Gay Granada · Stadsguide

Gay Granada · Stadsguide

Första gången i Granada? Då är vår stadsguide för gay Granada något för dig.

Grenada

Huvudstaden i provinsen med samma namn och en del av Andalusien. Granada är hem för över 200,000 13 människor och hjärtat av Spaniens 500,000:e största stadsområde, med knappt XNUMX XNUMX människor i de omgivande områdena.

Medan romerska ruiner ger oss en ledtråd om stadens antika historia, är det arkitekturen kvar av morerna som verkligen sticker ut. År 711 invaderade morerna och fullbordade det ikoniska Alhambra på 14-talet. 1492 togs staden tillbaka av spanjorerna, men staden lämnades med ett stort arv av fantastisk islamisk arkitektur.

Förutom att vara en av de mest pittoreska städerna i Europa, är Granada en av Spaniens främsta universitetsstäder som ger staden ett ungdomligt puls. Turister kan tillbringa många timmar med att provsmaka god mat på stadens många restauranger, dricka fina viner i terrassbarer och gå vilse på dess labyrintliknande gator.

Gay rättigheter i Spanien

För information om homosexuella rättigheter i Spanien, se vår Gay Madrid stadsguide sida.

 

Gay scen

Födelseplatsen för den legendariske queerpoeten Federico García Lorca, Granada har egentligen inte mycket av en gay-scen i jämförelse med andra spanska städer. Alla barer och klubbar är välkomnande av homosexuella sed, men om du verkligen behöver andra mäns sällskap finns det en välskött bastu för dig att besöka.

I juli är det en blygsam gay pride-festival. Det lockar från besökare från hela Andalusien och några besökare från utlandet. I typisk spansk stil råder fiestavibbar.

 

Att ta sig till Granada

Med flygplan

Federico García Lorca Granada-Jaén flygplats (GRX) är en liten flygplats som ligger 15 km väster om Granada. Den erbjuder ett fåtal internationella tjänster till destinationer i Storbritannien, Frankrike och Italien men betjänar mestadels andra flygplatser i Spanien.

Från flygplatsen kan du ta en buss in till centrum och biljetterna kostar 2.90 €. Resan tar totalt 45 minuter men det är till slutet av linjen - din hållplats kan vara närmare. Tjänsterna pågår från 5.45 till 10.30 med längre väntetider på natten.

Taxiföretag från de närliggande städerna trafikerar flygplatsen och kan hämtas från flygplatsen. Köer bör inte vara ett alltför stort problem men om tiden är viktig kan du boka i förväg. Till stadens centrum bör resan ta cirka 30 minuter och kosta cirka 30 €. Biluthyrning finns på flygplatsen.

På grund av de begränsade tjänsterna som finns tillgängliga på flygplatsen i Granada väljer många besökare att flyga till närliggande Málaga flygplats (AGP) som är den mest trafikerade flygplatsen i Andalusien. Det finns en direkt bussförbindelse mellan flygplatsen och Granada, men det tar cirka 2 timmar.

Med tåg

Granada har sin egen tågstation men den är inte bra ansluten till över spanska städer (förutom Almeria). Antequera är den viktigaste ankomstpunkten från andra stora spanska städer och är ansluten till Granada med buss. Resan från Antequera till Granada tar 1 timme och 15 minuter och bör märkas på dina biljetter.

 

Att ta sig runt i Granada

Till fots

På något sätt är Granada en fantastisk stad att utforska till fots - alla de stora sevärdheterna ligger i närheten och den erbjuder fantastisk utsikt. I andra, mindre slingrande gator som är lätta att gå vilse i, skotrar som kör uppför sidogator, vissa extremt kuperade områden (särskilt nära Alhambra), hundavföring (mest borta från de främsta turistattraktionerna).

Med buss

Bussar markerade med C täcker Granadas centrum och de främsta turistattraktionerna. Resor börjar på €1.20 men flerresorsbiljetter kan köpas för att spara pengar. Tidtabeller för linjerna är inte tillgängliga men om du är vid en större hållplats kommer det att finnas en elektronisk skylt som visar nästa service/vid mindre hållplatser finns en texttjänst.

Med tunnelbana

Granadas tunnelbana öppnades nyligen i september 2017 och har för närvarande en linje som mestadels används av pendlare. För att resa måste du köpa ett Metropolitan-kort till ett billigt pris som kan fyllas på. Enkelresor börjar på 1 cent.

Tjänsterna pågår från 6.30 till 11 måndag till torsdag och stänger klockan 2 på fredagskvällar. På helgerna börjar gudstjänsterna kl. 7.30 och slutar kl. 2 på lördagskvällen och 11 på söndagen. På helgdagar fungerar tjänsterna mer som helgtjänster och det kan förekomma störningar i servicen under fotbollsmatcher.

Med taxi

Taxibilar kan hyllas på gatan på de flesta ställen i Granada och det finns taxistationer i hela staden men det är bäst att beställa i förväg, särskilt i hektiska tider. Priserna kan variera beroende på tid på dygnet eller om det är helg eller semester.

 

Var ska man bo i Granada

För några av de bästa hotellvalen och bra erbjudanden i Granda, besök vår sida om hotell i Gay Granada.

 

Saker att se och göra

Alhambra - att åka till Granada och inte se Alhambra skulle vara som att åka till Paris och inte se Eiffeltornet! Detta moriska citadell är möjligen det bäst bevarade exemplet på islamisk arkitektur i Spanien. Inträdespriset varierar beroende på vad du vill se, men vissa delar är extremt populära så förbokning rekommenderas.

Albayzin - Beläget på en kulle mittemot Alhambra, utstrålar detta vitkalkade kvarter karaktär. Traditionellt sett är det ett muslimskt område, det här området utstrålar karaktär och har många butiker som säljer nordafrikanska prydnadssaker och souvenirer.

Federico García Lorca-museet - ett museum tillägnat en av Granadas homosexuella söner. Detta museum, beläget i vackra marker, var Federico García Lorcas och hans familjs sommarresidens. Här kan du få veta mer om poetens liv fram till hans mord av fascisterna under det spanska inbördeskriget.

Kungliga kapellet i Granada - en utsmyckad byggnad byggd i Isabelline-stil. Detta är den sista viloplatsen för drottning Isabella I av Kastilien och kung Ferdinand II som begåvats med titeln katolska monarker av påven för deras försvar av tron ​​i Spanien.

Mirador de San Nicolas - om du inte har råd att faktiskt gå in i Alhambra är detta en av de bästa utsiktsplatserna för att ta en selfie. Det blir dock väldigt populärt bland turister och plockfickor har varit kända för att verka i området.

Science Park - en fascinerande modern byggnad med en mängd spännande interaktiva utställningar inuti. Den har en speciell avdelning tillägnad de moriska forskare som en gång bodde i regionen.

sacromonte - tidigare zigenarkvarteret i Granada, Sacromonte är känt för sina kaktusar och distinkta grottbostäder. Det är också en av de bästa platserna i Granada att ta in live flamencodans. 

Alcaiceria - Marknad byggd i den distinkta moriska stilen. Ett bra ställe att köpa presenter eller souvenirer.

 

När ska Besök

På grund av sitt läge i bergen blir Granada inte lika varmt som grannarna Sevilla och Cordoba men temperaturen kan nå 40-talet. Det blir inte så hektiskt på sommaren men vår- och höstbesök betyder att du är mer benägen att få biljetter till Alhambra. Vintrarna är svala och blöta och frost är vanligt.

Ett brett utbud av evenemang äger rum i hela kalendern i Granada. Den 2 februari är Granadas skyddshelgon San Cecilios högtidsdag och den firas med en fantastisk matfestival. Den 25 maj firas avrättningen av Granadas lokala hjältinna Mariana Pineda av Franco.

 

Pengar

Spanien är ett land i euroområdet. Kontantautomater finns allmänt tillgängliga. Kredit- och betalkort accepteras allmänt. Hotell, banker och vissa lokala företag har också valutaväxling.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.