Gay St Petersburg

Gay Saint Petersburg City Guide

Första gången i Sankt Petersburg? Då är vår gay Sankt Petersburg stadsguide precis vad du behöver.

Sankt Petersburg | Санкт-Петербу́рг

Rysslands näst största stad. Sankt Petersburg är ett federalt ämne i Ryssland och hem för cirka 5 miljoner människor.

Skapades av tsar Peter den store 1703 för att ha en hamn för handel, byggdes Sankt Petersburg av värnpliktiga bönder och svenska krigsfångar. Det var säten för den ryska regeringen fram till bolsjevikrevolutionen 1917. År 1924 döptes den om till Leningrad och belägrades av tyska styrkor under andra världskriget.

Efter Sovjetunionens upplösning 1991 led Sankt Petersburg av ekonomisk nedgång. Det lyckades ta sig upp och är nu ett stort centrum för handel, flygteknik och gas- och oljeindustrin. Turister lockas till dess fantastiska arkitektur, fantastiska kultur och exklusiva shoppingmöjligheter.

Gay rättigheter och situationen i Ryssland

För information om homosexuella rättigheter och situationen i Ryssland, se vår Gay Moskva stadsguidesida.

Gay scen

Enligt ryska standarder är Sankt Petersburg en ganska liberal stad, men det ligger mycket långt efter Västeuropa. Du borde inte ha problem i stora hotellkedjor men var försiktig när det gäller att visa offentliga uppmärksamheter. Var mycket försiktig när du använder anslutningsappar eftersom det har förekommit fall av homofober som använder appen för att rikta sig till homosexuella.

Sankt Petersburgs gayscen är mestadels underjordisk, med de som känner besöker de bästa festerna. Det finns några gaybarer och klubbar, men det finns egentligen inte en särskild gayscene.

 

Att komma till Sankt Petersburg

Med flygplan

Pulkovo flygplats (LED) ligger 23 km från stadens centrum och är Rysslands tredje största flygplats. Det är väl anslutet till destinationer i fd Sovjetunionen och är ett nav för flygbolaget Rossiya. Det erbjuder anslutningar till Europa, Mellanöstern, Fjärran Östern och Nordafrika.

Stadsbussar 39, 39Ex och minibuss K39 kör från flygplatsen till tunnelbanestationen Moskovskaya från 5.30 till 1.30. Resan till tunnelbanestationen tar 35 minuter och kostar 40 RUB. En tunnelbana från tunnelbanestationen till stadens centrum tar 20 minuter men stänger klockan 12.20 så du måste ta en nattbuss om du anländer sent.

Taxi kan beställas från servicebåsen vid ankomst, men det är bekvämt att beställa din hiss i förväg. Ta inte en hytt med en av de många toutsna i ankomstområdet eftersom de kommer att riva av dig. En resa till centrumet bör kosta mellan RUB1000-1500. Biluthyrning finns på flygplatsen och enheten tar 30 minuter utan trafik.

Lappeenranta flygplats (LPP), som ligger tvärs över gränsen i Finland, ligger på pendlingsbart avstånd från Sankt Petersburg. Det är osannolikt att du kommer hit eftersom det oftast betjänar semestermål i Europa och vissa städer. Vissa billiga erbjudanden kan göras genom att resa på detta sätt, men visumfrågor kan komplicera inresan till Ryssland från Finland.

Med tåg

 

St Petersburg har 5 huvudtågstationer. Baltijskij stationFinlyandsky stationLadozhsky stationMoskovskij station och Vitebsky station. De är väl anslutna till destinationer över Ryssland och erbjuder flera sovhyttstjänster till platser i Europa och fd Sovjetunionen.

Med båt

Sankt Petersburg är ett populärt resmål på Baltic Cruises. På dessa kryssningar behöver du inte visum för inresa men du måste stanna kvar på turnén på alla punkter. St Peter Line erbjuder en schemalagd färjetrafik till Stockholm och Helsingfors. Vid färjehamnen kan du ta en taxi eller hyra en bil för att komma in i staden.

Gay St Petersburg

Att ta sig runt i St Petersburg

Till fots

På grund av stadens enorma storlek är det bara riktigt praktiskt att gå inom specifika stadsdelar. Vissa försiktighetsåtgärder bör vidtas, särskilt när man går på natten eller under fotbollsmatcher, men för det mesta kommer du att ha det bra om du bor i stadens centrum. Is på vintern kan vara ett problem och snö som faller från butiksfönster är en olägenhet.

Med tunnelbana

Sankt Petersburgs tunnelbanesystem är det näst största i Ryssland och är en syn i sig på grund av dess utsmyckade stopp, varav många har stora ljuskronor som lyser upp dem. Tjänsterna är snabba och regelbundna med 30 sekunders mellanrum mellan tåg i rusningstid. Tjänster brukar gå från kl. 5.45 till midnatt men det kan variera.

Alla resor kostar RUB45 men det är möjligt att köpa 10-biljettkort för RUB355 som måste användas inom en vecka efter köpet. Du kan köpa förbetalda kort (liknar Oyster Cards) eller infoga tokens i turnstilen. Stationens namn kommer att finnas i det latinska alfabetet men meddelandena kommer att vara på ryska.

Med buss, trolleybuss eller spårvagn

Bussar, trolleybussar och spårvagnar kan kännas som en ”äkta” upplevelse eftersom de ofta är trånga och akterledarna inte troligtvis talar engelska. En enda resa kostar 40 RUB och erbjuder ett mer omfattande transportsätt än tunnelbanan.

Med taxi

Taxi är dyra och staden har problem med oregistrerade taxibilar. Gör en fast pris för att undvika att betala över oddsen. I bästa fall kan de försöka riva av dig, i värsta fall kan du bli drogad och rånad. Var försiktig och agera omedelbart när du känner dig misstänksam! Uber och andra taxiprogram är tillgängliga. Det är osannolikt att förare talar engelska.

Saker att se och göra

Eremitagemuseet och palatset - detta konstmuseum är enormt och rymmer över 3 miljoner konstverk (från Michelangelo till Rubens). Köerna är långa men att boka online och betala extra kommer att påskynda att komma in. Det kan också vara värt att gå ut på en reseguide som kan ge extra visdom och ta dig direkt till det du vill se.

Ryska museet - en utmärkt motsvarighet till Eremitaget genom att detta museum endast visar rysk konst istället för västerländsk konst. Här hittar du fantastiska konstverk av konstnärer som är okända utanför Moder Ryssland.

Peter och Paul fästning - medan själva ön är ganska trevlig att gå runt är kyrkan på denna befästa ö huvudattraktionen. Här är majoriteten av Romanovszarna i Ryssland begravda här.

Kirov -museet - det tidigare hem för Leningrads borgmästare, Sergey Kirov, från 1927-1934. Här kan du få en fascinerande inblick i hur livet var i det tidiga Sovjetunionen.

Mariinsky-teatern - ett besök i Ryssland skulle inte vara komplett med att ta in någon balett i världsklass i ett av världens vackraste föreställningsrum.

Passazh - en fantastisk, avancerad butik där fruarna till Oligarch kämpar mot varandra att spendera, spendera, spendera!

Tikhvin-kyrkogården - en pilgrimsfärd för konstintresserade. Här hittar du den sista viloplatsen för bland annat kompositören Tschaikovsky och författaren Dostoevsky.

Mikhailovskiy Theatre - från utsidan är Mariinsky ett mer imponerande prestationsutrymme men insidan av Mikhailovskiy är lika imponerande. Här kan du fånga det bästa i ryska (och internationella) opera och balett.

När ska Besök

På grund av stadens latitud får Sankt Petersburg nästan 24 timmars dagsljus på sommaren och omvänt på vintern. Somrarna kyls av Östersjön och är trevliga. Vintrarna är bittra och kan vara mycket obehagliga. De flesta turister anländer i maj eller juni.

Under hela året finns det en mängd olika kulturella evenemang och festivaler av intresse i Sankt Petersburg. 9 maj Victory Day är full av militär pomp och omständigheter till minne av nazistiska nederlaget under andra världskriget 2. Scarlet Sails sommarsolståndsfestival är mycket populär. Nyårsafton är otillåtet (men kallt).

Visa

De flesta besökare behöver visum för att komma in i Ryssland. Du hittar en användbar lista över viseringsbefriade länder här. Att få visum är en ganska komplex process. Det är bäst att planera ditt besök inklusive hotellvistelser i god tid.

Efter att du har bokat ditt hotell (via alla onlinesystem) måste du kontakta hotellet för att få en officiell inbjudan för din vistelseperiod. Du måste upprepa detta för varje hotell du bokar, så du har officiella inbjudningar för att täcka hela vistelseperioden. När du har fått dina inbjudningar kan du ansöka via ett visumföretag eller gör det online här.

Medan du är i Ryssland måste du alltid ha vårt pass, inte en kopia. Det finns en god chans att någon turist kan stoppas av en polis. Om du inte kan framställa ditt pass på begäran kommer du att åläggas böter. Det är lika viktigt att förvara en kopia av dina dokument på ditt hotell om du tappar dina original

Det är också en mycket bra idé att förvara kontaktnumret för ditt lands ambassad i din telefon.

Pengar

Rysslands valuta är rubeln (RUB). Vissa artiklar kan annonseras i dollar eller euro, men den slutliga fakturan kommer att vara i lokal valuta. Du kommer inte att kämpa för att hitta bankomater eller legitima växlare i Sankt Petersburg.

Kort accepteras på många ställen men det kan vara värt att informera din bank om dina resdatum för att undvika komplikationer.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.