Gay Bordeaux · Stadsguide

Gay Bordeaux · Stadsguide

Första gången i Bordeaux? Då är vår homosexuella Bordeaux stadsguide något för dig.

bordeaux

En hamnstad vid floden Garonne och huvudstaden i regionen Nouvelle-Aquitaine. Bordeaux ligger i hjärtat av Bordeaux Métropole, Frankrikes sjätte största, och hem för drygt en miljon människor.

Bordeaux kom till romerskt styre år 60 f.Kr., och har en varierad och fascinerande historia. 18-talet anses vara stadens guldålder och Victor Hugo förklarade att den var en kombination av Versailles och Antwerpen och var baron Hausmanns modell för återuppbyggnaden av Paris.

Numera är Bordeaux känd över hela världen för att vara huvudindustrin i vinindustrin. Varje år genererar vinindustrin över 14 miljarder euro för den lokala ekonomin. Förutom vinturer kommer besökare till Bordeaux för sin fantastiska arkitektur och avslappnade cafékultur.

 

Gay rättigheter i Frankrike

För homosexuella rättigheter i Frankrike, se vår Gay Paris stadsguide sida.

 

Gay scen

Trots att man har ett relativt blygsamt urval av uteslutande gayställen, Bordeaux är en liberal och öppensinnad stad. Gay kunder är välkomna på alla platser. En stor studentpopulation innebär att det finns en vänlig ungdomlig energi till staden.

Det arrangeras en årlig gay pride-parad i juni som firas av många i staden. Det finns också en hbt-filmfestival, Cinémarges, som organiserar filmvisningar av hemodlad och internationell queerbio under hela året.

 

Att komma till Bordeaux

Med flygplan

Bordeaux–Mérignac flygplats (BOD) ligger 12 km väster om Bordeaux och är Frankrikes 6:e största flygplats sett till antal passagerare. Det erbjuder mestadels tjänster till och från destinationer i Europa och Nordafrika men det finns säsongsbetonade tjänster till destinationer i Nordamerika.

En expressbuss går från flygplatsen till centrala Bordeaux på 30 minuter. En enkel resa kostar € 8 men det finns rabatter tillgängliga. Det går från kl. 8.30 till 8.30 måndag till fredag, kl. 8.45 till 6 på lördagar och 9.45 till 6.30 på söndagar.

En lokalbuss utanför ankomsterna erbjuder en billigare rutt till stan, med enstaka biljetter som gäller i en timme från 1.50 €. Fångsten är att under tuffa tider kan resan potentiellt ta en timme så att du kan behöva köpa en andra biljett. Biljetter kan köpas från antingen föraren eller maskinen vid hållplatsen.

Taxi kan tas från flygplatsen och resan tar cirka 25 minuter. Räkna med att betala i området 30 € med priser som varierar beroende på tid på dagen och på helgdagar. Biluthyrning finns på flygplatsen.

Med tåg

Gare Saint Jean är Bordeauxs centralstation och ligger ca 4 km från centrum. Det är den södra ändstationen av linjen Paris-Bordeaux och har goda förbindelser till destinationer i södra Frankrike. Från stationen kan du ta bussar, spårvagnslinje C eller taxi in till centrum.

Att ta sig runt i Bordeaux

Till fots

Större delen av stadskärnan är fotgängare vilket gör Bordeaux mycket lätt att navigera till fots. Det är förmodligen det bästa sättet att ta sig från A till B eftersom majoriteten av Bordeaux främsta sevärdheter är koncentrerade i stadens centrum.

Med kollektivtrafik

TBC driver Bordeaux kollektivtrafiknätverk som inkluderar bussar, spårvagn och flodfärjetrafik. Singlar kostar 1.50 € men du kan köpa biljetter till flera resor eller dagliga och veckopass för att få rabatter. Biljetter måste valideras vid ombordstigning och vid överföring.

Undvik att använda bussarna vid rusningstid, eftersom de blir fullsatta och kör mycket långsamt på grund av den stora trafiken i stadens centrum. Busstjänster går fram till klockan 9 med några senare körningar på kvällen.

Med taxi

Det finns flera 24-timmars taxistationer placerade på nyckelplatser i Bordeaux. Många lokalbefolkningen förbeställer taxibilar eller använder taxiprogram som Uber för att spara tid och kostnader vid höga tider.

Med cykel

Bordeaux platta yta gör staden till en idealisk plats att cykla på. Det finns många cykelbanor och nyligen infördes ett cykelandelssystem. Det är dock värt att notera att du måste betala en deposition på 200 € med kort innan du kan använda cyklarna.

 

Var man kan bo i Bordeaux

Bordeaux har ett stort urval av hotell som passar alla budgetar. Några av de mest prisvärda och mest populära hotellen i Bordeaux finns på Gay Bordeaux Hotels sida.

 

Saker att se och göra

Vinprovning – det vore en kardinalsynd att inte ägna sig åt lite vinprovning när man besöker vinindustrins huvudstad. Du kan organisera dina egna besök på närliggande vingårdar men det finns många turer som erbjuds från själva Bordeaux.

Place des Quinconces - ett av de största offentliga torgen i Europa. Här hittar du några av de finaste monumenten som staden Bordeaux har att erbjuda.

Vänsterbankens kajer - platsen att se och ses i Bordeaux. Här hittar du ett brett utbud av restauranger, kaféer och barer för att koppla av, varva ner och titta på folk.

Musee D'Art Contemporain (museet för samtida konst) - platsen att besöka för älskare av konstig och underbar modern konst. Museet har ett växlande program med utställningar under hela året, så se till att undersöka i förväg för att se vad som händer.

Capuchin marknad - En fantastisk matmarknad där du kan prova ett brett urval av regionala gastronomiska råvaror. Här finns också en loppis.

Botanical Garden Bordeaux - en fantastisk plats för en picknick eller en romantisk promenad på en sommardag. Botaniska trädgården är hem för mer än 3000 växtarter.

När ska Besök

Jämfört med andra städer i södra Frankrike upplever Bordeaux en hel del sommar nederbörd som förhindrar att temperaturen stiger för högt. Vintrarna är svala och snöfall är sällsynt. Höst är förmodligen den bästa tiden att besöka Bordeaux eftersom det här är början på skördesäsongen.

Bordeaux har ett brett utbud av evenemang under hela året för att intressera besökare till staden. I maj och juni äger Les Epicuriales rum på Allées-de-Tourny och förvandlar hela gatan till en stor restaurang. I oktober översvämmer den internationella konstfestivalen staden med konst av alla beskrivningar.

Pengar

Frankrike är ett land i euroområdet. Kontantautomater finns allmänt tillgängliga. Kredit- och betalkort accepteras allmänt. Hotell, banker och vissa lokala företag har också valutaväxling.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.