Köln-Tyskland

Gay Cologne City Guide

Planerar du en resa till Köln? Då är vår gay Köln stadsguide för dig

Köln eller Köln

Köln, Tysklands fjärde största stad med en miljon invånare, har både floden Rhen och en verkligt majestätisk katedral som kärnattraktioner.

Denna stolta, självsäkra och roliga stad har en blomstrande kulturell scen och är ett viktigt nav för media, affärer och turism, och lockar regelbundna horder av turister till de många festivaler och evenemang som denna mest liberala av tyska städer är värd för varje år.

Allt detta gör Köln till en fantastisk gaystadsdestination, med mycket att uppleva och upptäcka - stadens omfattande gay-scen och bortom.

Gay scen

Köln i västra delen av landet är näst efter Berlin i öst i rankingen av tyska gaystadshotspots och tar titeln som Tysklands huvudstad för gaydansfest.

Staden har en stor och väletablerad gayscen med många barer, klubbarna och bastu, koncentrerad till stadens centrum. Det är också rätt känt för sin årliga gay pride, och Christopher Street Day (CSD) parad, som är en av de största och mest uppmärksammade i hela Europa.

Köln-Tyskland

Att ta sig till Köln

Med flyg

Köln Bonn Airport (CGN) ligger bara 15 minuter med tåg (S-Bahn-linjerna S13 och S19 kostar 2.80 €) från stadens centrum, och är ett nav för lågprisflygbolagen.

Om du reser utanför Europa kan du flyga direkt till flygplatserna i Düsseldorf eller Frankfurt, som båda har enkel tillgång till staden.

Düsseldorfs internationella flygplats (DUS) har en tågförbindelse till Kölns centralstation (HBF) med en restid på 40 minuter och tågbiljetter från €5 (beroende på tid och datum).

Frankfurt Rhein-Main internationella flygplats är Tysklands mest trafikerade, med en höghastighetstågförbindelse med ICE (InterCity Express) till Köln på en timme, med de billigaste priserna tillgängliga online och i förväg. Om du inte har bråttom är ett bra alternativ tåget i Rhendalen via Koblenz som tar 2 timmar att nå Köln med vacker natur på vägen och är 30 % billigare än ICE-tåget.

Med tåg

Köln är väl betjänt av Europas järnvägsnät för höghastighetståg, med direktförbindelser från Amsterdam, Bryssel och Paris med Thalys- och ICE-tåg, samt ICE-tågförbindelsen till Frankfurts flygplats.

Det finns två centrala tågstationer - Köln Hauptbahnhof (HBF - Centralstationen) och Köln-Deutz.

Höghastighetståg är ett utmärkt sätt att resa runt i Europa, men det kan vara dyrt, så boka alltid online så långt innan dina resdatum som möjligt för att få de bästa priserna.

Kölns julmarknad

Att ta sig runt i Köln

Kölns centrum kan man utforska bäst till fots. Landskapet är platt och de flesta viktiga besöksplatser ligger inom en kort promenad från varandra.

För resor utanför stadens centrum, använd KVB: s kollektivtrafiknät. Detta består av ett tunnelbananätverk under jorden, som omvandlas sömlöst till ett spårvagnsnätverk ovanför marken, och bussar, och tar dig överallt effektivt och billigt.

En- och tredagarskorten gäller även på de lokala VRS-nätstågen. Biljetter kan köpas från varuautomater på stationer och ombord med priser som varierar beroende på avståndet du behöver resa. Det finns också ett nätverk av regionaltåg för att ta dig runt i det större stadsområdet.

Staden har också ett "Call a Bike"-cykeluthyrningssystem - registrera dig bara online för fakturering per minut med ett kreditkort.

Var man kan bo i Köln

Kölns centrum är relativt kompakt så alla hotell i centrumområdet som sträcker sig från Rudolfplatz till centralstationen kommer att vara ganska bekvämt.

Hotell nära Rudolfplatz (gaydistriktet "Bermudatriangeln") är bättre för dem som besöker scenen varje kväll. Hotell närmare Dom (huvudkatedralen) och centralstationen är bättre belägna för de stora sevärdheterna.

För en lista över rekommenderade hotell, besök vår Gay Cologne Hotels-sida.

Saker att se och göra

Köln katedralen (Dom) - det största och mest kompletta exemplet på klassisk gotisk arkitektur i Europa. Förskonad från förstörelse under andra världskriget dominerar den imponerande katedralen stadskärnan och är väl värd att titta in i, men inte nödvändigtvis den långa branta stigningen upp till toppen av det högsta tornet med den bästa utsikten över staden som Dom, snarare än från den.

För den bästa utsikten över Dom, bege dig över floden till Köln Triangle-byggnaden - en modern kontorsskyskrapa med eget panoramaobservatorium (3 € inträdesavgift).

Köln är en stad som är känd för sina kyrkor, och andra viktiga saker inkluderar Gross St Martin, i kontrasterande romansk stil till den gotiska domkyrkan och Saint Gereons basilika, som går tillbaka till 11th århundrade.

Veedel - Håll utkik efter dessa traditionella kvarter runt om i staden. En i synnerhet, Agnesviertel (U-Bahn Ebertplatz) har en riktigt intressant blandning av oberoende butiker, gallerier och barer att bläddra i.

Rheinauhafen - är stadens ombyggda hamn vid Rhen (1 km söder om Heumarkt) för trevliga promenader längs floden och ett bra utbud av barer och restauranger.

Köln är en kulturstad och har många högt ansedda museer och gallerier. Höjdpunkten är Museum Ludwig, ligger bredvid Dom, som innehåller en fantastisk samling av samtida konst och popkonst och en av världens största Picasso-samlingar.

Ett annat inslag i Köln som är värt att upptäcka är dess många grönområden och parker. Precis inom den inre Grüngürtel finns VolksgartenRheinparkAachener-Weiher och Stadens trädgård parker, alla med sin ölträdgård.

Och för något helt annat, gå till Claudius Therme på Sachsenbergstraße. En genuin romersk badhusupplevelse komplett med inomhus- och utomhuspooler, bastur och avsvalkningspooler, komplett med flera naturistområden. Beläget utanför stadens centrum, ta Kölner Seilbahn till Therme och återvänd med buss till Köln Deutz Station för att sedan ta U-Bahn tillbaka till stadens centrum.

När ska Besök

De vanliga nordeuropeiska väderreglerna gäller för Köln, från tillfälliga heta sommardagar till lika kalla vinterdagar, med mycket regn ströda hela tiden.

Cologne Gay Pride är enorm och äger rum varje sommar från slutet av juni till början av juli, med Christopher Street Day (CSD) Parade och Street Festival som de avslutande höjdpunkterna.

Köln är också värd för en årlig stadskarneval som äger rum tidigt på året (februari-mars). Detta världsberömda spektakel är ännu en bra tid att vara i Köln eftersom hela staden till synes är med i firandet. Det inleds med en kvinnokarnevalsdag, följt av maskerade baler och fester, sedan en gatukarneval på söndag och en officiell parad på rosenmåndagen med en miljon åskådare i kläder.

Andra storstadsattraktioner inkluderar julmarknaderna runt katedralen som öppnar från slutet av november till slutet av december och garanterat kommer att få dig i festlig anda.

Visa

Tyskland är inom det europeiska Schengenvisumområdet. Om du reser utanför Europa, kontrollera om du behöver Schengenvisum.

Pengar

Tyskland är medlem i euroområdet. Pentautomater är allmänt tillgängliga. Du kan bli ombedd att uppvisa fotolegitimation om du betalar med kredit- eller betalkort i en butik.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.