Kärlek & motstånd: Stonewall 50 @ NYC Public Library

HBT + landmärken i New York

LGBT + historiska och kulturella höjdpunkter i Big Apple.

För många HBT + -amerikaner har det varit en självklarhet att flytta till New York. Det är platsen du åker för att undkomma småstadskonservatism och hitta din stam. På senare år har sociala attityder liberaliserats och fastigheter i New York har skjutit i höjden. Att flytta till New York är mindre nödvändigt och i många fall inte ekonomiskt klokt.

Med detta sagt är New York fortfarande ett gaymekka och en av världens största kulturella smältkrukor. Du hittar HBT-landmärken i hela staden. Vissa är välkända, andra mindre. Här är våra höjdpunkter: de HBT + landmärken du behöver se minst en gång.

Stonewall Inn

 

Stonewall Inn

 

Detta är den mest kända gaybaren i New York, och världen kommer att tänka på det. Stonewall Inn plundrades av polisen 1969. Det var ganska rutinmässigt: gaybarer plundrades ofta på den tiden. Under en raid skulle människor ofta arresteras, deras namn skulle skrivas ut i tidningarna dagen efter, vilket i många fall skulle förlora sitt jobb och mötas av deras familjer. Den ödesdigra kvällen 1969 kämpade beskyddarna tillbaka och startade homosexuella befrielserörelsen.

WorldPride 2019 hölls i New York och det markerade femtioårsdagen av The Stonewall Uprising. Stonewall Inn är det mest ikoniska HBT + landmärket i New York City. Det ligger i Greenwich Village och det går fortfarande starkt.

New York City AIDS Memorial

 

New York City AIDS Memorial

 

New York i slutet av 70-talet och början av 80-talet var disco centralt. Brottsgraden kan ha varit mycket hög, men folk festade som galna. Tidsandan förkroppsligades av Studio 54. Det verkade som om festen aldrig skulle ta slut.

En mystisk sjukdom började spridas och oproportionerligt drabbade homosexuella, och festen upphörde plötsligt. Den bästa delen av en generation HBT + -personer utplånades av AIDS-krisen. AIDS-minnesmärket firar livet för över hundra tusen medborgare som dog av sjukdomen. Det designades av konstnären Jenny Holzer.

Judson Memorial Church

 

Judson Memorial Church

 

Finns det något sådant som en gaykyrka? Kanske har Studio 54 en gång tjänat ett sådant syfte. Nuförtiden kan man säga att se Drag Race är som en queer helig nattvard. Det finns dock en HBT+-kyrka och den är i New York - var skulle den annars vara?

På 60- och 70-talet var Judson Memorial Church en fristad för HBT + -samlingar och avantgardekonst. Under AIDS-krisen blev den en aktivistkyrka och gav stöd till dem som lider av sjukdomen. Det är till och med värd för en årlig Gay Pride Sunday Service. En betydande andel av församlingen är HBT +.

Housing Works Bookstore Cafe & Bar

 

Housing Works Bookstore Cafe & Bar

 

Grundades av aktivister på 90-talet, är denna bokhandel värd för många HBT + -evenemang. Det är ett bra ställe att surfa, läsa och njuta av lite stillestånd i en annars hektisk stad. Alla vinster doneras till välgörenhetsorganisationer som hjälper hemlösa.

Leslie-Lohman-museet

 

Leslie-Lohman-museet

 

En absolut måste-se, den här av New Yorks viktigaste HBT + landmärken. Den ligger i SoHo och är helt dedikerad till att visa upp verk av konstiga konstnärer. Vissa verk är av världsberömda artister, som Andy Warhol och David Hockney. Andra är av mindre kända konstnärer vars verk kan ha glömts bort om det inte var för Leslie-Lohman Museum.

Lesbisk Herstory Archives

 

Lesbisk Herstory Archives

 

Världens största samling av lesbiska dokument finns här i Park Slope, Brooklyn. Perfekt för akademiska forskare och hobbyister som vill förbättra sin kunskap om Herstory. Många liv och händelser skulle gå förlorade för historien om det inte var för arkiv som den här.

 

Anmärkningsvärda anmärkningar

 

Ansonia Hotel på Upper West Side kan se ut som alla andra exklusiva hotell i New York. Det är ett viktigt landmärke för HBT +: det var här en ung Bette Midler upptäcktes när hon uppträdde i homosexuella badhus på 70-talet.

Carnegie Hall är en av de mest kända teatrarna i New York. Det var där Judy Garland spelade sin legendariska show 1961. Livsalbumet till showen ägs av alla homosexuella män i en viss ålder. Rufus Wainwright återskapade sin show i Carnegie Hall 2006.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Vad händer idag

Fler Gay Resenyheter, intervjuer och funktioner

De bästa turerna i New York City

Bläddra bland ett urval av turer i New York City från våra partners med gratis avbokning 24 timmar innan din turné börjar.

Smakämnen bästa upplevelserna in New York City för din resaFå din guide