Amsterdams kanaler på natten

En gayguide till Amsterdam

Amsterdam är ett nav för HBT-kultur och homosexuell turism

Amsterdam är en av världens mest gayvänliga städer med en lång och etablerad historia av att stödja sina HBT-invånare och turister. Liberala attityder till homosexualitet i början av 20-talet fortsatte efter andra världskriget och gav Amsterdam ryktet om att vara ett resmål för homosexuella resenärer.

Staden har flera gaybyar och distrikt fulla av gayrestauranger, kaféer, klubbar och barer. Amsterdams mest framstående gayby är Regulierswarstraat. Den ikoniska HBT-gatan började utvecklas till en hotspot för gay på 70- och 80-talen med en explosion av gaybarer och klubbar, vilket cementerade Amsterdams roll som en internationell gaydestination.

Amsterdams årliga pride-firande är några av de största i världen och lockar flera hundra tusen människor varje år under den sista veckan i juli. Även om många av evenemangen äger rum på stadens gator, är höjdpunkten på pridefestivalen kanalparaden, där lokala invånare och företag dekorerar pråmar och båtar för att fira Amsterdams blomstrande HBT-gemenskap.

Amsterdam har upplevelser och mötesplatser för homosexuella över hela linjen; från guidade turer och historiska monument till några av Europas mest blomstrande gayklubbar.

Amsterdam Gay Pride

 

Gaybarer och klubbar i Amsterdam

 

Amsterdam är hem för Europas första gaybar; Café 't Mandje, som öppnades 1927 och är fortfarande ett populärt utrymme för hbt-personer att träffas och träffas. Idag är Amsterdam känt för sina homosexuella nattlivsställen, både för sin historiska betydelse och pulserande atmosfär. De flesta av stadens populäraste gaybarer ligger på Regulierswarstraat, som är känd för sina hbt-vänliga lokaler.

PRIK! har varit en av Amsterdams mest populära gaybarer sedan den slog upp portarna 2006. Baren, som ståtar med en stor terrass och en levande interiör, har två gånger utsetts till "Bästa gayställe i Amsterdam" av TimeOut magazine. Prik betyder bubblor på holländska, en referens till barerna prosecco på fat. Om du är ute efter en kvällscocktail i hjärtat av Amsterdam behöver du inte leta längre.

En alltmer populär plats är De Trut; en tidigare squat omvandlad till en ideell gaybar. Den frivilliga personalen på De Trut serverar prisvärda drycker varje söndag med intäkterna tillbaka till orsaker som påverkar HBT-samhället. Baren ligger lite längre bort från Regulierswarstraat och andra homosexuella distrikt men är fortfarande tillgänglig med en naturskön 20-minuters spårvagnsresa.

Amsterdam gay nattliv

 

Gaybarer och klubbar i Regulierswarstraat

 

Bar BLEND är en livlig och dynamisk gayklubb i hjärtat av Amsterdams gaydistrikt. Lokalen har något för alla med en stor bar på bottenvåningen och en bekväm och social sittgrupp på övervåningen. BLEND tenderar att bli livligare senare på kvällen med ett varierat utbud av dragshow och specialnätter.

Öppnade i 1978, spik välkomnar en varierad blandning av lokalbefolkningen och turister. Baren är känd för att vara en populär plats bland läderscenen och har en rad evenemang från Bear Dance Night till gaybingo varje vecka.

Om du letar efter en senare natt, NYX är en gayklubb på Regulierswarstraats huvudgata; Klubben, som sträcker sig över tre nivåer av dansgolv och bar, är stolta över personalens och kundernas öppenhet. Torsdag är studentkväll med billigare drinkar och det finns 3xNYX, en klubbkväll som pågår till 9:00 den första lördagen i varje månad.

 

KAFFESTÄLLE

 

 

Gaykaféer och kaféer i Amsterdam

 

"Coffee shops" i Nederländerna är kaféer som har tillstånd att sälja och servera cannabisprodukter samt vanligt kaffe och lättare måltider.

The Otheride Coffee Shop är en exklusiv och elegant lokal belägen på Reguliersdwarsstraat i centrum av Amsterdams gay-nöjesdistrikt. Det eleganta men mysiga kaféet ger den perfekta miljön för att njuta av både kaffe och cannabisprodukter som erbjuds.

Också på Reguliersdwarsstraat är Lunchrum i centrum; ett klassiskt och gayvänligt kafé som serverar en blandning av traditionella och hälsosamma måltider. Downtown Lunchroom är populärt bland stadens gaycommunity och turister, och är den äldsta platsen på Reguliersdwarsstraat och är etablerad inom Amsterdams gay-scen.

 

Hotellrum

 

 

Gayhotell i Amsterdam

 

Amistad Hotel är ett traditionellt och autentiskt gayhotell som drivs av en grupp homosexuella män från hela världen. Hotellet erbjuder en hemtrevlig upplevelse med både dubbel- och enkelrum tillgängliga för gästerna och komplett med alla de personliga toucherna av ett litet hotell. Den populära cruisingklubben Church ligger bara 100 meter bort och några av Amsterdams bästa shoppingområden ligger också inom gångavstånd.

För backpackers och budgetresenärer Hotell CC är ett gayvänligt hotell beläget i centrala Amsterdam och ligger inom gångavstånd från många ikoniska attraktioner, inklusive Dam-torget och det kungliga palatset i Amsterdam. Boutiquerummen är prisvärda och inredda till en hög standard med många av Amsterdams mest populära gayställen i närheten.

 

Nemo -museet

 

 

Konst och kultur i Amsterdam

 

Amsterdam är hem för några av världens mest imponerande museer och gallerier, inklusive Van Gogh-museet, Rembrandthuis och Stedelijk-museet.

Om du vill uppleva stadens rika konstnärliga kultur genom ett HBT-objektiv finns det gott om guidade guidade turer i staden. Oavsett om du är intresserad av att lära dig mer om Amsterdams hbt-historia eller att uppleva det världsberömda Rijksmuseum med en kunnig gayguide, så finns det något för alla.

 

Gay Cruising i Amsterdam

 

Det finns ett antal parker som är hotspots för cruising i Amsterdam. En av dem har till och med ett dedikerat område där cruising är tillåten enligt lag - Oeverlanden. Det är värt att se till att du följer reglerna om du kan och kom ihåg att det är viktigt att vidta försiktighetsåtgärder och vara säker när du gör det. Läs mer: Gay cruising i Amsterdam.

 

Pride

 

 

Gay rättigheter i Amsterdam

 

Nederländerna har en stark HBT-historia och särskilt Amsterdam. Förmodligen födelseplatsen för HBT-rättigheter, homosexualitet avkriminaliserades 1811 och den första gaybaren öppnade 1927. Invasionen av Nederländerna av nazisterna ledde dock till förtrycket av stadens gaybefolkning och som sådan finns det ett antal monument dedikerade till HBT-samhället i Amsterdam, varav en är Homomonumentet; en stor installation till minne för HBT-personer som förlorade sina liv till följd av förföljelse under andra världskriget. År 2001 blev Nederländerna det första landet som legaliserade äktenskap av samma kön.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Vad händer idag

Fler Gay Resenyheter, intervjuer och funktioner

De bästa turerna i Amsterdam

Bläddra bland ett urval av turer i Amsterdam från våra partner med gratis avbokning 24 timmar innan din turné börjar.

Smakämnen bästa upplevelserna in amsterdam för din resaFå din guide