gay-wien-guide-2017

Gay Wien · Stadsguide

Planerar du en semester i Wien? Då är vår stadsguide i Wien för dig något för dig.

gay-wien-guide-2017

Wien | Wien

Wien har en rik historia och var en gång huvudstad i det österrikisk-ungerska riket. Idag är det Österrikes kosmopolitiska huvudstad och landets ekonomiska, kulturella och politiska centrum.

Staden har en befolkning på cirka 2.4 miljoner och är den näst största tysktalande staden i världen. Wien ligger i östra Österrike nära gränserna mellan Tjeckien, Slovakien och Ungern.

År 2001 erkändes Wiens stadskärna som en UNESCO: s världsarvslista, tack vare det överflöd av extraordinära historiska sevärdheter inklusive palats, kyrkor, monument och offentliga parker. Wien är också känd som "musikens stad" tack vare dess musikaliska arv i världsklass.

Besökare kan utforska ett stort antal museer, teatrar, operahus, njuta av regelbundna utomhuskonserter och samtida konstutställningar samt ett stort utbud av fantastiska utomhusmarknader.

 

 

Gay rättigheter i Österrike

Homosexuella handlingar har varit lagliga i Österrike sedan 1971. Efter ett beslut av Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter fick samboande samkönade partner samma rättigheter som ogift samboande par av motsatt kön.

Under 2010 infördes registrerade partnerskap även om homosexuella par fortfarande stod inför vissa juridiska utmaningar som att anta, ha tillgång till IVF och artificiell insemination. Men från och med januari 2015 tillät den österrikiska regeringen fullständig gemensam adoption av par av samma kön. Och från och med den 1 januari 2019 kommer homosexuella äktenskap att legaliseras i Österrike.

 

Gayhistoria

Många homosexuella män har spelat framträdande roller i Österrikes politiska, kulturella, arkitektoniska och musikaliska historia.

Förmodligen den mest kända homosexuella mannen var prins Eugene av Savoy (1663-1736), en av de mest framgångsrika militära befälhavarna i modern europeisk historia. Under hans befäl befriades Wien från turkisk belägring och ottomanerna drevs tillbaka till Balkan. Han sägs vara ganska öppen om sin önskan om andra män. Hans inflytande på Wien kan ses idag vid slottet Belvedere.

Berömda homosexuella arkitekter inkluderade Eduard van der Null (1812-1868) och August Sicard von Sicardsburg (1813-1868) som byggde State Opera House. Wiens musikscen har många homosexuella figurer inklusive kompositören Franz Schubert (1797-1828) som bodde tillsammans med Johann Baptist Mayrhofer.

 

Gay scen

Wien har en livlig och varierad homosexuell scen. Staden har sett ett växande antal gayställen och hbt-fokuserade evenemang och aktiviteter. Många Gaybarer, klubbar och Gay bastur i Wien ligger i det centrala området, runt Wienzeile street och Naschmarkt open-market.

Attityderna är liberala och den pulserande gayscenen lockar ett stort antal gayturister varje år. Årliga gayhöjdpunkter inkluderar regnbågsparaden (Regenbogenparaden) i juli och Wiens björnkongress på våren. Det finns en Queer Film Festival i juni och ett välgörenhetsevenemang, Live Ball, i maj.

Utnämnd till "Årets destination" vid Australian LGBTI Awards i Sydney 2018. Wien kommer att vara värdstad för den internationellt kända EuroPride 2019.

 

Att komma till Wien

Många flygbolag flyger direkt till Wien från hela Europa och utöver. Flyg anländer och avgår från Wiens internationella flygplats (Flughafen Wien-Schwechat) som ligger strax utanför stadens gränser.

Det finns gott om alternativ för transfer till ditt hotell som tåg, taxibilar och bussar som alla är skyltade på flygplatsen. En taxi kommer att kosta allt runt €25 - €35. City Airport Train går till centrum var 30:e minut och kostar €11 (2017).

Bratislava flygplats ligger också cirka 34 km från Wiens internationella flygplats, strax över gränsen i Slovakien.

Lågprisflygbolaget Ryanair flyger till denna flygplats och det är ofta ett billigare alternativ för flyg. Återigen avgår tåg och bussar från denna flygplats till Wiens stadsdelar.

 

Att ta sig runt i Wien

Wien är en mycket stor stad som består av flera distrikt. Det lokala kollektivtrafiksystemet tillhandahåller bussar, tåg, spårvagnar och tunnelbanor som reser genom hela staden och förbinder distrikt.

Det rekommenderas starkt att använda kollektivtrafik för att hyra en bil och köra i stadsdelarna kan vara extremt upptagen och parkering är ofta ett problem, särskilt i de områden som besöks av turister.

Taxibilar mäts men besökare rekommenderas att be om en offert innan de hoppar in. Tunnelbanan är förmodligen det mest populära sättet att ta sig runt eftersom det är billigt, punktligt och effektivt.

Väder

Våren börjar i slutet av mars och viker till sommaren i juni när vädret verkligen värms upp. Under juli och augusti kan dagarna vara mycket heta och fuktiga med temperaturer upp till 35 ° C (95 ° F).

Generellt är sommaren mycket trevlig och medeltemperaturen ligger runt 25/26 ° C. September signalerar starten på hösten, även om det som kallas en "Indian Summer" ofta betyder milda temperaturer och soliga dagar.

När hösten utvecklas börjar temperaturen svalna och vindarna blir starkare. På vintern kan Wien vara vått, molnigt och kallt. Medeltemperaturen ligger mellan 3-5 ° C i januari och februari.

 

Var man kan bo i Wien

Vi rekommenderar att du bor inom området Old Town (Altstadt). För vår lista över några av de bästa hotellen i Wien för homosexuella resenärer, Klicka här för att gå till Gay Vienna Hotels-sidan.

Isbjörn vid den utmärkta Wien Zoo (Tiergarten Schönbrunn)

Saker att se och göra

Wiens historiska centrum - ett område fyllt med historiska byggnader, vacker arkitektur och parker.

Schönbrunn-palatset (Schloß Schönbrunn) - ett före detta kejserligt rokoko sommarresidens och en av Österrikes viktigaste kulturattraktioner

Statsoperan (Wiener Staatsoper) - Världsberömt operahus med en historia som går tillbaka till mitten av 19-talet.

Ringstrasse - Cirkulär väg som omger stadsdelen Innere Stadt i Wien kantad av monument och stora sevärdheter.

Tiergarten Schönbrunn - den äldsta djurparken i världen, grundad 1752.

Tredje mannens museum - platsen för att lära sig om Wiens för- och efterkrigshistoria, med artefakter relaterade till den klassiska filmen "Den tredje mannen", filmad i Wien 1948.

Kunsthistorisches Museum - Wiens viktigaste konstmuseum och en av 19-talets mest imponerande byggnader.

Kejsarpalatset (Hofburg) - palats som har hyst några av de mäktigaste människorna i europeisk och österrikisk historia.

Stephansplatz - Vackert torg i centrum med Wiens katedral och andra intressanta platser.

Rathaus Wien - Det nya stadshuset, byggt mellan 1872 och 1883, fungerar nu som säte för borgmästare och stadsfullmäktige.

aingen bild av Vienna Pride 2015

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.