Nya Zeeland-på-resor-Gay-Asien

Gay Nya Zeeland · Landsguide

Välkommen till Mother Natures alldeles egna underland, en vacker skattkista av till synes gränslös naturlig skönhet.

Nya Zeeland-på-resor-Gay-Asien

Nya Zeeland

Nya Zeeland, ett land i sydvästra Stilla havet, består av två huvudöar, norr och söder. Den naturliga landskapens stora skala och majestät och den relativt glesa befolkningen som bor i dem kommer säkert att lämna ett bestående intryck.

Besökarnas upplevelse här är helt olikt alla andra - att kombinera lättheten och bekvämligheten med att resa i en högt utvecklad ekonomi med den naturliga ogiltiga skönheten och vildmarken i några av världens mest orörda och hisnande landskap - välkommen till Nya Zeeland.

Från Bay of Islands, Auckland och Wellington på norra ön till Christchurch, Queenstown och det imponerande inspirerande Fiordland i söder, är en resa till Nya Zeeland en resa i en livstid och kommer att lämna dig med en minnesbank med rakkniv bilder och upplevelser av människorna och landskapen på dessa anmärkningsvärda öar.

 

Gay rättigheter i Nya Zeeland

Nya Zeeland har en tydligt mer progressiv rekord av HBT-rättigheter än sin storasyster, Australien.

Efter antidiskrimineringslagstiftningen som föreskrivs i landets mänskliga rättighetslag från 1993 och beviljandet av civila partnerskap 2005 slutfördes fullständig och formell HBT-jämlikhet 2013 med antagandet av lagen om äktenskap mellan kvinnor och män. De första homosexuella äktenskapen ägde rum i augusti 2013 och lockade världsomspännande pressuppmärksamhet. Nya Zeeland har också jämlikhet i adoption, med homosexuella gifta par som nu kan adoptera barn gemensamt.

 

Gay scen

Med en befolkning på mindre än 5 miljoner finns det helt enkelt inte tillräckligt med bosatta kiwi för att stödja en stor urban gay-scen. Landets största stad, kommersiella knutpunkt och internationella gateway, Auckland, har den mest utvecklade scenen med flera Gaybarer och klubbar och är värd för de största av landets årliga stolthändelser som hålls varje februari. 

Vad du hittar över hela landet är en avslappnad och vänlig lokal scen väl integrerad i lokalsamhället.

 

Att komma till Nya Zeeland

Aucklands internationella flygplats är den främsta ankomst- och avgångsporten för Nya Zeeland.

Flygplatsen betjänas av ett dussin flygbolag med direktförbindelser till destinationer som Sydney, Melbourne, Brisbane, Singapore, Kuala Lumpur, Buenos Aires, Santiago de Chile och Tokyo.

Nya Zeeland har mycket strikta biosäkerhetslagar. Se till att du inte tar med några förbjudna föremål eller riskerar en rejäl böter.

 

Att ta sig runt Nya Zeeland

Det bästa rådet är att planera hur man ska uppleva och resa runt Nya Zeeland i god tid.

Alla alternativ finns här - från välanslutna inhemska flygplatser som förbinder alla de stora stadscentrumen på båda öarna, Overlander-tåget som sträcker sig längs hela Nordön, färjeförbindelser mellan norr och söder, och en turisttågslinje från Christchurch till Västkusten. Det finns också en rikstäckande modern bussflotta som tar dig överallt.

Att köra i Nya Zeeland är en lek och en fantastisk upplevelse i sig själv. Vägarna är väl underhållna, men ofta smala och mycket blåsiga, vilket ökar överklagandet. De goda vägarna och bristen på större trängsel lockar internationella motorcyklister i synnerhet till landet, och de kommer i massor varje år.

 

När ska Besök

Nya Zeelands årstider är: Vår från augusti till november; Sommar från december till mars; Höst från april till maj; Vinter från maj till augusti.

Tänk på att skollovet i Nya Zeeland sträcker sig till slutet av den första veckan i februari.

I allmänhet har Nya Zeeland ett tempererat klimat, med norra norra ön som nästan subtropisk på sommaren, och bara mildt kallt på vintern, söder om södra ön där vintrarna är de hårdaste. Den soligaste platsen året runt är Nelson på norra södra ön.

 

Queenstown

 

Saker att se och göra

Den råa naturliga skönheten i Nya Zeeland är överlägset dess främsta attraktion. Det finns faciliteter i världsklass för alla slags utomhusaktiviteter - från adrenalinpumpande äventyrssporter till segling, fiske, bergsklättring, vildmarksvandring och cykelskogspår och ett fyrtio golfbanor.

Att uppleva en smak av Maori-kulturen, turnera på landsbygden, besöka den fantastiska kusten och stränderna samt de viktigaste stadscentrumen och prova det lokala köket kommer att säkerställa en fullständig och givande resväg.

Vad som följer här är bara en kort översikt över de största turistattraktionerna, från norr till söder:

 

North Island

Northland - den nordligaste regionen i Nya Zeeland, med fantastiska stränder och otrolig fauna och skogar. Särskilt:

Waipoua skog - för att se den sista av de enorma forntida kauriträd

Bay of Islands - många seglings- och minikryssningsalternativ för att ta in de 144 öarna i bukten i detta stora turistområde centrerat kring Kerikeri, Paihia och över bukten, de vitkalkade georgiska husen av lilla Russell.

Waitangi - ligger i Bay of Islands, är platsen att besöka för en snabb lektion i Nya Zeelands historia och Waitangi-fördraget.

Auckland – "City of Sails", landets kommersiella huvudstad, största stad och internationella port.

Hamilton - fascinerande stad att besöka vid Waikato-floden och platsen för många festivaler och evenemang, inklusive den årliga luftballongfestivalen.

Coromandel halvön - en bred sandstrand och fantastiska vandringsleder inom räckhåll för Auckland.

Rotorura - ett centrum för maorikultur och en geotermisk hotspot.

Huka Falls - där den mäktiga Waikato-floden tvingas genom en smal kanal av berggrund, med varumärket kiwi-äventyrsflygturer som erbjuds för att komma närmare det personliga vattnet.

Lake Taupo - en sjö i en stor vilande vulkan som lockar äventyrssportfans för jetbåt och himmeldykning.

Napier - återuppbyggd efter en jordbävning på 1930-talet, har staden många art deco-byggnader. Staden håller och årlig Art Deco-helg varje februari komplett med veteranbilar och lokalbefolkningen klädd i 1930-talets kläder.

Hawke's Bay är ett berömt vinproducerande område.

New Plymouth - Västkustens stad känd för sina musik- och konstfestivaler samt värd för andra stora konserter under hela året.

Wellington – 'the Windy City', kulturella och officiella huvudstad i Nya Zeeland.

Cooksundet ligger mellan norra och södra ön, och förbinder dem är InterIslander-färjan som går från Wellington till Picton. Känd som en av de mest spektakulära färjeförbindelserna i världen, det här är en tre timmars färjetur du inte vill missa.

 

Södra ön

nelson - beläget mitt i Nya Zeeland, högst upp på södra ön. Denna konstfokuserade stad har en fantastisk lokal restaurangscen, liksom lokala vingårdar, en fantastisk kustlinje och tre nationalparker inom räckhåll. Det är den perfekta utgångspunkten för att resa runt Sydön från.

Abel Tasman National Park - Abel Tasman Coastal Track är en av de stora vandringarna i Nya Zeeland. Vid 51 km är det dock ganska långt och det tar 3-5 dagar att slutföra hela rutten.

Härifrån är det bäst att planera en väg att korsa Sydön för att ta sig in i sevärdheterna.

Från Christchurch, vägen till Twizel ger den första glimten av Nya Zeelands högsta topp, Mount Cook från det fantastiska turkosa vattnet i Lake Tekapo, och vidare till Sjön Pukaki för närmare utsikt över berget.

Från Twizel, resa genom centrala Otago till Cromwell, Lindis Pass, floden Kawarau till Queenstown. Du vill ha minst två dagar för att uppleva Queenstown, världens adrenalinäventyrsstad.

Från Queenstown, ta strandkörningen längs vackra Lake Wakatipu för att komma åt den avlägset och vildaste regionen av alla, Fiordland.

Den lilla staden Te Anua är en bra bas för att utforska det berömda Milford Sound, en av Sydöns stora höjdpunkter. Denna fantastiska fjord nås via en lång slingrande väg uppför dalen från staden - en fantastisk bilresa.

En andra, lika fantastisk fjord att besöka är Doubtful Sound. Det är endast tillgängligt med båt över Lake Manapori till platsen för ett enormt underjordiskt kraftverk. En buss tar dig till chefen för Doubtful Sound, Deep Cove, för att ansluta till kryssningsbåtarna för en verkligt imponerande kryssning längs denna mest avlägsna och vackra plats.

Den fortsatta vägen tar dig tillbaka genom Queenstown och sedan högt över Crown Range för fantastisk utsikt tillbaka ner över staden och vidare till vackra Wanaka, med snötäckta berg som ringer den vackra sjön som staden ligger på. Wanaka är idylliskt och fridfullt jämfört med Queenstown, och väl värt ett besök.

Från Wanaka, kör norrut för att komma till västkustregionen över några av de mest dramatiska Nya Zeelands landskap.

Gå omkring Lake Matheson för fantastisk utsikt över södra Alperna som återspeglas i det stilla vattnet innan du tar dig tid att uppleva Franz Josef-glaciären och Fox-glaciären.

Västkustvägen härifrån tar till Hokitake och sedan upp till Greymouth. Norr om här finns Pannkaka stenar, en otrolig kustformation av kalkstensklippor som liknar enorma högar av... pannkakor. Denna speciella rutt tar dig tillbaka till Nelson på toppen av Sydön.

Den här rutten inkluderar inte sydöstra hörnet av Sydön, som har städerna Dunedin, med ett starkt skotskt arv, Invercargill eller Stewart Island.

Ge god tid, helst runt tre till fyra veckor på båda öarna!

 

Särskilt tack till Tourism New Zealand för vänligt tillstånd att använda sina bilder på vår webbplats.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.