vill åka i Bratislava kan taxibilar från Wien kosta vad som helst i regionen 40-140 €.

Med tåg

Bratislava centralstation har utmärkta järnvägsförbindelser till centrala och östeuropeiska destinationer. Wien ligger bara en timme bort, med sovande tjänster vidare till Berlin, Minsk och Moskva. Tågstationen ligger cirka 1 km från stadens centrum men du kan ta buss 93 och x13 till stad. Taxi kan också hyllas från tågstationen.

Med båt

En flodfärjetrafik mellan Wien och Bratislava tar dig längs Donau från vår till höst. Resan tar ungefär samma tid som tåget och, till skillnad från tåget, stannar i hjärtat av staden. Många Donau-flodkryssningar stannar också vid Bratislava på deras rutt.

 

Att ta sig runt i Bratislava

Till fots

Bratislava är en bra stad för promenader eftersom stadskärnan till största delen är fotgängare. Du kan förvänta dig en udda cyklist och en och annan bil. Stadens centrum är relativt kompakt, så det tar inte lång tid att ta sig över från den ena sidan till den andra. Du behöver bara åka kollektivt för längre resor, om du har mycket bagage eller vid dåligt väder.

Med kollektivtrafik

Kollektivtrafiken i Bratislava är billig och effektiv med ett integrerat nätverk av spårvagnar, bussar och vagnbussar som tar dig från A till B. 15 minuters singlar börjar vid 0.70 € och 24-timmarsbiljetter från 3.50 €. Du kan inte få biljetter från föraren och du måste komma ihåg att validera dina biljetter.

De flesta linjer går från 4.30 till kl. 11.30. De flesta nattlinjer går varje timme och går till centralstationen och presidentpalatset. Under högsta restid kan de använda bussarna vara ganska gamla.

Med taxi

Att ta en taxi utanför tåg- eller busstationen kommer nästan undantagslöst att resultera i att du blir lurad. De flesta lokalbefolkningen ringer en taxi men bli inte förvånad om avsändaren inte talar engelska. Taxiappar som Uber och HopIN blir allt populärare och eliminerar alla språkproblem.

 

Var man kan bo i Bratislava

För några av de bästa och mest populära hotellen i Bratislava, kolla in våra Gay Bratislava Hotell sida.

 

Saker att se och göra

Bratislava slott - tro det eller inte, men detta slott lämnades faktiskt i ruiner 1811 och restaurering började först 1957. Inte bara är byggnaden i sig imponerande, cafébaren utanför erbjuder fantastisk utsikt över staden. Du kan faktiskt se den slovakiska, österrikiska och ungerska landsbygden från toppen av denna kulle.

St Martins katedral - Bratislavas största kyrka och byggd i gotisk stil. De konkreta utvecklingarna och den trafikerade vägen bredvid minskar dess effekt men tittar noga på spiran. På toppen finns en förgylld ungersk kungakrona.

SNP Bridge - detta är en av de mest splittrande platserna i Bratislava. Ingenjörsfantaster berömmer den arkitektoniska uppfinningsrikedom som är involverad i dess konstruktion. Andra tycker att det är ont i ögonen. Vissa säger att restaurangen i det "flygande tefatet" erbjuder den bästa utsikten i Bratislava eftersom du inte kan se bron. Det kostar 6.50 € att komma till toppen om man inte äter.

Church of St Elizabeth - Även känd som Blå kyrkan (eller vördnadslöst av lokalbefolkningen som Smurfkyrkan) är denna jugendbyggnad ett måste att se. Det gör Istanbuls blå moské på skam när det kommer till att vara blå.

Slovakiska nationalteaterbyggnaden - vacker nyrenässansbyggnad som är värd för klassiska föreställningar. Ganymedes fontän utanför ingången är särskilt hisnande. National Theatre Company har öppnat en modern ny teater som saknar originalets charm.

Primatens palats - det nyklassiska residenset för borgmästaren i Bratislava. Du kan ta turer inuti och se den berömda Spegelsalen (såvida den inte används för ett kommunfullmäktigemöte).

Slovakiska Nationalgalleriet - Bratislava-grenen av detta konstmuseum ligger i Esterházy-palatset och har ett stort urval av barockkonstverk. Berlinka-caféet är känt i hela Slovakien.

 

När ska Besök

Slovakien är känt för sina vårblomningar och våren är en bra tid att besöka eftersom vädret är behagligt och mest torrt. Sommaren kan bli outhärdligt het och den gamla staden blir full av turister. Vintrarna är kalla men dammningen av snö gör att staden verkar ganska charmig, särskilt runt julmarknaderna.

En mängd olika festivaler är utspridda i hela kalendern som drar människor till staden. Bratislava Music Festival i september och oktober lockar klassisk musikälskare till staden medan Cultural Summer från juni till september ger performance och bildkonst till staden. Den årliga gaypriden hålls i juli.

 

Visa

Slovakien ligger inom Schengenvisumområdet. Eftersom det är en del av Europeiska unionen faller dess viseringskrav i linje med vad du förväntar dig av de flesta EU-stater.

 

Pengar

Slovakien blev en del av euroområdet 2009. Det finns många ställen att byta pengar i stan, inklusive banker och oberoende valutaväxlingar, även om priserna kan variera (även i banker) Betalkort accepteras allmänt i butiker, restauranger och hotell. Riskera inte att byta pengar med gatuförsäljare.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.