Dammig Springfield

Dusty Springfield och det första kändisbögbröllopet

Dusty Springfield var en popikon och queer trailblazer

Nederländerna blev det första landet som legaliserade äktenskap av samma kön 2001. Sedan dess har nästan trettio länder följt efter. Men när tror du att det första kändisbögbröllopet ägde rum? Ellen DeGeneres och Portia de Rossi? Kanske Elton John och David Furnish? De kan ha varit de första lagliga äktenskapen av samma kön, men det första kändisbröllopet ägde rum i Kanada långt innan äktenskap mellan samma kön legaliserades.

Dusty Springfield, förmodligen Storbritanniens största popsångare på 60-talet, gifte sig med sin partner Teda Bracci vid en symbolisk ceremoni 1983. Det var en trotsig gest i en tid då homofobi ökade när HIV-krisen fördjupades.

Bortsett från att göra banbrytande skivor, har Springfield skillnaden att vara den första popstjärnan som villigt kom ut. I en intervju med The Evening Standard 1970 sa hon att hon var bisexuell. Även om hon var homosexuell var det ett sätt att mildra slaget att hävda att hon svängde åt båda hållen. Pojke George gjorde samma sak på 80-talet när han först kom ut och hävdade initialt att han var bisexuell innan han bekräftade att han faktiskt var gay, till ingen förvåning.

Märkligt nog passade Springfields modiga utträde samman med hennes nedgång i karriären. Hitsarna höll på att torka ut i början av 70-talet och hon skulle inte göra ett hack på listorna på många år framöver. Hon fortsatte med att ha många stormiga affärer med kvinnor, festade med sådana som Billie Jean King och allt men gav upp musiken.

Dammig Springfield

Under ett av hennes comebackförsök 1979 orsakade hon en skandal. Utförande för en älskande publik i Royal Albert Hall riktade hon en taggad kommentar mot den kungliga lådan. Prinsessan Margaret tittade på showen tillsammans med rad efter rad homosexuella män. Dusty sa att hon var nöjd med att se att royalty inte var begränsad till den kungliga lådan. Prinsessan Margaret var rasande. Buckingham Palace skickade ett brev till Dusty Springfield och uppmanade henne att skriva en ursäkt. Hon gjorde det.

Den händelsen fångar mycket av kärnan i hennes personlighet. Å ena sidan var Dusty en utmärkt stolthet i en tid då det bara var lagligt att vara homosexuell. Å andra sidan var hon en blyg katolsk tjej som bara ville bli accepterad.

1983, när hennes karriär var som lägst, gifte hon sig med sin partner och tog sin queer-ikonstatus till en annan nivå. Att ha det första kändisbögbröllopet visar återigen båda sidor av hennes natur. Trots och önskan att bara passa in.

Äktenskapet varade inte och hennes personliga problem intensifierades, men alla homosexuella ikoner får så småningom sin comeback. Dusty hade sitt 1987. De oskämligt queer Pet Shop Boys bjöd in henne till duett på sin singel What Have I Done To Deserve This? Låten var en stor hit över hela världen. Dusty återvände till England, blev nykter och gjorde fler album.

När hon gick bort i cancer 1999 hade hennes stjärna bleknat igen. Idag anses hon vara en av de största popsångerskorna genom tiderna, men det är allmänt glömt att hon var ansvarig för det första homosexuella bröllopet för kändisar. Hennes liv kan ha varit lättare om hon hade levt i en mindre homofobisk tid. Hon gjorde många uppoffringar för att leva öppet och banade väg för dagens queerartister.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Vad händer idag

Fler Gay Resenyheter, intervjuer och funktioner

De bästa turerna i London

Bläddra bland ett urval av turer i London från våra partner med gratis avbokning 24 timmar innan din turné börjar.

Smakämnen bästa upplevelserna in london för din resaFå din guide