lissabon

Upptäck Fado Music i Lissabon

Njut av Lissabons ljud.

Om du någonsin har besökt Portugal har du utan tvekan hört den distinkta strängmusiken glida från dörren till barer, kaféer och restauranger. Dessa melankoliska och sorgliga ljud hör till Fado, Portugals nationella musikgenre.

Fado-sångstilen uppstod i Portugal på 1820-talet och är känd för uttrycksfullheten hos de huvudsakligen kvinnliga sångerskorna som ofta sjunger om det dagliga livets kamp, ​​hjärtesorg och begär. Det sägs att Fado bäst kan beskrivas det portugisiska ordet "Saudade" - som betyder längtan och att känna saknad.

Fado-musik tenderar att falla i en av två stilar: Lissabon och Coimbra. Varje form har sitt ursprung i sin namnstad och kan urskiljas genom musikens strukturer och traditioner. Lissabon Fado blomstrade från upplevelser av marginalisering och överträdelser som skaparna av tidiga Fado-musiker möter, som ofta spelar i anläggningar som är populära bland samhällets utstängda, såsom sjömän och prostituerade.

Fado har varit en av de mest populära musikgenrerna i Portugal i århundraden men fann mainstream global framgång på 1990-talet och mer nyligen med släppet av album som Madonnas Madame X, som fick inspiration från hennes flytt till Lissabon.

Som födelseplats för den mest populära och igenkännliga formen av Fado -musik är Lissabon det perfekta resmålet för resenärer att njuta av de autentiska ljuden av Portugals favoritgenre.

lissabon

Bli nedsänkt i historien om Fado-musik

Innan du går ut för att prova Lissabons Fado från första hand, ta dig tid att lära dig mer om genrens fascinerande historia på Museu do Fado. Museet är helt tillägnad Lissabons blomstrande Fado-kultur och arbetar med avsikten att visa upp den symboliska och kulturella betydelsen av Fado-musik.

Museu do Fado har en rad permanenta och roterande utställningar samt föreställningsutrymmen som ofta är värd för lokala Fado-artister och band. Museumsbesökare kan också ta gitarrverkstäder där grunderna för att skapa Fado-ljud lärs ut.

Det är värt att kolla kommande evenemang på museet eftersom det ofta finns konserter, demonstrationer och presentationer som kan bokas i förväg. Museu do Fado har varit värd för några av världens finaste Fado-sångare, inklusive Carlos do Carmo och Maria Teresa de Noronha.

Fado musik

Ät och drick till ljudet av Fado-musik

Lissabons charmiga gator är fyllda med barer och restauranger som specialiserat sig på Fado-musik och kultur där resenärer kan få en traditionell och autentisk upplevelse medan de njuter av några av stadens bästa mat och dryck.

Inbäddat i ett tidigare kapell och fortfarande skryter med sina ursprungliga kakel- och väggmålningar är Mesa de Frades. Denna intima och stearinljusbar är mysig och erbjuder besökarna en unik och autentisk smak av Fado-musik. Vad som gör Mesa de Frades så speciell är dock dess blandade sortiment av artister som sträcker sig från Fado-legender till kommande lokala artister. Konstnärerna går mellan borden under uppsättningar och ger gästerna en helt personlig upplevelse. Mesa de Frades är vacker.

Även om det är ett dyrare alternativ är Club de Fado en favorit i Lissabon och det höga priset motiveras snabbt av restaurangens standard för Fado-prestanda och mat. Sedan öppningen 1995 har Club de Fado kontinuerligt varit värd för en rullande blandning av stadens bästa Fado-sångare. Beläget bara några meter från den fantastiska katedralen i Lissabon, kan arkitektonisk inspiration ses i restaurangernas välvda tak och tjocka inre pelare. Club de Fados centrala läge gör det till det perfekta stället att avsluta en dag med att utforska allt som Lissabon har att erbjuda.

För den mest autentiska och oförskämda upplevelsen av Fado-besök, Tasca do Jaime. Mindre polerad än de andra valen men ofta med den bästa Fado-sången i Lissabon, är baren en rå tolkning av vad Fado betyder för folket i Lissabon, och med bara 24 platser kan gästerna vara säkra på att en kväll på Tasco do Jaime blir en minnesvärd.

Fado musik

Ta en Fado-vandring

För resenärer som vill upptäcka Fado -kulturen på större djup finns det ett antal vandringsturer som drivs av lokalbefolkningen och erbjuder en rad skräddarsydda upplevelser. Många av turerna äger rum i Alfama- Lissabons brantaste och äldsta område, liksom platsen för många av stadens favorit Fado-arenor. Alfama är charmig och ofta intim vilket gör det till den perfekta platsen att njuta av Fado.

En av de mest populära turerna och en som garanterat ger en idyllisk smak av Fado-kultur är Lissabon Sunset Small-Group Walking Tour. Resenärer lovas hisnande panoramautsikt över Lissabon innan de provar lokal mat och dryck och äntligen njuter av en live Fado-föreställning. Grupperna är begränsade till 12 personer, vilket gör denna turné till en av stadens mest personliga.

Andra vandringsturupplevelser erbjuder besökare till Lissabon chansen att fördjupa sig i Fado-kulturen med Fado-signeringsguider, vinprovning och Fado-klasser. Det finns verkligen en riktig Fado-upplevelse för alla resenärer.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Vad händer idag

Fler Gay Resenyheter, intervjuer och funktioner

De bästa turerna i Lissabon

Bläddra bland ett urval av turer i Lissabon från våra partner med gratis avbokning 24 timmar innan din turné börjar.

Smakämnen bästa upplevelserna in lissabon för din resaFå din guide