Weimar

Upptäck Weimar Berlin

Livet är en kabaret, gammal chum

Weimar-perioden varade från 1918 till 1933. Efter Tysklands nederlag under första världskriget abdiserade Kaiser och Tyskland tvingades ta fullt ansvar för kriget. Den ekonomiska bördan ledde till hyperinflation, som du säkert kommer att minnas från skolan. Trots det politiska och ekonomiska kaoset blomstrade den tyska kulturen under de rytande tjugoårsåldern.

Weimar-kulturen minns rökfyllda kabaretter, Bauhaus-arkitektur, banbrytande filmer och världens första fullfjädrade, synliga gayscen. Berlin var, ganska enkelt, full av gaybarer under Weimar-eran. Det var en dekadent tid då sociala och sexuella experiment var dagens ordning.

Goodbye To Berlin av Christopher Isherwood, senare anpassad för filmduken som Cabaret, fångar den kinetiska energin i Weimar Berlin. Berlin var den mest liberala staden i världen. Tyvärr var livet inte en kabaré - låten ska vara ironisk, förstår du. Hitlers uppkomst 1933 tog Weimar-eran till ett slut, och Tysklands mörkaste kapitel började.

Idag anses Berlin vara den mest liberala staden i Europa och förmodligen världen. Det är verkligen den roligaste av städer. Anden i Weimar-eran överlevde bortom nazistiden och den blomstrar fram till i dag. Om det inte fanns någon Weimar skulle det inte finnas någon Berghain.

Tänk på Marlene Dietrich i den blå ängeln som sjunger Falling In Love Again, eller Liza bultar ut pengar. Det är Weimar-kulturen. Smart, ironiskt, fatalistiskt och nästan omöjligt chic. Det är den andan som drar många av oss till Berlin. Den kombinationen av högkultur och vild hedonism. Så kan du fortfarande se spår av Weimar-eran i Berlin idag? Du kan verkligen göra det, Mein Herr. Här är vår guide till Weimar Realness i Berlin.

berlin

Babylons biograf

Bio blomstrade under Weimar-eran. Tänk på Fritz Langs Metropolis, Das Cabinet des Dr Caligari och Marlene Dietrichs samarbeten med Josef Von Sternberg. Greta Garbo slog till och med ned till Weimar Berlin för att göra tyska filmer innan hon flyttade till Hollywood. Tysk film var under en kort period den mest kulturellt betydelsefulla innan den förmörkades av amerikansk film.

Besök Babylon Cinema nära Rosa-Luxemburg-Platz. Det öppnade 1929 på höjden av Weimar-eran. Neonskylten ovanför ingången för dig tillbaka till 1920-talets Berlin.

berlin

Gaybarer i Weimar Berlin

Det uppskattas att det fanns över 100 gaybarer och klubbar i Weimar Berlin. Det fanns många drag queens - kanske fler än du hittar i New York idag. Med så många kabaréer var det en fantastisk tid för scenkonsten. Drag queens hade otaliga platser där de kunde finslipa sitt hantverk. Gay och lesbisk media blomstrade också. Det fanns många tidskrifter dedikerade till gayscenen. Den judiske läkaren Magnus Hirschfeld ledde en av de första homosexuella medborgarrättsrörelserna. Ingen stad skulle ha en så dynamisk gayscen förrän San Francisco på 1970-talet. Gayscenen i Weimar är en påminnelse om att medborgerliga rättigheter kan vinnas och förloras.

Alla gayklubbar i Weimar stängdes under naziperioden. Du kan få en glimt av en Weimar-gayklubb på Eldorado Berlin. Eldorado är nu en stormarknad. Eldorados anda lever emellertid vidare. Det ligger på Schöneberg, hjärtat av dagens gayscen i Berlin.

Das Bauhaus-Arkiv / Museum für Gestaltung

Das Bauhaus-Arkiv / Museum für Gestaltung

Bauhaus är den arkitektoniska stil som dominerade under Weimar-eran. Das Bauhaus-Archiv / Museum für Gestaltung är den största samlingen av Bauhaus-konst och design. Bauhaus-skolan på 1920-talet var det mest inflytelserika högskolan för konst och design på 20-talet. Du kan delta i en Bauhaus-turné och lära dig mer om stilen som hjälpte till att forma Berlin under Weimar-eran och idag.

Prinzipal Kreuzberg

Prinzipal Kreuzberg

Prinzipal Kreuzberg är en bar och kabaret som återskapar andan från Weimar-eran. Du kan se en Burlesque-show i staden som uppfann estetiken. Dita Von Teese och Dresden Dolls är samtida hyllningshandlingar till den kinky kabaretstil som uppstod i Weimar Berlin. Prinzipal Kreuzberg är lite dyr men värt det för en natt i Berlin Noir.

Brohan-museet

Brohan-museet

Bröhan-museet rymmer några av Berlins finaste Weimar-konstverk. När nazisterna kom till makten förbjöd de och rituellt förstörde de konst som de ansåg vara avvikande. Mycket av det skapades under den avvikande Weimar-eran. Museet har en utmärkt samling av art deco- och funktionalismmålningar från 20- och 30-talet.

Berlinische Galerie

Berlinische Galerie är utan tvekan det mest berömda konstgalleriet i Berlin, väl värt ett besök. Den har ett stort urval av moderna konstverk. Utställningen "Konst i Berlin 1880-1980" täcker Weimar-eran.

Weimar böcker och musik

För att väcka din aptit före din resa, kolla in våra Christopher Isherwoods berättelser i Berlin. Romanerna och novellerna han skrev om Weimar Berlin samlas i en enda volym. De inkluderar Goodbye to Berlin och Mr. Norris Changes Trains. Dessa romaner ger insikter från en homosexuell engelsk romanförfattare som gjorde Berlin till sitt hem under Weimar-eran. Han berättar om den fantastiska klubbscenen och förväntar sig nazisternas uppkomst.

Ute Lemper är en samtida tysk sångare med vetenskaplig förståelse för Weimar musik och kultur. Hon samlade de bästa Weimar-låtarna på sitt album, Berlin Cabaret Songs. Hon spelade in två versioner av albumet, en på tyska och en på engelska. Lyssna på hennes fantastiska röst och ta en tur tillbaka i tiden till cabaretbarerna i Weimar Berlin.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Vad händer idag

Fler Gay Resenyheter, intervjuer och funktioner

De bästa turerna i Berlin

Bläddra bland ett urval av turer i Berlin från våra partner med gratis avbokning 24 timmar innan din turné börjar.

Smakämnen bästa upplevelserna in berlin för din resaFå din guide