gay-rom-guide-2017

Gay Rom · Stadsguide

Planerar du en resa till Rom? Då är vår stadsguide för homosexuella Rom något för dig.

gay-rom-guide-2017

Rom | Roma

Rom är Italiens huvudstad och största stad, med en befolkning på cirka 2.6 miljoner (4.2 miljoner i storstadsområdet). Känd som "den eviga staden", Rom ett av världens mest besökta turistmål. Dess historiska stadskärna är en UNESCO: s världsarvslista fylld med kända landmärken, storslagna palats, antika kyrkor, ruiner, statyer och fontäner.

Rom är också erkänt som en av världens modestäder med ett växande nattliv och ett stort utbud av butiker, restauranger, barer och kaféer.

Staden är indelad i flera distrikt. Viktiga områden inkluderar det moderna centrumet (Fontana di Trevi, Piazza della Repubblica), Gamla Rom (Piazza Navona, Campo de Fiori), Vatikanstaten, Colosseo, Norra centrum (Villa Borghese, Spanska trappan) och Trastevere.

coliseum-in-romColosseum

Gay rättigheter i Italien

Sedan införandet av den första strafflagen 1890 har det inte funnits några lagar mot privata, vuxna och samförståndsrelaterade homosexuella relationer i Italien. Samtyckeåldern är 14 år (eller 16 om den andra personen har någon form av inflytande på den andra).

Även om samkönade sexuella aktiviteter är lagliga, är homosexuella rättigheter fortfarande en omtvistad fråga. Många av de rättsliga skydden mot diskriminering som har antagits i andra västeuropeiska länder finns ännu inte i Italien.

Vissa framsteg görs dock, om än långsamt. Efter ett avgörande 2015 av Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna antogs en civil unionslag av Italiens senat, som trädde i kraft från juni 2016.

En enkät i februari 2016 visade en liten majoritet för homosexuella äktenskap, men mindre än 40% är för homosexuella föräldrar. Gay män är inte förbjudna från militärtjänst men fördomar finns fortfarande och människor tenderar att dölja sin sexuella läggning.

Gay scen i Rom

Gayscenen i Rom är ännu inte lika "ut i det fria" som i andra europeiska huvudstäder, delvis på grund av den katolska kyrkans inflytande. Tiderna förändras dock och precis som i många andra europeiska länder har en ny generation homosexuella män uppstått som inte är beredda att gömma sig i buskarna!

När det gäller manlig tillgivenhet är det få hämningar. Italienare håller inte tillbaka när det gäller offentliga uppmärksamheter eller någon annan typ av känslor.

Gayplatser är utspridda över hela staden, även om det finns ett kluster runt Colosseum och tunnelbanestationen Termini. Den lilla gatan bredvid Colosseum är hem för några få Gaybarer.

Romarna brukar njuta av en utekväll på deras lokala kryssningsbar och bastu mer än en kväll på en vanlig gaybar. Vi föreslår att du noggrant planerar dina resor för att kombinera både sightseeing och besöka en Gay bastu, Kryssningsklubb, bar or Dance Club.

Populära gayevenemang i Rom inkluderar den årliga utomhusfestivalen Gay Village, Pride och några andra homosexuella festligheter.

För att komma in på många vuxna gayplatser (kryssningsklubbar, bastur etc.) i Italien behöver du ett ANDDOS-klubbkort. Du kan köpa ett kort från vilken deltagande plats som helst för € 8 (gäller endast på den plats du har gått med i). Du behöver ett foto-ID som visar ditt födelsedatum för att köpa ett kort som är giltigt i tre månader.

Trevi fontän i RomFontana di Trevi

Kommer till Rom

Rom har två internationella flygplatser. Leonardo da Vinci / Fiumicino internationella flygplats (FCO) är den viktigaste flygplatsen med kollektivtrafikförbindelser till stadens centrum. Ciampino internationella flygplats (CIA), som ligger sydost om Rom, betjänas av lågprisflygbolag. Denna lilla flygplats ligger närmare centrum än Fiumicino men har ingen direkt tågförbindelse.

Från flygplatsen Leonardo da Vinci / Fiumicino finns det flera sätt att ta dig till Rom:

Leonardo Express-tåg avgår var 30: e minut till centralstationen Termini (en 35-minuters resa). Tänk på att dessa tåg anländer till en plattform som ligger 400 meter från centralstationen. När du har köpt en biljett ska du stämpla den i en gul valideringsmaskin precis innan du använder den. Biljetten går ut 90 minuter efter validering. Biljetter kostar 14 euro (2017)

SIT Bus Service  är förmodligen den enklaste och billigaste förbindelsen mellan flygplatserna Fiumicino eller Ciampino och Roms centrum. Du kan boka nätet eller köp biljetterna på flygplatsen. Det kostar €6 från Fiumicino och €5 från Ciampino. Bussar avgår nära Fiumicinos terminal 3 (perrong 1) och anländer till Termini-stationen (detsamma gäller för den omvända vägen). Från Ciampino avgår bussarna från ankomstområdet.

Regelbunden busstjänst från båda flygplatserna till staden drivs av COTRAL/Schiaffini med andra företag som verkar på varje flygplats. Kontrollera varje enskild bussleverantörs webbplatser för att hitta det bästa priset och tidtabellen som passar dig. Glöm inte att märka din biljett efter att ha klättrat på bussen.

Taxi är det mest praktiska alternativet och kostnadseffektivt om du är tre. Från Ciampino bör priserna till stadens centrum uppgå till cirka € 35 där detta från Fiumicino kan stiga till cirka € 55. Taxibilar bör ta ett fast pris på € 60 för resan till staden på natten från Fiumicino, men de försöker ofta ta ut mer.

Att ta sig runt i Rom

Roma passerar

Om du bor i Rom i tre dagar eller längre, överväga att köpa Roma Pass (3 €) som ger dig gratis inträde till de två första museerna och / eller webbplatserna du besöker, full tillgång till kollektivtrafiksystemet, rabatter på andra följa museer och platser, liksom musikevenemang, föreställningar, utställningar och alla andra turisttjänster.

Se till att kontrollera utgångsdatumet på baksidan av Roma Pass-kortet.

Taxi

Taxibilar är det dyraste sättet att ta sig runt i Rom men är värda hastigheten och bekvämligheten. Se alltid till att föraren slår på mätaren. Taxi hämtar dig normalt endast vid en taxistation i hela staden eller genom att ringa efter en per telefon. Att flagga ner i en taxi är möjligt men sällsynt.

Busshållplats

Bussar i Rom är pålitliga men trånga. Förutom att gå är de det billigaste sättet att ta sig runt i staden, om än långsamt på grund av trafikstockningar. Gratis kartor över bussystemet finns eller kan köpas på Termini station. Enkelbiljetter med buss, tåg, spårvagn och tunnelbanestation i Rom kostar 1.50 euro för 100 minuters resa.

Hoppa på / hoppa av buss

Ett populärt alternativ till stadsbussar är hop-on / hop-off (Ho-Ho) öppen dubbeldäckare. Ett bra tillvägagångssätt för första gången besökare är att åka en komplett Ho-Ho loop och göra anteckningar om vad som intresserar dig. Fortsätt sedan tills du kommer fram till varje punkt du vill besöka.

Spårvagn

Det finns spårvagnshållplatser som är praktiska för Vatikanen, Colosseum och Trastevere-området. Spårvagn nummer 8 kör in i Largo Argentina, inte långt från Pantheon.

Metro

Tunnelbanan är den mest punktliga formen av kollektivtrafik i Rom, men det kan bli väldigt trångt under rusningstid. Det finns två stora linjer som korsar vid Termini-stationen: linje A (röd linje) går nordväst förbi Vatikanen och sydost, och linje B (blå linje) går sydväst förbi Colosseum och nordost i en riktning, men delar sig också vid "Bologna "station för att gå norrut.

Bil

Att köra i Rom undviks bäst. Trafiken är kaotisk, vägarna är inte logiska och skyltarna är få.

Till fots

Om du redan är i stadens centrum är det bäst att gå. När du korsar gatorna, se upp för mopederna.

pantheon-romPantheon

Var man kan bo i Rom

Rom har ett utmärkt val av boende för alla budgetar och smaker. För vår lista över några av de bästa hotellen för homosexuella resenärer, besök Gay Rom Hotell och Gay Rom Lyxhotell sidor.

Saker att se och göra i Rom

 • Forum Romanum - en fascinerande historisk plats.
 • Colosseum - ett av Roms mest kända landmärken; en gång platsen för gladiatorstrider och andra utspel.
 • Pantheon – Matematiskt perfekt är det den största oarmerade betongkupolen i världen.
 • Vatikanen - en inlandssluten stadsstat inom Rom och världens minsta självständiga stat efter område och befolkning.
 • Fontana di Trevi - den mest kända fontänen i Rom. Legenden säger att den som kastar ett mynt i dammen kommer att återvända till Rom.
 • Galleria Borghese - innehåller utsökta skulpturer. Förbokning krävs.
 • Piazza Navona - det mest enastående torget under barocken i Rom med Berninis fontän av floder.
 • Trastevere - Livlig italiensk stadsdel med människor som handlar, dricker kaffe och sköter sina dagliga ärenden.
 • Storico Center - en härva av smala gator som erbjuder några av de finaste exemplen på romersk klassisk och barock arkitektur och stil.
 • Palazzo Massimo vid badet - Byggt på ruinerna av Domitian-teatern, detta palats har vackra mosaiker och romerska statyer
 • Basilika i San Clemente - tre kyrkor byggda ovanför varandra, med ruiner från den tidigaste kristna tiden.
 • Capitolins museum - utmärkt kullemuseum med fantastisk utsikt.

Läs mer: Saker Att Göra I Rom.

När ska Besök

Den bästa tiden att besöka Rom är på våren och sommaren eftersom vädret är varmt och generellt soligt. Under ett bra år kan det milda vädret fortsätta till december, med enstaka kalla vindar.

Under ett dåligt år kan det bli kraftigt regn i oktober. Juli och augusti är vanligtvis väldigt heta.

Pengar

Italien är medlem i euroområdet. Bankomater (kända i Italien som "bancomat") är allmänt tillgängliga i Rom och de flesta kommer att acceptera Visa och MasterCard. Du kan växla dina pengar i banker, på postkontor eller på ett "cambio" (växlingskontor).

Det finns utbytesbås vid Termini station och på flygplatserna Fiumicino och Ciampino.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.