Gay rättigheter i Libanon

Gay rättigheter i Libanon

Kampen för homosexuella rättigheter i Libanon pågår, men betydande framsteg har gjorts.

Gaybarer i Libanon

Beiruts gayscen uppstod 1998 med Acid, en nu legendarisk gaydansklubb. Det stängde sina dörrar 2010 men dess arv fortsätter att påverka queer-kulturen. Det var en plats där homosexuella människor, mestadels män, kunde klara sig med varandra på en offentlig plats i ett arabiskt land.

Den längsta homosexuella baren i Beirut är Bardo, en bar som inte skulle se ut på sin plats i East London eller Hell's Kitchen. Bardo lockar en trendig, ungdomlig publik. Du ser välklädda människor dricka och äta hipstermat (wasabi-lime-nötkött, halloumi, etc). På natten blir det mer en festlokal.

Posh är den största gayklubben i arabvärlden. Även om det är inriktat på en blandad publik, är de flesta beskyddare homosexuella. Förvänta dig rave, R'n'B och techno. Det är en stor plats med ett toppmodernt ljudsystem, en discokula och lite klädda go-go-dansare. Det är den typ av homosexuell klubb du kan se i en stor väststad. Den enda skillnaden är "ingen kyss" -policy. Om du chattar med en hottie måste du få deras nummer och spara det för senare ("ring mig kanske"). Policyn är att skydda klubben från polisattacker. När en gayplats blir mer framträdande blir det ett potentiellt mål. Det faktum att homosexuella utrymmen växer i Beirut visar att saker och ting förändras. "Ingen kyssning" -politiken kan mycket väl avskaffas inom en inte alltför avlägsen framtid.

Flott

Gay kultur i Libanon

Det libanesiska indiebandet Mashrou' Leila har blivit stora stjärnor under det senaste decenniet. De är utan tvekan det mest högprofilerade arabiskspråkiga bandet som arbetar idag. Den drömska sångaren, Hamed Sinno, är öppet gay. Som Sinno har påpekat, det finns många liberaler i regionen. På Mashrou' Leila-spelningar i Libanon kommer du att se gayfans i publiken som håller upp regnbågsflaggor.

Under det ottomanska rikets avlägsna dagar uppfattade västvärlden som mer dekadent och sexuellt tillåtet. Sherbert och sodomi var enligt orientalistisk litteratur sultanens föredragna tider. Haremernas damer sägs vara så omättliga att kockarna inte skulle servera dem oklippta gurkor, så att de inte ... du använder bara din fantasi, hun.

Nu uppfattar öst att väst är det tillåtande samhällets hem. Saker förändras. Pendeln svänger... Du tänker fortfarande på gurka, eller hur?

Mashrou 'Leila

Är homosexuella resenärer säkra i Libanon?

Det fortsatta genomförandet av franska kolonilagar innebär att resor i Libanon alltid kommer att innebära en riskdel för HBT+ -resenärer. Homosexuella män har rapporterat att de har sökt efter sina telefoner vid rutinmässiga kontrollpunkter, ofta slutat med gripanden och misshandel för att ha gay -datingappar som Grindr. Libanons telekommunikationsministerium förbjöd Grindr från flera libanesiska datanät.

Det finns vägar kring detta. Digitala verktyg som Tor tillåter anonym surfning på internet. WhatsApp har end-to-end-kryptering på alla sina meddelanden, och grundläggande digital säkerhet såsom åtgärder som ett skärmlås är alla viktiga för homosexuella resenärer och lokalbefolkningen i Libanon.

Gay rättigheter i Libanon

Du hittar en livlig gay-scen i Beirut, men diskretion rekommenderas. Politiken för att inte kyssas på Posh återspeglar den spänning som homosexuella människor i Libanon upplever. Posh är en fantastisk gayklubb och det är alltid fullsatt på helgerna, men ledningen håller saker under radarn för att lugna myndigheterna. Gaykulturen finns där men den är dold, som den var i väst tills nyligen.

Det var Lord Byron som skrev om "marmorpalats av sorbet och sodomi" i det osmanska riket. Saker och ting har förändrats förut och de kommer att förändras igen. Men för nu, håll det diskret så kommer du att bli bra.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Fler Gay Resenyheter, intervjuer och funktioner

De bästa turerna i Beirut

Bläddra bland ett urval av turer i Beirut från våra partner med gratis avbokning 24 timmar innan din turné börjar.

Smakämnen bästa upplevelserna in Beirut för din resaFå din guide