Gay Gent

Gay Ghent City Guide

Första gången i Gent? Sedan är vår gay-stadsguide precis vad du behöver.

Ghent

Huvudstaden och största staden i Belgiens region Östflandern. Det bor över 250,000 2 människor inom kommunen, vilket gör den till Belgiens 600,000:a största och cirka 3 XNUMX i dess storstadsområde, vilket gör den till Belgiens tredje största.

Historien om Gent som stad började omkring 650 e.Kr., St Amand etablerade två kloster här. På 13-talet var det den största staden norr om Alperna efter Paris. Ungefär vid denna tid blev dess textilindustri framträdande. Det ödelades under åttioåriga kriget och ockuperades av tyskarna i båda världskrigen.

Idag är Gent en stor universitetsstad och därför är många forskningsföretag baserade i staden. Den har en kosmopolitisk men välkomnande atmosfär. Turister kommer för att se den vackert bevarade medeltida arkitekturen och uppleva dess charmiga flamländska gästfrihet.

Gay rättigheter i Belgien

För information om homosexuella rättigheter i Belgien, kolla in vår Gay Bryssels stadsguidesida.

Gay scen

Gent har en kompakt men ändå mycket synlig gay scen. Det finns ett par Gay bastur, Vissa Gaybarer och dansungar och Manlig massage spa. Du kan hitta cruising action runt citadellet. Den stora studentpopulationen innebär att staden är öppensinnad och homosexuella besökare välkomnas överallt i staden.

Trots sin kompakta gayscen har Gent varit kärnan i homosexuella befrielserörelser i Belgien sedan 1969. Lokala homosexuella välgörenhetsorganisationer Casa Rosa gör en "Pink Walk" i Gent som tar in stadens HBT-historia. De organiserar också HBT-evenemang under hela året.

 

Att komma till Gent

Med flygplan

Gent har ingen egen flygplats. Du kommer sannolikt att anlända till Gent via Bryssels flygplats (BRU) eller Bryssels södra Charleroi flygplats (CRL).

Bryssels flygplats (BRU) är Belgiens största flygplats och erbjuder anslutningar till destinationer i Europa samt långdistansförbindelser till Afrika, Asien och Nordamerika. Direktåg till Gent tar ungefär en timme och kan tas direkt från Bryssels flygplats-Zaventem från nivå 1 i terminalen.

Med tåg

Gent har två stora tågstationer. Gent Sint-Pieters driver regelbundna tjänster till Bryssel och har internationella förbindelser till Antwerpen där du kan ansluta till det större europeiska järnvägsnätet. Det är 30 minuters promenad från centrum eller en 15-minuters spårvagn (linje 1). Ghent-Dampoort erbjuder direktförbindelser till andra destinationer i Belgien.

 

Att ta sig runt i Gent

Till fots

Centret i Gent är kompakt och lätt att navigera. Det är ett utmärkt sätt att ta med sig den medeltida stadskärnan eftersom den är gågator.

Med cykel

Gent har nästan 250 mil cykelvägar och som sådan är cykling mycket populär här. Den har en cykelgata där cyklister har prioritet. Vissa delar av stadens centrum har kullerstensbelagda stenar som gör cykling till en liten utmaning i dessa områden.

Med kollektivtrafik

Gent har ett pålitligt buss- och spårvagnssystem som drivs av De Lijn. Om hållplatsen har en biljettmaskin måste du köpa en biljett där och föraren kommer inte att sälja en. Förköpta biljetter kostar € 1.40 medan det från föraren kostar € 3. Ett tio resekort kan köpas för € 14 och gäller i andra flamländska städer. Kom ihåg att validera biljetter.

Tjänsterna går ganska regelbundet under dagen från tidigt på morgonen till senare på kvällen. Det finns vissa nattjänster men dessa är begränsade.

Med spårvagn

Ett udda sätt att ta sig runt i Gent är med spårvagn. För 12.50 € (rabatter gäller för grupper och andra) kan du hoppa av och på på populära platser i Gent. Tjänsten går från 1 april till 1 november varje lördag och söndag.

Med taxi

Taxi finns på många populära platser i Gent men är dyra när man tänker på storleken på staden. De flesta restauranger, barer och hotell beställer gärna en taxi.

Var ska jag bo i Gent?

För en lista över rekommenderade hotell i Gent, kolla in vår rekommenderade hotell i Gent sida.

Saker att se och göra

Saint Bavos katedral - denna gotiska katedral färdigställdes 1569 och är en av medeltida stadens mest framstående landmärken. Av särskild anmärkning är Ghent Alter, som anses vara det bästa verket av Hubert och Jan van Eyck

SMAK - Gents moderna konstmuseum är ett måste för kulturens gamar. Här hittar du verk av Andy Warhol och Francis Bacon.

Fredagsmarknad - sedan 13-talet är ”fredagsmarknaden” en livlig shoppingupplevelse. Det är också öppet på lördagar och söndagar men söndag är känt för sin fågelmarknad.

Klocktorn - Klockstapeln har varit en symbol för Gent sedan 1380. Du kan ta en hiss till tornet för utsikt över staden och för att se de ikoniska klockorna på nära håll.

Tyghall - bredvid klockstapeln. Tyghallen har varit mötesplatsen för Gents köpmän sedan 1425.

Kanalkryssning - på våren, sommaren och tidigt på hösten är en kanalkryssning ett romantiskt sätt att ta sig in i sevärdheterna i en lugn och avslappnad takt.

Bourgoyen-Ossemeersen - ett naturreservat i utkanten av Gent. Det finns utmärkta vandringsleder och platser att ha en picknick i sommarsolen.

Flanders Field amerikansk kyrkogård - ligger 30 mil utanför Gent. Detta är ett rörande minnesmärke över amerikanska liv som förlorades i förstörelsen av första världskriget.

När ska Besök

Sommarmånaderna är varma och trevliga men många turister kommer hit då. Jultiden är också populär trots det kalla och våta vädret som Gent upplever på vintern. Regn är vanligt hela året så var beredd för alla fall.

Gent har en mängd olika festivaler och evenemang som hålls under hela året. Gentse Feesten är en 10-dagars festival i juli med gratis musik och en av de mest populära evenemangen i kalendern. I oktober lockar Film Fest Gent filmfilmer från Belgien och utomlands, där World Soundtrack Awards är juvelen i festivalens krona.

Visa

Belgien ligger inom det europeiska Schengenvisumområdet. Om du reser utanför Europa, kontrollera om du behöver Schengenvisum.

Pengar

Belgien är medlem i euroområdet. Kontantautomater finns allmänt tillgängliga. Du kan bli ombedd att uppvisa fotolegitimation om du betalar med kredit- eller bankkort i en butik.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.