Gay badhus

Historien om Amerikas homosexuella badhus och "Bathhouse Betty"

Badhusens uppkomst och nedgång

Amerikanska homosexuella badhus nådde sin topp på 1970-talet. Långt innan smartphones och internet fick människor gå utanför sin ytterdörr för att ordna ett socialt eller sexuellt möte. Eftersom homosexualitet var mycket mer tabu på den tiden, gav badhusen också en diskret miljö. Du kan gå till badhuset, ta av dig kläderna och vandra runt labyrinten draperad endast i en handduk.

Du kan ha valfritt antal möten med olika män och sedan gå tillbaka till den verkliga världen som om ingenting hände. Många homosexuella män förlitade sig på badhus och kryssningsområden för att få sina sparkar. Men vilket syfte tjänar homosexuella badhus idag? Hur var de som högst? Och varför har Europa en mycket bättre gaybadplats än Amerika? Låt oss ta reda på.

 

De kontinentala baden

 

I början av 1970-talet, på höjden av USA:s gaybadhusscen, intog Bette Midler och Barry Manilow scenen på Continental Baths. De uppträdde regelbundet som två stycken, Bette på sång och Barry på piano - ibland hade han en handduk på sig. Barry Manilow skulle fortsätta att bli en stor stjärna, men han skulle inte komma ut som gay förrän 2017. Han kanske hade en aning om Continental Baths.

Även om beskyddare teoretiskt sett hade andra saker att göra, var den stora kraften hos två framväxande stjärnor för bra för att motstå. Folk samlades runt i handdukarna för att titta på Bette och Barrys nu legendariska föreställningar.

Deras karriärer föddes i New Yorks gaybadhus. Bette Midler kom att bli känd som "Bathhouse Betty", en sobriquet som hon skulle bära med stolthet. Hon gjorde till och med ett album som heter "Bathhouse Betty." Det var gryningen för den homosexuella befrielserörelsen och homosexuella amerikaner växte fram ur skuggorna. Bette Midlers framträdanden av "You've Got To Have Friends" på Continental Baths representerar ett avgörande ögonblick i gaykulturen. Det finns korniga svartvita bilder på Youtube. Det var ett höglägerfirande; väldigt gay, väldigt New Yawwk och mer än lite subversiv.

 

 

 

Toppen av gaybadhusplatsen

 

Det fanns badhus under Romarrikets dagar. Eftersom sexuell aktivitet av samma kön inte var ett sådant tabu under hedniska tider, är det säkert att anta att saker hände. Badhus uppstod i Amerika mot slutet av 19-talet. De tjänade ett specifikt syfte: människor använde dem för att bada. Men vid mitten av 20-talet besöktes amerikanska badhus till stor del av homosexuella män. Det är oundvikligen att badhusen kan vara riskabla platser att leta efter när homosexualitet fortfarande kriminaliserats.

På 1970-talet, med den sexuella revolutionen och efterdyningarna av Stonewall-upproret, var gaybadhusen actionfyllda - så att säga! Föreställ dig, det var nästan det enda stället du kunde gå för att hitta garanterad action. Det fanns inget svep kvar när man halvtiittade på tv. Du var tvungen att ta av dig ditt kit och gå in i badhuset med alla andra. Så många sexuella och romantiska möten förmedlades på det sättet.

När Bette Midler fortfarande uppträdde i badhusen var de fyllda med homosexuella män. Det verkade som att festen skulle fortsätta och fortsätta. Tyvärr uppstod en stor sjukdom med ett litet namn och härjade HBT + Amerika.

 

Nedgången av badhusen

 

När hiv / aids slet igenom Amerikas olika homosexuella scener blev badhusen mål. Först av förintelse och sedan av rättsligt tryck. Många av badhusen tvingades stängas. I Europa stod de homosexuella badhusen inte inför samma juridiska utmaningar så de förblev öppna, men i ett försämrat tillstånd.

Amerikas homosexuella badhusscen återhämtade sig aldrig riktigt efter kriminaliteten på 1980-talet. Därför har stora europeiska städer ofta överlägsna homosexuella badhus.

Det finns fortfarande homosexuella badhus i Amerika av varierande kvalitet. Los Angeles badhus mår bra än idag. Många badhus kämpar ekonomiskt men med höga hyror och de flesta anslutningar ordnas nu online. De överlever, för nu - hur mycket längre återstår att se. En sak är säker: badhusen kommer aldrig att nå de höga höjderna när Barry och Bette stod för den musikaliska underhållningen. Skulle du kunna tänka dig att Lady Gaga uppträder kl FLEX LA? Kommer att tänka på det, kan du förmodligen. Kanske borde de ringa hennes agent.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Fler Gay Resenyheter, intervjuer och funktioner

De bästa turerna i Los Angeles

Bläddra bland ett urval av turer i Los Angeles från våra partners med gratis avbokning 24 timmar innan din turné börjar.

Smakämnen bästa upplevelserna in Los Angeles för din resaFå din guide

Boka en Travel Gay Godkänt hotell