edinburgh

Saker att göra i Edinburgh

Upptäck Skottlands historiska huvudstad

Rik på historia, full av mörka och mystiska hörn, och hem för några av Storbritanniens mest livliga nattliv, är Edinburgh en stad som bara väntar på att upptäckas. Det dramatiska landskapet är uppenbart oavsett var du befinner dig i staden, från slott som vacklar på kullarna till skuggorna av imponerande klippor i fjärran. Detta i kombination med den fantastiska gotiska arkitekturen som staden är så känd för gör den till ett riktigt karaktäristiskt och spännande resmål.

Edinburgh är också ett globalt kulturcentrum med många musik-, komedi- och dramafestivaler som hålls varje år på dess gator. I århundraden har staden varit en pionjär inom den kreativa konsten och gett upphov till otaliga poeter, författare och dramatiker. Ändå finns det en anspråkslöshet för denna stad som har blivit synonymt med starkt drickande, spännande komiker och en grov och redo attityd.

Skottland är rutinmässigt erkänt som ett av de bästa länderna i Europa att vara HBT + i, med en mängd lagar för skydd och diskriminering, samt en blomstrande homosexuell befolkning. Edinburgh är inte annorlunda, den öppna och välkomnande atmosfären här är påtaglig och det lokala homosexuella samfundet behöver inte dölja sin närvaro, med många homosexuella klubbar och barer prickade över kullerstensgatorna.

edinburgh

Royal Botanic Garden

Edinburgh Royal Botanic Garden är den näst äldsta i sitt slag i Storbritannien och är hem för en av de finaste samlingarna av tropiska växtarter i landet. Beläget i frodiga gröna omgivningar är trädgårdens höjdpunkt det viktorianska tropiska växthuset. Själva byggnaden är en häpnadsväckande uppvisning av innovativ och kreativ arkitektur som går tillbaka till 19-talet och rymmer ett riktigt varierat utbud av flora från hela världen. Många av de sällsynta växtarterna som kan ses i växthuset samlades av de tidiga grundarna av trädgården.

Förutom de perfekt välskötta trädgårdarna, kan besökare också uppleva botanisk vetenskap och biologisk underverk vid John Hope Gateway. John Hope Gateway är ett modernt och innovativt besökscenter som rymmer en butik och ett café samt ett uppslukande och pedagogiskt biologilaboratorium och flera inlärningsutrymmen. Många utställningar och evenemang hålls i centrum under hela året och det finns alltid något nytt att upptäcka.

edinburgh

Gay nattliv i Edinburgh

Att vara känd som en av Europas mest gayvänliga städer, är det bara passande att Edinburgh är hem för en livlig, livlig och hedonistisk homosexuell scen. Det finns ett okomplicerat tillvägagångssätt för nattlivet i staden och gayscenen följer denna trend, med mer avslappnade homosexuella pubar och pålitliga barer än blomstrande superklubbar. Majoriteten av homosexuella nattlivsställen i staden finns i gayområdet "The Pink Triangle", ett kärleksnamn som myntades av det lokala HBT + -gemenskapen.

Beläget slap-bang i hjärtat av Edinburghs livliga gayby, Gatan är en välkänd och mycket älskad gaybar och restaurang. Catering till den lokala homosexuella befolkningen både under dagen och på natten har platsen blivit en häftklammer för gayscenen i staden. Gatan är värd för många fester och klubbkvällar hela veckan och drar regelbundet in stora och olika folkmassor. Lokalen var också hem för Skottlands första gatukonstgalleri. Det finns mycket att utforska här.

edinburgh

Edinburgh Castle

Få byggnader är lika viktiga för Skottlands historia som Edinburgh Castle. Hem för flera monarker och en fungerande militärbas under mycket av sin existens har slottet varit i spetsen för skotsk politik, militära händelser och nationell kultur i mer än 900 år. Slottet kastar en olycksbådande silhuett med sina många torn, plats på klippan och grå tegelväggar, och insidan är inte annorlunda. De stora och kavernösa rummen på slottet är i stort sett turnerbara idag och besökare kan se artefakter, konstverk och reliker som speglar byggnadens historia och de som har ockuperat den.

En av de mest populära platserna i slottet är valven - genom historien har dessa underjordiska rum använts för en mängd olika ändamål, allt från brödförvaring till bostadsfångar. Valven kan turneras och graffiti huggas av franska och amerikanska fångar som hålls i cellerna här kan fortfarande ses idag. Edinburgh Castle är högt uppe på de flesta resenärer i Edinburgh, och det finns en god anledning till detta.

edinburgh

Arthurs säte

En gång en massiv och bubblande vulkan, idag återstår bara en gräsbevuxen kulle där lava brukade springa. Den 882-fots kullen är nu känd som Arthur's Seat och är den högsta punkten i Edinburgh. Den stora höjden på kullen innebär att du från dess steniga topp kan uppskatta utsikten över staden i dess helhet, liksom de närliggande bergen och havet. Området där Arthur's Seat sitter är känt som Murder Acre och är hem för ett antal krusningar och gropar som är uppkallade efter de civila som avrättades där på 16-talet.

Kullens spöklika rykte förstärktes ytterligare när två pojkar som lekte på kullen 1863 hittade 17 kistor fyllda med helt klädda träfigurer inbäddat på klippan, ingen vet vem eller vad som satte dem där. Trots sitt mörka förflutna är Arthur's Seat fortfarande en av de mest populära turistmålen i Edinburgh och är en hisnande och imponerande plats.

edinburgh

Camera Obscura och World of Illusions

Du skulle bli förlåtad för att anta att Camera Obscura och World of Illusions var ett nytt tillskott till Edinburghs underhållningsscen, men denna galna och otrevliga upplevelse har varit en favorit i staden sedan 1835. Edinburghs äldsta turistattraktion är en Alladins grotta av optiska illusioner, lätta trick och förbryllande specialeffekter, det är också där du hittar några av de bästa utsikterna över stadens silhuett. Attraktionen ligger nära Edinburgh Castle och många resenärer väljer att kombinera båda till en dags utforskning.

Platsen är fördelad på fem våningar och har illusioner och praktiska upplevelser som kommer att tilltala besökare i alla åldrar och intressen. Från den massiva spegellabyrinten till den desorienterande virveltunneln kan du lätt tappa tid på att utforska de otroliga konstigheterna. Biljetter gäller också hela dagen, vilket innebär att du kan komma in och ut ur Camera Obscura och World of Illusions så mycket du vill.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

De bästa turerna i Edinburgh

Bläddra bland ett urval av turer i Edinburgh från våra partner med gratis avbokning 24 timmar innan din turné börjar.

Smakämnen bästa upplevelserna in edinburgh för din resaFå din guide